Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Οδικός άξονας Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα –Μαυρομάτι


Ύστερα από συνεννόηση του Υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνη Μπέζα με τον Υπουργό ΠΕΧΩΔΕ κ. Γιώργο Σουφλιά, πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 28 Απριλίου στο ΥΠΕΧΩΔΕ συνάντηση μεταξύ του Υφυπουργού κ. Μπέζα, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Έργων κ. Δημοσθένη Κατσιγιάννη, του Νομάρχη Θεσπρωτίας κ. Βασίλη Γιόγιακα και του Δημάρχου Σαγιάδας κ. Βαγγέλη Μάστορα.

Παρόντες ήταν επίσης ο Αντιδήμαρχος Σαγιάδας κ. Λάμπρος Φερεντίνος, ο Νομαρχιακός Σύμβουλος κ. Μιχάλης Γκίκας, ο Δημοτικός Σύμβουλος Σαγιάδας κ. Χρήστος Κολιογιάννης και υπηρεσιακοί παράγοντες του ΥΠΕΧΩΔΕ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση εκ μέρους του ΥΠΕΧΩΔΕ αναφορικά με τη μελέτη για την αναβάθμιση του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα –Μαυρομάτι.
Ο συγκεκριμένος άξονας, ο οποίος θα έχει μήκος 27χλμ αποτελεί προτεραιότητα για το ΥΠΕΧΩΔΕ, το οποίο θα εντάξει τη χρηματοδότηση της μελέτης του στο ΕΣΠΑ (2007-2013), με προϋπολογισμό 2,5 εκατ. ευρώ.
Από το ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν ήδη ξεκινήσει, με τη βοήθεια τεχνικού συμβούλου, οι προκαταρκτικές μελέτες (αναγνωριστική μελέτη οδοποιίας, προμελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και αναγνωριστική γεωλογική μελέτη), οι οποίες θα ολοκληρωθούν εντός δύο μηνών. Στη συνέχεια θα προκηρυχθεί η οριστική μελέτη, η οποία προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα έτος από την ανάθεσή της σε ανάδοχο μελετητή.
Σημειώνεται ότι η μελέτη θα προβλέπει την παράκαμψη του Ασπροκκλησίου και της Σαγιάδας καθώς επίσης και την αντιμετώπιση των καταπτώσεων στο ήδη κατασκευασμένο οδικό τμήμα από τη Σαγιάδα έως το Τελωνείο Μαυροματίου.
Τέλος, έγινε ενημέρωση για την εξέλιξη δύο ακόμη μεγάλων έργων για το Νομό. Η αναβάθμιση της Εθνικής Οδού Ηγουμενίτσας – Πρέβεζας στο οδικό τμήμα από τον Κόμβο Καρτερίου έως τον Κόμβο Πάργας, θα δημοπρατηθεί εντός του καλοκαιριού. Εντός του καλοκαιριού αναμένεται επίσης να δημοπρατηθεί η Γ΄Φάση του νέου Λιμένα Ηγουμενίτσας συνολικού προϋπολογισμού 80 εκατ. ευρώ, έτσι ώστε να υπάρχει ανάδοχος έως το τέλος του χρόνου.
Ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας δήλωσε :
« Με την ανάθεση της μελέτης του οδικού άξονα Ηγουμενίτσα – Σαγιάδα –Μαυρομάτι, δρομολογείται στην ουσία η κατασκευή ενός νέου κάθετου άξονα στην Εγνατία Οδό και αντιμετωπίζεται το πρόβλημα της διέλευσης μέσω των οικισμών του Δήμου Σαγιάδας. Παράλληλα, η δημοπράτηση της Γ΄ Φάσης του Λιμένα Ηγουμενίτσας και της αναβάθμισης του οδικού τμήματος Κόμβος Καρτερίου- Κόμβος Πάργας, θα οδηγήσει στην κατασκευή δύο σημαντικών για την αναπτυξιακή προοπτική της Θεσπρωτίας έργων, τα οποία εκτός των άλλων θα δημιουργήσουν και νέες θέσεις εργασίας».