Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

WWF Ελλάς : Μόνο στα χαρτιά προστατεύεται η Πίνδος


Μόνο στα χαρτιά είναι προστατευμένη περιοχή του Εθνικού Πάρκου Β. Πίνδου, αποδεικνύει το πρόσφατο περιστατικό λαθροθηρίας αγριόγιδου, όπως ανακοίνωσε η οργάνωση WWF Ελλάς με σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε.

Όπως αναφέρει, φαινόμενα λαθροθηρίας όπως αυτό συμβαίνουν διαρκώς και το αίσθημα ατιμωρησίας και έλλειψης ελέγχου, το οποίο έχει εδραιωθεί από καιρό, αποτελεί κίνητρο για τη διαιώνιση της παρανομίας στην περιοχή.
Η λαθροθηρία είναι η σημαντικότερη απειλή για τους λιγοστούς πληθυσμούς του αγριόγιδου στην Ελλάδα. Συνθήκες όμως που την συντηρούν, τονίζει η WWF, όπως ανύπαρκτη φύλαξη των βιοτόπων, έλλειψη ειδικών επιστημόνων και φυλάκων, οριοθέτηση των καταφυγίων άγριας ζωής χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις του είδους κ.α., δυστυχώς παραμένουν, εντείνοντας το πρόβλημα.
Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Λιάρικο, υπεύθυνο περιβαλλοντικών προγραμμάτων του WWF Ελλάς «Το WWF Ελλάς, καταγγέλλει συνεχώς τα φαινόμενα λαθροθηρίας του αγριόγιδου εδώ και πολλά χρόνια, ενώ έχουν κατατεθεί σχετικά αποδεικτικά στοιχεία στις Αρχές από το 2002, χωρίς να υπάρξει μέχρι σήμερα καμιά συντεταγμένη αντίδραση