Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2009

Θερμά λόγια Ομπάμα για την Ελλάδα.


Την προσδοκία του ότι θα συνεχισθεί "η στενή συνεργασία και η ισχυρή και άρρηκτη φιλία των δυο χωρών μας" εξέφρασε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, κατά τη διάρκεια της τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του νέου Ελληνα πρεσβευτή στην Ουάσιγκτον, Βασίλη Κασκαρέλη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες "έχουν μακρά κοινή ιστορία φιλίας που βασίζεται σε κοινές αξίες, κοινούς στόχους και αμοιβαία προσήλωση στη δημοκρατία και την ελευθερία", και πρόσθεσε ότι συνεργάζονται σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και ως μέλη της ευρωατλαντικής κοινότητας, ενώ τους συνδέουν οι δεσμοί που προέρχονται από τα εκατομύρια Αμερικανών ελληνικής καταγωγής.

Ο κ. Ομπάμα έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον ρόλο της Ελλάδος ως προεδρεύουσας στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη λέγοντας ότι "οι ΗΠΑ, ως μέλος του ΟΑΣΕ, είμαστε ευγνώμονες προς την Ελλάδα για την ικανότατη ηγεσία που ασκεί ως προεδρεύουσα χώρα του ΟΑΣΕ για το 2009".

Αφού χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις "ισχυρές" πρόσθεσε ότι προσβλέπει "στη συνεχή συνεργασία μας στις μεγάλες διεθνείς προσπάθειες του καιρού μας - την προστασία της δημοκρατίας και της ελευθερίας, την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας".

Στην προσφώνησή του ο κ. Κασκαρέλης τόνισε ότι "σαφείς γεωπολιτικές πραγματικότητες παρείχαν το νήμα που σταθερά ενώνει τους μακρόχρονους δεσμούς μεταξύ των δυο χωρών και λαών". Εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για την περαιτέρω σύσφιγξη "της φιλίας και της στρατηγικής εταιρικής μας σχέσης", ορίζοντας σε γενικές γραμμές τους τομείς της κοινής προσπάθειας, όπως η διεθνής τρομοκρατία, η συνεργασία ΗΠΑ και ΕΕ, ο ορθολογικός μετασχηματισμός του ΝΑΤΟ, τα Δυτικά Βαλκάνια, η Μέση Ανατολή και η Ανατολική Μεσόγειος, προβλήματα παράνομης μετανάστευσης και ενεργειακής ασφάλειας, "πηγαίνοντας στην καρδιά των προβλημάτων, όχι σκαλίζοντας απλώς την επιφάνειά τους".