Σάββατο 2 Μαΐου 2009

Ξεκινά η καταβολή των 75 εκατ. στους ελαιοπαραγωγούς


Ξεκινά την Δευτέρα και ολοκληρώνεται στα μέσα Μαϊου η διαδικασία καταβολής στους Ελληνες ελαιοπαραγωγούς αποζημιώσεων συνολικού ύψους 75 εκατ. ευρώ, ποσό που είναι αποτέλεσμα συμβιβασμού του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη με τις συνεταιριστικές οργανώσεις του κλάδου.

Μάλιστα, μέχρι την επικύρωση του συγκεκριμένου ποσού είχαν υπάρξει έντονες αντιδράσεις, καθώς οι ελαιοπαραγωγοί ζητούσαν να δοθούν 100 εκατ. ευρώ, την ώρα όπου το υπουργείο προσέφερε 50 εκατ. ευρώ.
Επειτα από πιέσεις που ασκήθηκαν στην κυβέρνηση και ενώ μεσολάβησε τριήμερο εθνικού διαλόγου με αγροτικούς συνεταιρισμούς, τελικά βρέθηκε η «χρυσή τομή».
Οι περιοχές στις οποίες θα καταβληθούν αποζημιώσεις είναι η Αιτωλοακαρνανία, η Αργολίδα, η Αρκαδία, η Αρτα, η Αττική, η Αχαΐα, η Βοιωτία, τα Δωδεκάνησα, η Εύβοια, η Ζάκυνθος, η Ηλεία, το Ηράκλειο, η Θεσπρωτία, τα λοιπά Ιόνια Νησιά, η Κέρκυρα, η Κορινθία, οι Κυκλάδες, η Λακωνία, το Λασίθι, η Λέσβος, η Λήμνος, η Μαγνησία, η Μεσσηνία, η Πρέβεζα, το Ρέθυμνο, η Σαμοθράκη, η Σάμος, η Φθιώτιδα, η Φωκίδα , τα Χανιά και η Χίος.