Παρασκευή 31 Ιουλίου 2009

Τροχαίο ατύχημα με θύμα ζαρκάδι στην Εγνατία


Ένα αρσενικό ζαρκάδι προσπάθησε να διασχίσει το οδόστρωμα στην περιοχή του Ελευθεροχωρίου κοντά στα Γρεβενά, όταν συγκρούστηκε με διερχόμενο όχημα με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Το τροχαίο ατύχημα συνέβη τα ξημερώματα της Τρίτης, στον οδικό άξονα Γρεβενών-Καλαμπάκας, περιοχή στην οποία έχουν σημειωθεί και στο παρελθόν αρκετά περιστατικά με θύματα άγρια ζώα.
Την περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ και τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γρεβενών, ειδοποίησε η τροχαία Γρεβενών και εκπρόσωποι τους έσπευσαν στην περιοχή προκειμένου να βοηθήσουν στη διάσωση του ζαρκαδιού. Το ζαρκάδι τελικά εντοπίστηκε σε δασική περιοχή κοντά στον οδικό άξονα και μεταφέρθηκε στο Εκτροφείο Θηραμάτων Γρεβενών.
Το ζαρκάδι ηλικίας περίπου πέντε ετών, εξετάστηκε από κτηνίατρο της περιοχής και από την κτηνίατρο της ΚΑΛΛΙΣΤΩΣ και διαπιστώθηκε συντριπτικό κάταγμα στο μπροστινό αριστερό του πόδι. Οι κτηνίατροι θεώρησαν απαραίτητο να γίνει επέμβαση στο πόδι του ζαρκαδιού, ενώ βρίσκεται ακόμα υπό παρακολούθηση, χωρίς ευτυχώς να απειλείται η ζωή του. Τα έξοδα επέμβασης και περίθαλψης του ζαρκαδιού έχει αναλάβει η περιβαλλοντική οργάνωση ΚΑΛΛΙΣΤΩ μαζί με τον Κυνηγετικό Σύλλογο Γρεβενών. Σημαντική συμβολή στην διαμονή και περίθαλψη του ζώου παρέχει η Διεύθυνση Δασών Γρεβενών και οι υπάλληλοι του Εκτροφείου- Δασαρχείου Γρεβενών.
Σύμφωνα με τα ερευνητικά στοιχεία της, τα οποία προκύπτουν από την ραδιοπαρακολούθηση άγριων ζώων, ο οδικός άξονας Δεσκάτης-Γρεβενών αποτελεί πέρασμα για πολλά είδη πανίδας, γεγονός που καθιστά αναγκαία τη λήψη μέτρων για την προστασία τόσο των ζώων όσο και των ίδιων των οδηγών.
Τόσο η ΚΑΛΛΙΣΤΩ όσο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, υποστηρίζουν πως για την αποτελεσματικότερη προστασία της άγριας πανίδας θα πρέπει να αναζητηθούν εφικτές λύσεις και να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα.
Σε αυτό το πλαίσιο προτείνεται η λήψη άμεσων μέτρων για την αποφυγή και νέων τροχαίων περιστατικών σε έναν οδικό άξονα στον οποίο μάλιστα οι οδηγοί αναπτύσσουν μεγάλες ταχύτητες.
Είναι σημαντικό να τοποθετηθεί ειδική σήμανση στην περιοχή η οποία να προειδοποιεί τους οδηγούς να ελαττώσουν ταχύτητα, ενώ παράλληλα το όριο ταχύτητας θα πρέπει να ελέγχεται αυστηρά.
Σε σημεία τα οποία συνιστούν περάσματα ζώων θα πρέπει να εξεταστεί η περίπτωση ενίσχυσης των μέτρων αυτών και με περιφράξεις οι οποίες θα μπορούν να αναχαιτίζουν τα ζώα ώστε να μην μπορούν να περάσουν στο οδόστρωμα, αλλά και η δημιουργία ειδικών διαβάσεων πανίδας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιο ζώο βρίσκεται χτυπημένο από διερχόμενο όχημα. Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, θα συνεχίζουν οι οδικοί άξονες στη χώρα μας να αποτελούν τεχνητά εμπόδια για την πανίδα και επικίνδυνες διαδρομές για τους οδηγούς.