Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Απάντηση Αντώνη Μπέζα στην εφημερίδα «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ»

............................................................................................
Απάντηση στο δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ» σύμφωνα με το οποίο ο Αντώνης Μπέζας ως υφυπουργός Οικονομικών ενέκρινε πίστωση 9 εκ. ευρώ προκειμένου να γίνουν εγκαταστάσεις στην περιοχή Λαδοχωρίου προκειμένου να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών του νομού δίνει ο Θεσπρωτός πολιτικός.
.
Στην απάντησή του αναφέρει:
«Αγαπητέ κ. Διευθυντά
Με πραγματική απορία διάβασα το δημοσίευμα της εφημερίδας σας με τίτλο «Τα ρουσφέτια του Μπέζα». Πραγματικά προσπάθησα να βρω κάτι που θα στοιχειοθετούσε τον τίτλο σας, αλλά το περιεχόμενο του άρθρου εμπεριέχει μόνο αυθαίρετα συμπεράσματα. Εικάζω λοιπόν πως η εφημερίδα σας έπεσε θύμα παραπληροφόρησης που είχε ως μόνο στόχο να με βλάψει πολιτικά ενόψει των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου.
.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αδικηθούν βάναυσα πρώτα η Θεσπρωτία, η Ηγουμενίτσα, το Λαδοχώρι και οι κάτοικοί τους, και τελευταίος εγώ.
.
Είμαι βέβαιος ότι δεν έχετε πρόθεση να στοχοποιήσετε μια ολόκληρη περιοχή η οποία ανήκε πάντα στις φτωχότερες της Ευρώπης. Γι' αυτό είμαι στη διάθεσή σας για όλες τις πληροφορίες που θα σας βοηθήσουν να κάνετε τη δουλειά σας, με αντικειμενικότητα, χωρίς εμπάθεια και με στόχο την καλύτερη πληροφόρηση των αναγνωστών σας...
.
Θεωρώ δε ότι η γνωστοποίηση όλων των στοιχείων είναι επιβεβλημένη δεοντολογικά, ιδιαίτερα σε προεκλογική περίοδο. Σέβομαι τη δημοσιογραφική σας λειτουργία, θεμελιώδες χαρακτηριστικό της όμως είναι η παράθεση όλων των απόψεων.
.
Με αφορμή λοιπόν τα όσα αναφέρει στο δημοσίευμά σας, ελπίζω να μην διαφωνεί κανείς ότι η Ηγουμενίτσα είχε ανάγκη από ένα κτίριο όπου θα στεγαστούν όλες οι διάσπαρτες υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ Ηγουμενίτσας, Χημική Υπηρεσία, Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου, ΥΠΕΕ, Κτηματική Υπηρεσία). Άλλωστε το κράτος πληρώνει υπέρογκα ποσά για την εκμίσθωση ακινήτων.
.
Στο ίδιο δημοσίευμα αδικείται το Λαδοχώρι, όταν του αποδίδονται χαρακτηρισμοί «χωριού» και «πολιτικού φέουδου». Διότι δεν είναι ένα χωριό 1000 κατοίκων, αλλά ένα Δημοτικό Διαμέρισμα της Ηγουμενίτσας, εντός του πολεοδομικού ιστού της πόλης. Στα όριά του βρίσκεται το νέο Λιμάνι Ηγουμενίτσας, το Δικαστικό Μέγαρο, το νέο κτίριο του ΙΚΑ, το Κλειστό Γυμναστήριο της πόλης, το Β΄ Ενιαίο Λύκειο και σύντομα το Κολυμβητήριο Ηγουμενίτσας. Μια τέτοια περιοχή, πως μπορεί να απαξιώνεται και πως μπορεί να βαπτίζεται σε «Μπεζέϊκο»;
.
Επιπλέον είναι αναληθές ότι «εν κρυπτώ» και με διαδικασίες που έγιναν στον απόηχο των εκλογών προωθήθηκε το συγκεκριμένο έργο, αφού η ένταξή του στο ΠΔΕ έγινε τον Σεπτέμβριο του 2008, η μελέτη του ανατέθηκε τον ίδιο μήνα, τον Μάρτιο του 2009 παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου η προμελέτη του κτιρίου, η οικοδομική άδεια κατατέθηκε στην Πολεοδομία Ηγουμενίτσας τον Απρίλιο του 2009 και εκδόθηκε τρεις μήνες αργότερα, τον Ιούλιο του ίδιου έτους.
.
Αναφορικά με το κόστος του έργου, βγάζετε πρόωρα συμπεράσματα. Η μελέτη συντάσσεται με τις προδιαγραφές του κτιριολογικού προγράμματος που εφαρμόζει η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών και Στέγασης του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών σε ανάλογες μελέτες κτιρίων. Το κόστος του έργου θα πρέπει να εκτιμηθεί, όταν τελικά προκύψει μετά τις εκπτώσεις που δίνονται σε προκηρύξεις τέτοιων έργων και οι οποίες κυμαίνονται από 40% έως 60%.
.
Σας παρακαλώ επίσης να ανατρέξετε σε συγκριτικά στοιχεία, στα κτίρια που έχει κατασκευάσει στο παρελθόν η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου για λογαριασμό του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, στην Αλεξανδρούπολη, το Διδυμότειχο, την Ξάνθη, τη Λάρισα, την Αττική (Γλυφάδα, Κηφισιά, Χολαργό, Α΄ ΔΟΥ) κλπ.
.
Τέλος θα ήθελα να αναφερθώ και στο προσωπικό θέμα που θίγεται. Δυστυχώς, εκούσια ή ακούσια, η εφημερίδας σας αναπαρήγαγε μικροπολιτικά κουτσομπολιά των καφενείων που θρέφουν το λαϊκισμό και πλήττουν βάναυσα τον πολιτικό μας πολιτισμό. Ξεκάθαρα λοιπόν σας βεβαιώνω πως ούτε εγώ, αλλά ούτε η οικογένειά μου προκαλέσαμε ποτέ. Μείναμε πάντα μακριά από αλαζονικές συμπεριφορές. Αποφεύγοντας κάθε πρόκληση, ζούμε απλά και έντιμα, η δε σύζυγός μου δεν έχει «βρει καταφύγιο» σε τελωνεία της Θεσπρωτίας. Επίσης σας διαβεβαιώνω ότι ουδέποτε λειτούργησα με κριτήρια αναξιοκρατίας απέναντι σε υπαλλήλους και σεβάστηκα πάντα τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος.
.
Σας παρακαλώ λοιπόν να μην παρασύρεστε και εσείς από το κομματικό πάθος που χαρακτηρίζει τις προσωπικές επιθέσεις που δέχομαι. Σίγουρα δεν είναι αυτός ο ρόλος μιας μεγάλης εφημερίδας που προασπίζει το δικαίωμα στην αξιόπιστη πληροφόρηση.
Για αυτό και σας καλώ, είτε τώρα, είτε μετά τις εκλογές, να συζητήσουμε με κάθε ειλικρίνεια οτιδήποτε εσείς κρίνετε ότι δεν κάλυψε η παρούσα επιστολή, στα πλαίσια όμως του πολιτικού πολιτισμού και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
.
Σας ευχαριστώ για την φιλοξενία
Αντώνης Μπέζας
Υφυπουργός Οικονομίας & Οικονομικών