Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2009

Παράπονα από το Γαρδίκι Φιλιατών


Email από τον Πρόεδρο της Αδελφότητας Γαρδικίου Φιλιατών «Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ», κ. Βασίλειο Καραπάνο


Είμαι ένας από την πέρα όχθη του Καλαμά και συγκεκριμένα από το Γαρδίκι Φιλιατών. Για να είμαι ενήμερος για τα δρώμενα στον τόπο μας έχω γίνει συνδρομητής τριών τοπικών εφημερίδων, Θεσπρωτικά Νέα, Ορίζοντες τω Φιλιατών και τώρα τελευταία γράφτηκα συνδρομητής στα Νέα των Φιλιατών.
Δυστυχώς όμως με το πρώτο φύλο που έλαβα από τον έγκριτο Δημοσιογράφο Κον Κώτση ένοιωσα ακόμη μία φορά μία αποκάρδιωση από τα γραφόμενα σε δύο άρθρα της εφημερίδας τα ΝΕΑ των ΦΙΛΙΑΤΩΝ αρ. Φ. 123 Αύγουστος 2009 και συγκεκριμένα
Α. Στο άρθρο της πρώτης σελίδας για των αγώνα των 16 χωριών της επαρχίας Φιλιατών.
Συγκεκριμένα αναφέρονται τα 16 χωριά και κατόπιν τα εξαρτήματά τους, από τα οποία απουσιάζει το Γαρδίκι.
Για όνομα του Θεού παραρτήματα ναι αλλά όχι και μηχανικά εξαρτήματα οι μαχαλάδες των χωριών μας. ¨Όντως το Γαρδίκι ανήκε στην Γλούστα εκείνο τον καιρό δεν παύει όμως να είναι το ιστορικότερο και αρχαιότερο χωριό της περιοχής...

Οι συγγραφείς του βιβλίου που αναφέρεται ο εκδότης δεν έκαναν τίποτε άλλο παρά να συνεχίσουν το ίδιο λάθος στο οποίο υπέπεσε ο Κος Χρήστος Χρηστοβασίλης το 1914 Υπάρχουν πάμπολλα βιβλία και πρότερον του Χρηστοβασίλη και μεταγενέστερα που αναγράφουν ότι το Γαρδίκι υφίσταται από τον τρίτο προ Χριστού αιώνα και υπάρχει μέχρι σήμερα. Πιστεύω ότι ένας σωστός ιστορικός συγγραφέας πρέπει να κάνει μόνος του έρευνα και να διασταυρώνει τα πάντα για να είναι σίγουρος και όχι να κάνει αντιγραφή με κλειστά μάτια γιατί έτσι η πραγματικότητα διαστρεβλώνεται. Δεν τους παραπέμπω πολύ παλαιά στους αείμνηστους Αραβαντινό του 1856 και Βασίλειο Μπαρά του 1950. Τους παραπέμπω στον πρόσφατο ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΑΤΛΑ της ΕΛΛΗΝΟΑΛΒΑΝΙΚΗΣ ΜΕΘΟΡΙΟΥ του Υπουργείου Πολιτισμού.

Β. Άρθρο του Κου Μιχάλη Πασιάκου στην 5η σελίδα με την επικεφαλίδα
Μετονομασίες Χωριών.
Ο αρθρογράφος εν πρώτης πολύ ειρωνικός μετά από ένα διάστημα 40 περίπου ετών. Αλήθεια τώρα θυμήθηκε να σχολιάσει τις μετονομασίες μετά πάροδο 40 ετών του αξίζουν συγχαρητήρια. Δεν τον γνωρίζω προσωπικά αλλά μου φαίνεται ότι είναι αυτός που έκδιδε τους τουριστικούς χάρτες της Θεσπρωτίας εν ονόματι της Νομαρχίας.
Ενώ το χωριό μου Γαρδίκι επανήλθε από ¨Άγιος Γεώργιος σε Γαρδίκι πάλι το 1978 δηλαδή εδώ και 30 χρόνια εκείνος εξακολουθούσε να το αναφέρει σαν ¨Άγιος Γεώργιος. Είναι λυπηρά τέτοια φαινόμενα δείχνοντας σε ένα ξένο ταξιδιώτη πινακίδες με Γαρδίκι και από την άλλη πλευρά χάρτες με το Άγιος Γεώργιος.
Τελειώνοντας θα κάνω μνεία στο σχόλιο περί ΚΕΦΑΛΟχώρι όπως ακριβώς το αναφέρει ο δημοσιογράφος. ¨όντως η Γλούστα ήταν το Κεφαλοχώρι της περιοχής εκείνη την εποχή της τουρκοκρατίας με παραρτήματα το Γαρδίκι, τα Τερτίπια, την Έλκουσα, τα Καραπανάτικα τα Μαιδωνάτικα και τα Θανάτικα και δεν ήταν κεφάλες εκείνους που τους αποκαλείς έτσι.
.

Μετά τιμής
Βασίλειος Καραπάνος
Πρόεδρος της Αδελφότητας Γαρδικίου Φιλιατών Η ΑΓΙΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ