Δευτέρα 4 Μαΐου 2009

Νέα μηχανή αναζήτησης φέρνει επανάσταση στο Ίντερνετ


Μια νέα, επαναστατική μηχανή αναζήτησης στο Ίντερνετ μπορεί να ρίξει στην αφάνεια γίγαντες όπως η Google όταν παρουσιαστεί στην αγορά, εντός του μηνός.

.Η μεγαλύτερη επανάσταση που έχει συμβεί εδώ και μία γενιά στο Ίντερνετ θα αποκαλυφθεί αυτό τον μήνα, με την παρουσίαση ενός προγράμματος το οποίο θα καταλαβαίνει ερωτήσεις και θα δίνει συγκεκριμένες απαντήσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες σας, με τρόπο που το Διαδίκτυο δεν έχει καταφέρει ποτέ έως τώρα.

Το νέο σύστημα, το Wolfram Αlpha, ένας έλεγχος του οποίου έγινε την περασμένη εβδομάδα στο αμερικανικό Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, κάνει το πρώτο βήμα προς αυτό που πολλοί πιστεύουν ότι είναι το Ιερό Δισκοπότηρο του Ίντερνετ: μια παγκόσμια αποθήκη πληροφοριών η οποία καταλαβαίνει και απαντά σε απλή γλώσσα, όπως θα έκανε ένας άνθρωπος. Μολονότι το σύστημα είναι ακόμη καινούργιο, έχει προκαλέσει μεγάλο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό μεταξύ των ειδημόνων της τεχνολογίας και του Ίντερνετ.

Ο Τομ Σίμσον του μπλογκ Convergenceofeverything. com δήλωσε: «Πιθανόν έχουμε ένα νέο παράδειγμα στη χρήση των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του Διαδικτύου και ίσως ένα βήμα προς την τεχνητή νοημοσύνη του Ίντερνετ. Πιστεύω ότι πρόκειται για κάτι μεγάλο».

Το Wolfram Αlpha δεν θα δίνει μόνο μια ευθεία απάντηση σε ερωτήσεις όπως «ποιο είναι το ύψος του όρους Έβερεστ;», αλλά θα προσφέρει και μια σελίδα με σχετικές πληροφορίες όπως γεωγραφική θέση, γειτονικές πόλεις και άλλα βουνά, μαζί με γραφικά και χάρτες.

Ο νεωτερισμός
Ωστόσο ο πραγματικός νεωτερισμός βρίσκεται στη δυνατότητα του προγράμματος να επεξεργάζεται τις πληροφορίες, λέει ο Βρετανός που το επινόησε, ο δρ Στίβεν Βόλφραμ (φωτο). Αν του ζητήσεις να συγκρίνει το ύψος του όρους Έβερεστ με το μήκος της γέφυρας Γκόλντεν Γκέιτ του Σαν Φρανσίσκο, θα σου δώσει την απάντηση. Αν το ρωτήσεις τι καιρό έκανε στο Λονδίνο την ημέρα που δολοφονήθηκε ο Τζ. Φ. Κέννεντυ, θα ελέγξει και θα απαντήσει. Αν θέλεις να μάθεις πότε θα γίνει η επόμενη έκλειψη Ηλίου πάνω από το Σικάγο ή πού ακριβώς βρίσκεται αυτή τη στιγμή ο Διεθνής Διαστημικός Σταθμός, θα μπορέσει να το βρει. Ο δρ Βόλφραμ προσθέτει ότι οι πληροφορίες που δίνει το Wolfram Αlpha εκτιμώνται πρώτα από ειδικούς. Αυτό σημαίνει ότι εξαλείφονται αδυναμίες ιστοσελίδων όπως η Wikipedia, για τις πληροφορίες της οποίας διατυπώνονται αμφιβολίες επειδή μπορεί να τις παρέχει ο καθένας.
Το Wolfram Αlpha βασίζεται στο μπεστ σέλερ πρόγραμμα Μathematica του Βόλφραμ, το οποίο χρησιμοποιούν επιστήμονες, μηχανικοί και πανεπιστημιακοί για να λύσουν περίπλοκα μαθηματικά προβλήματα.
.

TΗΕ ΙΝDΕΡΕΝDΕΝΤ