Κυριακή, 7 Ιουνίου 2009

Στη Γαλλία ο Ομπάμα


Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα συναντήθηκε σήμερα στην Καέν (βορειοδυτική Γαλλία) με τον Γάλλο ομόλογό του Νικολά Σαρκοζί για συνομιλίες με επίκεντρο το Ιράν και την Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ έφθασε χθες το βράδυ στη Γαλλία, προκειμένου να παραστεί στις τελετές για την 65η επέτειο της απόβασης των Συμμάχων στις 6 Ιουνίου 1944.

"Πρέπει, οπωσδήποτε, να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο στην αραβο-ισραηλινή διένεξη, δεδομένου ότι το πεπρωμένο Εβραίων και Παλαιστινίων είναι κοινό", υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα και εξέφρασε την ελπίδα "στα τέλη του τρέχοντος έτους να διεξάγονται, ήδη, σοβαρές διαβουλεύσεις, για τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων κρατών στη Μέση Ανατολή, του εβραϊκού και του παλαιστινιακού".
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε επίσης, ότι "οι δραστηριότητες της Βόρειας Κορέας στον πυρηνικό τομέα είναι εξαιρετικά προκλητικές", ότι "η Ρωσία και η Κίνα συμφωνούν με την Ουάσινγκτον ότι έχουν αποσταθεροποιητικό χαρακτήρα" και υπογράμμισε ακόμα ότι η Ουάσινγκτον "δεν θα καθίσει με τα χέρια σταυρωμένα".
Εξάλλου, ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι το Ιράν οπλισμένο με πυρηνικά όπλα, θα καταστεί ένα "εξαιρετικά επικίνδυνο κράτος".
"Συμφωνώ απόλυτα σε αυτό το ζήτημα με τον Αμερικανό πρόεδρο, "επειδή κι εμείς δεν θέλουμε να υπάρχει καμία διάδοση της πυρηνικής τεχνολογίας στο σημερινό κόσμο" υπογράμμισε με τη σειρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος κατά την ανάλυση του Γαλλικού Πρακτορείου "επεδίωξε σήμερα να επιδείξει πληθώρα σημείων κοινής πολιτικής προσέγγισης και πολιτικών ομοιοτήτων εν γένει" με τον 47χρονο Αμερικανό πρόεδρο.
Στις συνομιλίες των προέδρων ΗΠΑ και Γαλλίας στην πόλη Καέν, στο θέμα των σχέσεων Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης παρατηρήθηκε ότι οι δύο πλευρές "έχουν διαφορές", ως προς τους τρόπους με τους οποίους στο μέλλον η Τουρκία μπορεί να ενσωματωθεί στην ΕΕ, όχι όμως στο ότι αναμφίβολα η Τουρκία είναι μία "γέφυρα" μεταξύ Ανατολής και Δύσης, όπως διευκρίνισε ο Γάλλος πρόεδρος στην κοινή συνέντευξη τύπου που επακολούθησε.

"Εκεί όπου έχουμε διαφορά, είναι οι τρόποι. Η παραδοσιακή επίσημη αμερικανική θέση είναι η (τυπική) ενσωμάτωση στην ΕΕ. Ήταν η θέση των προέδρων : Μπους και Κλίντον, όλων των Αμερικανών προέδρων. Η δική μου θέση δεν προβλέπει την ενσωμάτωση στην ΕΕ της Τουρκίας", τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

"Ας σκεφθούμε : ένας κοινός χώρος για οικονομική δραστηριότητα και ασφάλεια ανάμεσα σε Ευρώπη, Ρωσία, Τουρκία. Διαφέρουμε ως προς τους τρόπους κι όχι ως προς τον σκοπό, δηλαδή ότι η Τουρκία χρησιμεύει ως γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ανατολής" επέμεινε ο πρόεδρος Σαρκοζί.
"Το ετόνισα αυτό στον πρόεδρο Ομπάμα : για μένα, είναι πολύ σπουδαίο η Ευρώπη να έχει τα σύνορά της, υπό την έννοια ότι η Ευρώπη για τον πλανήτη έχει έναν ρόλο σταθεροποίησης, που δεν θα μπορέσω να αφήσω να καταστραφεί" , πρόσθεσε ο πρόεδρος Σαρκοζί.