Τρίτη 26 Μαΐου 2009

New York Times: Διεκδικεί την πατρότητα της αποκάλυψης του Watergate


Δημοσιογράφος της εφημερίδας New York Times ήταν ο πρώτος άνθρωπος που αντιλήφθηκε το σκάνδαλο του Watergate, αποκάλυψη της εποχής από συντάκτες της Washington Post, η οποία ανάγκασε σε παραίτηση τον τότε Αμερικανό πρόεδρο, Ρίτσαρντ Νίξον, το 1974.

Το 1972, ένας δημοσιογράφος των Times, ονόματι Ρόμπερτ Σμιθ, ο οποίος επρόκειτο να εγκαταλείψει την εφημερίδα εντός ολίγων ημερών, είχε ακούσει από τον διευθυντή του FBI εκείνη την εποχή Λ. Πάτρικ Γκρέι, πως μία πολιτική ίντριγκα, που περιλάμβανε και υποθέσεις διαφθοράς, ενέπλεκε τον Λευκό Οίκο.
Ο διευθυντής της ομοσπονδιακής αστυνομίας «που είπε πως ο υπουργός Δικαιοσύνης εμπλεκόταν στην συγκάλυψη» της υπόθεσης, θυμάται ο Σμιθ στο δημοσίευμα της εφημερίδας.
«Τον είχα ρωτήσει: έως πού φθάνει αυτό; Έως τον πρόεδρο; Εκείνος παρέμεινε καθιστός, με κοίταξε και δεν απάντησε. Η απάντηση ήταν στο βλέμμα του», διηγείται ο ίδιος δημοσιογράφος.
Ο Ρόμπερτ Σμιθ μίλησε τότε για την αποκάλυψη αυτή με τον αρχισυντάκτη του στους Times, Ρόμπερτ Φελπς, όμως η υπόθεση παρέμεινε εκεί και ο συντάκτης εγκατέλειψε την εφημερίδα για να συνεχίσει τις σπουδές νομικής, εξηγούν οι Τimes.
Αντιθέτως, δύο δημοσιογράφοι ερευνητές της Washington Post, οι πασίγνωστοι πλέον Μπομπ Γούντογουορντ και Καρλ Μπέρνσταϊν, απoκάλυψαν έπειτα από μακρά έρευνα την εμπλοκή της κυβέρνησης «Νίξον» στις υποκλοπές το 1972 γραφείων του Δημοκρατικού Κόμματος, στο κτήριο Watergate, στην Ουάσιγκτον.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων