Παρασκευή 3 Ιουλίου 2009

Κυνηγώντας ανεμόμυλους…


Τις προσεχείς μέρες στην Ήπειρο έρχεται άλλη μια φιλόδοξη εμπορικά και καλλιτεχνικά θερινή παράσταση


Ο «Δον Κιχώτης», το ξακουστό έργο του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, σε διασκευή και σκηνοθεσία του Γιάννη Καραχισαρίδη, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης με τον Γιώργο Κιμούλη και τον Δημήτρη Πιατά στους ρόλους του διδύμου Κιχώτη-Πάντσα, παίζεται την Κυριακή 5 Ιουλίου στο κηποθέατρο Πρέβεζας στις 21.30 και στις 6 Ιουλίου στις 21.15 στον Φρόντζο, στα Γιάννενα. Και στις δύο παραστάσεις, το εισιτήριο κοστίζει 22 και 17 ευρώ, ολόκληρο και μειωμένο.


Η παράσταση ακολουθεί τα βήματα της διασκευής του 1972 με τον Μάνο Κατράκη και τον Παντελή Ζερβό στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Τα σκηνικά έχει κάνει ο Πάβελ Ντομπρίτσκι, τα κοστούμια ο Γιάννης Μετζικώφ, τη μουσική έγραψε ο Θάνος Μικρούτσικος, τις χορογραφίες η Σεσίλ Μικρούτσικου, τους φωτισμούς επιμελήθηκε ο Παναγιώτης Μανούσης, στους στίχους έγραψε η Αγαθή Δημητρούκα, ενώ στις σκηνογραφίες συνεργάστηκε η Σοφία Παντουβάκη, βοηθός σκηνοθέτη είναι ο Χρήστος Ασλανίδης και βοηθός ενδυματολόγου η Ιωάννα Στεφανοπούλου.


Πέραν του πρωταγωνιστικού διδύμου, παίζουν ακόμη οι Κλειώ-Δανάη Οθωναίου την Αλντόντσα-Δουλτσινέα, ο Γιώργος Ζιόβας τον πανδοχέα-δεσμοφύλακα, ο Ισίδωρος Σταμούλης τον Καράσκο, ο Γιώργος Γιαννόπουλος (Πέντρο, Τζίνες), η Σταυρούλα Σπυρίδωνος (Οικονόμος, γυναίκα πανδοχέα), ο Θοδωρής Προκοπίου (Χοσέ, κουρέας, κρατούμενος), Βασίλης Πουλάκος (Πάκο, ιερέας, κρατούμενος), η Μαρία Κόμη-Παπαγιαννακάκη (Αντωνία, Φερμίνα), ο Μιχάλης Σακκούλης (Λόπε, κουρέας, κρατούμενος) και Γιάννης Μυλωνάς (Χουάν, κρατούμενος).
Η ιστορία είναι γνωστή, γοητευτική, θλιμμένη και ρομαντική: Ο Θερβάντες-Κιχώτης αυτοψυχαναλύει τις αντιλήψεις του για τη δόξα και την τιμή, τον ανεκπλήρωτο έρωτα και τον αγώνα για το δίκαιο, έχοντας βοηθό του και ιπποκόμο τον Σάντσο Πάντσα. Και προφανώς, τρελός δεν είναι ο Κιχώτης, αλλά όποιος δεν τα έβαλε ποτέ, έστω μια φορά, με ανεμόμυλους.