Παρασκευή 29 Μαΐου 2009

Debate: πώς αξιολόγησαν οι πολίτες τους πολιτικούς αρχηγούς;

.
Αμέσως μετά το τέλος του debate η Κάπα Research πραγματοποίησε δημοσκόπηση με στόχο την αξιολόγηση της παρουσίας των πολιτικών αρχηγών από την κοινή γνώμη.

Τα αναλύτικά αποτέλέσματα της δημοσιεύονται απο το ΒΗΜΑonline σε δύο μορφές:
α) σε
μορφή slide show για όσους έχουν εγκατεστημένο το πρόγραμμα Power Point
β) σε
μορφή για αρχείου pdf, το οποίο κατά κανόνα μπορούν να διαβάσουν όλοι οι υπολογιστές.

Σύνοψη των αποτελεσμάτων

Oι τηλεθεατές, σύμφωνα με την έρευνα της Κapa Reserch, διέκριναν την πολιτική παρουσία του πρωθυπουργού κ.Κ. Καραμανλή ως την καλύτερη στη χθεσινή τηλεμαχία.

Η πρωθυπουργική παρουσία αναγνωρίσθηκε ως η καλύτερη από το 36,4%. Κατά τους τηλεθεατές ακολούθησε ο κ. Παπανδρέου με 27,7% και ακολούθησαν ο κ. Καρατζαφέρης με 7,7%, η κ. Παπαρήγα με 7,1% και ο κ. Αλαβάνος με 6,6%.

Τα παραπάνω ποσοστά προέκυψαν από ξεχωριστή ερώτηση, η οποία ζητούσε από τηλεθεατές που παρακολούθησαν την τηλεμαχία να επιλέξουν συγκριτικά ποιός πρόεδρος κόμματος είχε την καλύτερη πολιτική παρουσία.

Σε άλλη ερώτηση για το "πόσο ικανοποιημένος είστε από τις απαντήσεις" που έδωσε ο κάθε πολιτικός αρχηγός οι απαντήσεις διαφοροποιούνται. Πολύ ικανοποιημένοι ή αρκετά ικανοποιημένοι με τον κ. Καραμανλή δήλωσε το 38,6%. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον κ. Παπανδρέου είναι 36.6%, για τον κ. Καρατζαφέρη 34,4%, για τον κ. Αλαβάνο 31% και για την κυρία Παπαρήγα 26,7%.

Η υπεροχή του κ. Καραμανλή είναι εμφανής σε εκείνους που δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι. Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός ικανοποίησε πολύ το 18,1% του συνόλου των τηλεθεατών και το 37,1% των τηλεθεατών ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας.

Αντιστοίχως πολύ ικανοποιημένοι από τον κ. Παπανδρέου δήλωσε μόνο το 8% του συνόλου των τηλεθεατών και μόλις πάλι το 20,5% των τηλέθεατών ψηφοφόρων του ΠαΣοΚ.

Η κυρία Παπαρήγα ικανοποίησε το 7% του συνόλου του συνολικού τηλεοπτικού κοινού, ο κ. Καρατζαφέρης το 6,5% και ο κ. Αλαβάνος το 5,3%.

Οι τηλεθεατές ρωτήθηκαν και για τους ερωτώντες:

Από τους δημοσιογράφους διακρίθηκε η κυρία Ολγα Τρέμη για την οποία το 21,5% του κοινού θεωρεί ότι έθεσε τις καλύτερες ερωτήσεις και ακολουθούν ο κ. Ν. Ευαγγελάτος με 19,1%, ο κ.Α. Σρόιτερ με 13, 5%, η κυρία Σία Κοσιώνη με 12,7%, ο κ. Αιμ. Λιάτσος με 10,1% και ο κ. Ανδρέας Κωνσταντάτος με 8,2%.

Τα στοιχεία της έρευνας έχουν ως εξής:

Το δείγμα θα είναι αντιπροσωπευτικό, άνδρες και γυναίκες, 18 ετών και άνω. Θα επιλεγεί με πολυσταδιακή δειγματοληψία με χρήση quota ως προς το φύλο και την ηλικία. Τα αποτελέσματα θα σταθμιστούν με βάση την ψήφο του 2007. H συλλογή των στοιχείων θα γίνει με την μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βασει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.
Η Κάπα Research είναι μέλος της ESOMAR και του ΣΕΔΕΑ και τηρεί τους κώδικες δεοντολογίας για τη διεξαγωγή και δημοσιοποίηση ερευνών κοινής γνώμης.


http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=270440&dt=28/05/2009