Κυριακή 14 Ιουνίου 2009

Εντυπωσιακή πτώση ουράνιου σώματος


Πτώση ουράνιου σώματος... αγνώστων λοιπών στοιχείων, προκάλεσε το βράδυ της Παρασκευής εντύπωση και θαυμασμό, σε όσους είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν το θέαμα.

«Ήταν σαν κομήτης που έπεφτε στην γη. Ήταν εντυπωσιακό το πράσινο χρώμα του. η φορά του όμως δεν ήταν κάθετη» ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας που είδε το αντικείμενο.

Επίσημη ανακοίνωση για το περίεργο ουράνιο σώμα δεν υπάρχει. Όμως το ίδιο θέαμα είδαν το βράδυ του Σαββάτου, κάτοικοι και σε άλλες περιοχές της χώρας. Στη Ναύπακτο, το Αγρίνιο και την Βόρεια Ελλάδα.
Η πτώση ήταν ορατή ακόμα και από την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, ενώ καταγράφηκε και από τον πύργο ελέγχου του Αεροδρομίου Μακεδονίας, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ3.

Ο καθηγητής Αστρονομίας, Σταύρος Αυγολούπης, απέδωσε την εντυπωσιακή λάμψη στο διόλου σπάνιο «φαινόμενο της βολίδας», που εκδηλώνεται σε ανύποπτο χρόνο.

"Πολλοί ήταν τυχεροί που παρατήρησαν ένα πάρα πολύ λαμπρό μετέωρο. Συνήθως αυτά, πραγματικά σχηματίζουν ένα ίχνος μέχρι και είκοσι χιλιόμετρα και είναι τόσο λαμπρά που στην ύπαιθρο ρίχνουν σκιά. Αυτά τις περισσότερες φορές είναι θρυμματίζονται και ονομάζονται βολίδες. Είναι μικρά κομμάτια, πέτρες, τα απομεινάρια του νεφελώματος που δημιουργήθηκε το ηλιακό μας σύστημα ή είναι θραύσματα αστεροειδών ή τα διαστημικά σκουπίδια. Καθώς πέφτουν στην ατμόσφαιρα της γης καίγονται και δημιουργούν αυτό το εντυπωσιακό φαινόμενο. Τέτοιο λαμπρό, σαν το τελευταίο, πολύ λίγα μπορούμε να δούμε. Ευχόμαστε να μην είναι τόσο μεγάλα, ώστε κανένα κομμάτι τους να μην συγκρουστεί με την γη. Αν κάποιο κομμάτι συγκρουστεί με την γη λέγεται μετεωρίτης και έχουμε μετρήσει πάνω από 2.000 τέτοια κατά καιρούς», ανέφερε στις δηλώσεις του ο κ. Αυγολούπης.Το φαινόμενο πάντως δεν κατέγραψε το Αστεροσκοπείο Θεσσαλονίκης.