Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

Προορισμός και χώρα διέλευσης η Ελλάδα


Η νέα έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ για την παράνομη διακίνηση ανθρώπων ξεχωρίζει 17 χώρες, οι 6 απ' τις οποίες βρίσκονται στην Αφρική και οι οποίες έχουν αποτύχει πλήρως στο να καταβάλλουν ουσιαστικές προσπάθειες για την καταπολέμηση του προβλήματος.

.Οι 17 αυτές χώρες βρίσκονται στην κατηγορία τρία (Tier 3) δηλαδή τους χορηγείται η χειρότερη δυνατή βαθμολόγηση σε θέματα αντιμετώπισης της παράνομης διακίνησης προσώπων. Μεταξύ των χωρών αυτών συγκαταλέγονται η Βιρμανία, η Κούβα, το Φίτζι, το Ιράν, το Κουβείτ, η Βόρεια Κορέα, η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Συρία, το Τσαντ, ο Νίγηρας, η Ζιμπάμπουε και η Μαλαισία.

Η Ελλάδα χαρακτηρίζεται απ' την έκθεση του Στέητ Ντηπάρτμεντ ως «προορισμός και χώρα διέλευσης γυναικών και παιδιών που διακινούνται για σεξουαλική εκμετάλλευση και ανδρών και παιδιών που διακινούνται για καταναγκαστική εργασία». Η έκθεση αναφέρει ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν έχει συμμορφωθεί πλήρως με τα ελάχιστα επίπεδα λήψης μέτρων για την εξάλειψη του φαινομένου, αλλά καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για την επίτευξη αυτού του στόχου. Η Ελλάδα παραμένει στην δεύτερη κατηγορία (Tier 2) και η έκθεση αναφέρει ότι η Ελληνική κυβέρνηση αύξησε τις δαπάνες της για την προστασία των θυμάτων και οι ειδικές αστυνομικές δυνάμεις έδειξαν σοβαρή ικανότητα στην αντιμετώπιση του φαινομένου, αλλά παραμένουν νομικά προβλήματα σε θέματα τιμωρίας των διακινητών ανθρώπων και σε θέματα κατάλληλων καταλυμάτων για τα θύματα.

Παράλληλα η Κύπρος περνά φέτος από την δεύτερη κατηγορία υπό επιτήρηση ( Tier 2- Watch List) που ήταν πέρυσι, στην κατηγορία 2 (Tier 2), ενώ αναγνωρίζονται από την Ουάσιγκτον οι προσπάθειες της Λευκωσίας για καταπολέμηση του φαινομένου της παράνομης διακίνησης ανθρώπων.