Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

Ιστορική αλλαγή σκυτάλης στην UNESCO


Η Βουλγάρα Ιρίνα Μπόκοβα είναι η νέα γενική διευθύντρια της UNESCO. Στην πέμπτη και τελευταία ψηφοφορία επικράτησε τελικά του βασικού της αντιπάλου και φαβορί στην εκλογική διαδικασία, του Αιγύπτιου Φαρούκ Χόσνι.

Κανείς δεν φάνηκε να αμφιβάλλει για τις εξαιρετικές ικανότητες της Ιρίνα Μπόκοβα. Η Βουλγάρα, πρέσβειρα της χώρας της στη Γαλλία, επισκέφθηκε κατά τη διάρκεια του προεκλογικού της αγώνα περισσότερες από 40 χώρες για να παρουσιάσει και να αναλύσει τα σχέδιά της για την UNESCO. Τρεις οι βασικές της προτεραιότητες, όπως έχει πει επανειλημμένως: "Η πρώτη είναι ο ανθρωπισμός. Είναι απαραίτητος στο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον των προκλήσεων και κρίσεων. Δεύτερη βασική μου προτεραιότητα είναι η ανεκτικότητα. Δεν πίστεψα ποτέ στη λεγόμενη ‘σύγκρουση των πολιτισμών’. Η τρίτη μου προτεραιότητα είναι ο πολιτιστικός πλουραλισμός"...
.
Μια νέα εποχή

Ένας δηκτικός υπαινιγμός για τον αμφιλεγόμενο αντίπαλό της, τον υπουργό Παιδείας της Αιγύπτου Φαρούκ Χόσνι, ο οποίος είχε κατηγορηθεί για αντισημιτισμό πέρσι, όταν απείλησε ότι θα έκαιγε βιβλία από το Ισραήλ. Η κα. Μπόκοβα, η οποία επικράτησε του αντιπάλου της με διαφορά τεσσάρων ψήφων, τόνισε ότι ξεκινά μια νέα εποχή για την UNESCO:

UNESCO πρέπει να έχει ισχυρότερη παρουσία. Οφείλει να παίξει πιο ενεργό ρόλο στο διάλογο των πολιτισμών, αλλά ακόμη και στο ζήτημα της αλλαγής του κλίματος και τη δίκαιη πρόσβαση σε νερό. Η UNESCO δεν έχει κάνει αρκετά στα πεδία της επιστήμης, των καινοτομιών και των νέων τεχνολογιών".

Άδεια τα ταμεία

Ο Εκπαιδευτικός και Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών ασχολείται όντως με πολλά και διαφορετικά θέματα. Μεταξύ άλλων στηρίζει προγράμματα αλφαβητισμού, προστατεύει τα τροπικά δάση ενώ δραστηριοποιείται και στον αγώνα κατά της μάστιγας του AIDS. Ωστόσο για όλα αυτά απαιτούνται τεράστια κονδύλια και τα ταμεία του οργανισμού είναι άδεια παρότι μετρά 193 χώρες - μέλη. Η Ιρίνα Μπόκοβα προτίθεται να προωθήσει σειρά αλλαγών που αφορούν στη διαχείριση των οικονομικών της UNESCO.

Ζητά μεταξύ άλλων περικοπές των κονδυλίων που προορίζονται για τη διοίκηση, προκειμένου να εξοικονομηθούν πόροι για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων. "Εμείς στις ανατολικές χώρες έχουμε εμπειρία σε αυτά", λέει χαρακτηριστικά με ένα πλατύ χαμόγελο:

"Γνωρίζουμε πώς αναμορφώνεται μια κοινωνία, πώς σημειώνει κανείς πρόοδο και πώς μπορεί να βρει κανείς τελικά λύσεις σε δύσκολα κοινωνικά και οικονομικά ζητήματα. Αυτό είναι το ατού μου. Γνωρίζω ότι ακόμη και όταν δυσκολεύουν τα πράγματα η προσπάθεια αξίζει τον κόπο γιατί στο τέλος έχεις ένα καλό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα πλεονέκτημα".

Η πρώτη γυναίκα

Η κα. Μπόκοβα προέρχεται από γνωστή βουλγαρική οικογένεια. Επισκέφθηκε ιδιωτικό σχολείο ενώ σπούδασε στη Μόσχα. Αργότερα συνέβαλε στη σύνταξη του νέου συντάγματος της Βουλγαρίας.
Η εκλογή της είναι αναμφίβολα ιστορική καθώς είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού: "Είναι αναμφίβολα ένα μήνυμα, αλλά και μια ευθύνη", είπε η ίδια. "Εάν αναλύσετε λίγο πιο προσεκτικά την οικονομική κρίση, τις νέες οικονομικές και κοινωνικές προκλήσεις, θα διαπιστώσετε ότι εκείνοι που πλήττονται περισσότερο είναι οι γυναίκες. Και είναι και οι πιο ευάλωτες".