Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

Επιστρέφει ...ο Demis Roussos


Μετά από δεκαετίες επιτυχίας, αφού άφησε το σημάδι του στην ιστορία της ροκ μουσικής με τoυς Aphrodite’s Child και αφού πούλησε πάνω από 50 εκατομμύρια δίσκους σε έξι γλώσσες, ο Demis Roussos επιστρέφει με το νέο του album με τίτλο ''Demis'', που κυκλοφορεί από τη Warner.

«Συνήθως, οι τραγουδιστές της γενιάς μου κυκλοφορούν συλλογές με διασκευές ή ηχογραφούν ντουέτα των μεγαλύτερων επιτυχιών τους με νέους καλλιτέχνες. Αντιθέτως, εγώ ήθελα να το κάνω μόνος μου.»
Το νέο του άλμπουμ είναι ένα άλμπουμ ενός rocker που σου φέρνει στο μυαλό τόσο τις επιτυχίες των Αphrodite’s Child (Rain and Tears, It’s Five O’Clock, I Want To Live, End of the World), όσο και την τωρινή βρετανική ροκ-σόουλ αναβίωση. «Φαίνεται ότι ανήκω, αλλά στην ουσία δεν ανήκω στο χώρο του θεάματος – Είμαι ροκάς.»

Ο Demis Roussos είναι μια από τις καλύτερες φωνές της ροκ και ενώ η δεκαετία του 60’ τελείωνε, ο Demis Roussos ήταν αυτός που συνέθεσε το soundtrack της επανάστασης εκείνης της εποχής (υπ’ όψιν ότι το Rain and Tears ηχογραφήθηκε στο Παρίσι στα μέσα του Μάη του 68’). Οι Αphrodite’s Child έκαναν 239 τηλεοπτικές εμφανίσεις, ηχογράφησαν τρία άλμπουμ (συμπεριλαμβανομένου και του πειραματικού 666, ένα από τα άλμπουμ κλειδιά στην ιστορία της ποπ) και έφεραν στο προσκήνιο τους δύο πρώτους Έλληνες ποπ καλλιτέχνες- τον τραγουδιστή Demis Roussos, και τον συνθέτη και keyboard player Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Και έπειτα ήρθε η υπερβολή και η τρέλα της δεκαετίας του 70’. «Ένας ανεμοστρόβιλος – επιτυχία, χρήματα, δόξα, πίεση από τις δισκογραφικές εταιρίες. Και οι πρώτες αμφιβολίες, σχεδόν πόλεμος». Αλλά δε μετανιώνει για τίποτα από αυτά: « Δε μπορείς να μετανιώνεις όταν έχεις κάνει πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους χαρούμενους.»

Μερικές φορές, έκανε διαλείμματα. Μετακόμισε στην Αμερική για λίγο και ηχογράφησε ένα άλμπουμ που κατάφερε να μπει στο American Top 40 («Τότε, αυτό ήταν μεγάλο κατόρθωμα για έναν ευρωπαίο»).

Αφού επέστρεψε στην Ευρώπη, ξεκίνησε να αναπτύσσει ένα στυλ το οποίο αναμίγνυε new age και παραδοσιακά όργανα και από τις πέντε ηπείρους. «Αυτό το στυλ μου ταίριαζε περισσότερο, αλλά ήταν λιγότερο επιτυχημένο».

Τότε ήταν που γνώρισε τον παραγωγό Marc di Domenico. Είναι γνωστός για την τεράστια επιτυχία του Chambre avec vue, το οποίο ξεκίνησε ξανά την καριέρα του Henri Salvador, και για το γεγονός ότι ανακάλυψε τον Micky Green και τον BB Brunes.
«Με ξύπνησε..», λέει ο Demis. Μετά από μερικά χρόνια χωρίς ούτε ένα δίσκο, ο παραγωγός τον έπεισε να επιστρέψει στις ρίζες του και να ηχογραφήσει ένα πραγματικά ροκ άλμπουμ.

Όταν γνώρισε τους νεαρούς μουσικούς από τους Little Barrie και τους Dirty Feel, όχι μόνο βρήκε μουσικούς με κοινή φιλοσοφία, αλλά κατάφερε να δημιουργήσει μια μπάντα που αποτελείται από τους Virgil Howe (Little Barrie, Dirty Feel) στα ντραμς, τον Lewis Reuben Wharton (Little Barrie, Dirty Feel) στο μπάσο, τον Nicholas Ryness Hirsch (Dirty Feel) στην κιθάρα και τον Jessica Lauren στα keyboards. Το άλμπουμ ηχογραφήθηκε στο Richmond, προάστιο του Λονδίνου, στο στούντιο του Τerry Britten, (ο οποίος έχει γράψει τραγούδια για τους Tina Turner, Michael Jackson, Lenny Kravitz,…) μαζί με τον Jacques Ehrhart στην τελική μίξη.

Ο Demis και το νέο του group θα κάνουν περιοδεία μετά το καλοκαίρι, με δύο μεγάλες συναυλίες στο Grand Rex τον Σεπτέμβριο. Θα ακούσουμε το νέο άλμπουμ και –προφανώς! – τραγούδια των Aphrodite’s Child, καθώς επίσης και διασκευές των music-hall τραγουδιών του από τους Little Barrie. Μπορείς να στοιχηματίσεις ότι θα υπάρξουν εκπλήξεις…