Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Συμπόσιο Βυζαντινής Σφραγιστικής στα Γιάννενα


Aπό αύριο Πέμπτη έως το Σάββατο 3 Οκτωβρίου, συνδιοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και την 8η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων το 10ο Διεθνές Συμπόσιο Βυζαντινής Σφραγιστικής στο συνεδριακό κέντρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αλλά και το Βυζαντινό Μουσείο της πόλης.

Η σημασία της συνάντησης ξεπερνάει τα όρια της πόλης, αλλά και της χώρας, καθώς θα βρεθούν εδώ και θα μιλήσουν οι κορυφαίοι επιστήμονες του αντικειμένου, στην Ευρώπη. Ανάμεσά τους ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Βιέννης Βέρνερ Σάιντ, ο καθηγητής στη Σορβόνη, Ζαν Κλοντ Σενέ, ο καθηγητής στο ινστιτούτο Νταμπάρτον Όουκς του Χάρβαρντ, Τζον Νέσμπιτ, αλλά και έλληνες επιστήμονες, διακεκριμένοι στο ερευνητικό αντικείμενο. Ανάμεσά τους οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Χρήστος Σταυράκος, ο οποίος είναι και στην οργανωτική επιτροπή μαζί με τη διευθυντήρια της 8η Εφορείας, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, οι καθηγητές Κώστας Κωνσταντινίδης, Αγγελική Σταυροπούλου, Μιχάλης Κορδώσης, κ.α. ...

Τα Διεθνή Συμπόσια Βυζαντινής Σφραγιστικής βασίζονται σε μια πρωτοβουλία του καθηγητή Νίκου Οικονομίδη και το πρώτο διοργανώθηκε στην Αθήνα το 1988, το δεύτερο στη Βιέννη το 1993 και ακολούθησαν άλλες πόλεις της Ευρώπης (Σόφια, Βερολίνο).
Ο συγκεκριμένος επιστημονικό κλάδος έχει την ιδιαιτερότητα ότι ακόμη και σήμερα παραμένει ιδιαίτερα παραγωγικός, με πολύ αδημοσίευτο και πρωτότυπο υλικό, πράγμα όχι ιδιαίτερα συνηθισμένο στις θεωρητικές σπουδές. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου θα υπάρχει έκθεση βιβλίων (με δυνατότητα αγοράς με έκπτωση) σχετικών με το αντικείμενο της βυζαντινής σφραγιστικής αλλά και εκδόσεων της αυστριακής Ακαδημίας Επιστημών.
Η διοργάνωση τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και ξεκινάει στις 9.45 αύριο το πρωί. Στο πρόγραμμά του υπάρχουν ξεναγήσεις στο Βυζαντινό Μουσείο, στο Κάστρο των Ιωαννίνων, καθώς επίσης και στο Νησί. Πρόεδρος του συμποσίου είναι ο πρύτανης Γιάννης Γεροθανάσης και αντιπρόεδρος ο αντιπρύτανης, Γιώργος Παπαγεωργίου.
Η θεματική του καλύπτει πολλές περιοχές της Ηπείρου, της Ελλάδας, αλλά και όπου στο εξωτερικό έχουν υπάρξει σημαντικά ευρήματα (Κάτω Ιταλία, Σαρδηνία, Μικρά Ασία, Κριμαία κ.α.), αλλά και σημαντικές συλλογές που φιλοξενούνται σε μουσεία του εξωτερικού.