Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Μπάιντεν-Τάντιτς: Προσπάθεια για νέα σελίδα στις σχέσεις ΗΠΑ-Σερβίας


Για νέα εποχή στις σχέσεις ΗΠΑ-Σερβίας έκανε λόγο ο Σέρβος πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στο Βελιγράδι, δέκα χρόνια μετά το βομβαρδισμό της Σερβίας από το ΝΑΤΟ, ενώ ο κ. Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι δεν περιμένει από το Βελιγράδι να αναγνωρίσει το Κόσοβο.

Ο κ. Μπάιντεν, μισητός από πολλούς Σέρβους λόγω της στάσης της χώρας του απέναντι στο Κόσοβο και στον πόλεμο της Βοσνίας, είναι ο πλέον υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος που επισκέπτεται επισήμως τη χώρα από το 1980, όταν ο τότε πρόεδρος Τζίμι Κάρτερ είχε βρεθεί στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
«Ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν και εγώ συμφωνήσαμε ότι έχουμε τώρα μία ευκαιρία να εγκαθιδρύσουμε ένα τελείως καινούριο επίπεδο επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών μας», δήλωσε ο κ. Τάντιτς, προσθέτοντας ότι έχει προσκαλέσει τον Μπαράκ Ομπάμα να επισκεφθεί τη χώρα. «Παρά τις διαφορετικές μας θέσεις στο ζήτημα του Κοσόβου, η Σερβία επιθυμεί τις καλύτερες δυνατές σχέσεις με τις ΗΠΑ, σαν εταίροι», όπως είπε.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν περιμένουν, και το επαναλαμβάνω, δεν περιμένουν να αναγνωρίσει η Σερβία το Κόσοβο», είπε ο κ. Μπάιντεν. Μία τέτοια αναγνώριση «δεν αποτελεί προαπαιτούμενο στις (διμερείς) σχέσεις μας ή για την στάση μας υπέρ της ολοκλήρωσης της Σερβίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση», πρόσθεσε.
«Θα συνεχίσουμε να επιμένουμε ότι οι Σέρβοι πρέπει να απολαμβάνουν στο Κόσοβο την μέγιστη προστασία και τις μέγιστες δυνατές εγγυήσεις για την ασφάλειά τους», τόνισε ακόμα ο Αμερικανός αξιωματούχος, επισημαίνοντας ότι στο εξής οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Σερβία θα αναπτύξουν «νέες σταθερές σχέσεις, βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό».
Η επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου στο Βελιγράδι πραγματοποιήθηκε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, ενώ οι σερβικές Αρχές απαγόρευσαν τις αντι-αμερικανικές διαδηλώσεις που είχαν προγραμματιστεί στο κέντρο της πόλης.
Το Κόσοβο κήρυξε την ανεξαρτησία του στις 17 Φεβρουαρίου 2008. Η Σερβία εξακολουθεί να θεωρεί το Κόσοβο επαρχία της. Οι σχέσεις της Ουάσινγκτον με το Βελιγράδι πέρασαν μια περίοδο ψυχρότητας μετά την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος επισκέφθηκε χθες το Σαράγεβο της Βοσνίας και αύριο Πέμπτη αναμένεται στο Κόσοβο.