Σάββατο 13 Ιουνίου 2009

Ο Κ. Παπούλιας θα εγκαινιάσει το μουσείο «Θ. Παπαγιάννης»


Στο Ελληνικό θα λειτουργήσει από το Φθινόπωρο το «Μουσείο Θεόδωρος Παπαγιάννης», όπου θα φιλοξενηθούν έργα του διακεκριμένου Γιαννιώτη γλύπτη. Μάλιστα τα έργα αυτά έχουν ήδη μεταφερθεί εκεί.


Τα εγκαίνια του Μουσείου θα γίνουν στις 7 Σεπτεμβρίου από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια.
O γνωστός Ηπειρώτης εκπαιδευτικός Λευτέρης Γείτονας, ιδιοκτήτης των ομώνυμων Εκπαιδευτηρίων στην Αθήνα, προτείνει την δημιουργία «Ομίλου Φίλων Σύγχρονης Τέχνης Θεόδωρος Παπαγιάννης».


Επειδή ο κ. Γείτονας πιστεύει ότι το «Μουσείο Θεόδωρος Παπαγιάννης», «μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική ζωή των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, εκτιμά ότι η ίδρυση «Πνευματικού Ομίλου Φίλων του Μουσείου», με έδρα την Αθήνα, θα εξυπηρετήσει αυτό τον σκοπό.
Μεταξύ των δραστηριοτήτων του Ομίλου θα είναι η εκπόνηση προγραμμάτων για τον συντονισμό της λειτουργίας όλων των Μουσείων των Ιωαννίνων και της Ηπείρου, αλλά και η επεξεργασία πολιτιστικής πολιτικής για την προβολή των Ιωαννίνων ως πόλης Πολιτισμού. Μάλιστα ο κ. Γείτονας, που συνεχώς στο μυαλό του έχει την πνευματική προαγωγή της Ηπείρου, ετοίμασε καταστατικό σχέδιο του Σωματείου.
Σύμφωνα με το σχέδιο αυτό οι βασικοί σκοποί του Ομίλου είναι:
Η ηθική και υλική ενίσχυση, του «Μουσείου Θεόδωρος Παπαγιάννης».
Ο εμπλουτισμός του Μουσείου με νέα έργα του Θεόδωρου Παπαγιάννη ή άλλων καλλιτεχνών, προερχόμενα από δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες ή δανεισμένα από ιδιωτικές συλλογές και ιδρύματα.
Η εξεύρεση πόρων και χορηγιών για την εν γένει προώθηση και την προβολή της τέχνης και της αισθητικής παιδείας στην Ήπειρο.
Η διάδοση γνώσεων, ιδίως στους νέους, για τις εικαστικές τέχνες και η προβολή του έργου του Μουσείου, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Η οργάνωση μαθημάτων και διαλέξεων, καθώς και άλλων προγραμμάτων αισθητικής παιδείας, στο πλαίσιο της ιστορίας της νεότερης και σύγχρονης τέχνης.
Πρόκειται για μια χρήσιμη ιδέα και ένα ωφέλιμο όραμα του Λευτέρη Γείτονα που σύντομα αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά, με την συμπαράσταση του Παναγιώτη Νούτσου, του Λαοκράτη Βάσση, του Αναστάσιου Χατζή και του Βασίλειου Παπαϊωάννου και πολλών άλλων επώνυμων και ανώνυμων Ηπειρωτών.