Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Ο Κώστας Γαβράς πρόεδρος του «Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών»


«Με φόβο λόγω της δυσκολίας του θέματος δέχθηκα αυτή τη θέση», είπε ο γνωστός σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του προέδρου στο «Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών» του 3ου Παγκόσμιου Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD).

Το 3ο Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Μετανάστευση και την Ανάπτυξη (GFMD), που τελεί υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, θα διεξαχθεί στην Αθήνα μεταξύ 2-5 Νοεμβρίου. Εχουν προηγηθεί οι Βρυξέλλες το 2007 και οι Φιλιππίνες το 2008. Το GFMD δημιουργήθηκε ύστερα από σχετική πρόταση του τέως Γ.Γ. του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο 2006.
Το GFMD αποτελείται από δύο τμήματα: Το «Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών» που θα διεξαχθεί στις 2-3 Νοεμβρίου και το «κυβερνητικό Φόρουμ» που θα διεξαχθεί στις 4-5 Νοεμβρίου.
Τη διοργάνωση του «Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών» στη χώρα μας ανέλαβε το Ιδρυμα Ωνάση. Στη συνάντηση, που θα διεξαχθεί στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης, θα συμμετάσχουν 200 σύνεδροι από όλο τον κόσμο -εκπρόσωποι ΜΚΟ και άλλων φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών- και 30 εκπρόσωποι φορέων της Κοινωνίας των Πολιτών από την Ελλάδα...

Η επιλογή των ΜΚΟ που μετέχουν στο Φόρουμ γίνεται με βάση κριτήρια που καθορίζει κάθε φορά ο διοργανωτής φορέας σε συνεργασία με τη διεθνή συμβουλευτική επιτροπή. Γενικά κριτήρια αποτελούν η ισορροπημένη εκπροσώπηση μεταξύ γεωγραφικών περιοχών, εργοδοτών, εργαζομένων, ΜΚΟ που ασχολούνται ειδικά με το θέμα, αλλά και ΜΚΟ που έχουν ευρύτερο πεδίο δράσης. Ο διάλογος των ΜΚΟ καταλήγει σε συμπεράσματα, επισημάνσεις και προτάσεις, που μπορούν στη συνέχεια να αξιοποιηθούν στον κυβερνητικό διάλογο. Αλλά παραμένει στη διακριτική ευχέρεια των κυβερνήσεων σε ποιο βαθμό θα αξιοποιήσουν τα συμπεράσματα του «Φόρουμ της Κοινωνίας των Πολιτών», καθώς ο ρόλος του είναι συμβουλευτικός και ο διάλογος μεταξύ ΜΚΟ και εκπροσώπων κυβερνήσεων ανεπίσημος.

Αναφερόμενος στη σχέση του με τη μετανάστευση ο κ. Γαβράς σημείωσε ότι «το πρόβλημα του μετανάστη δεν είναι να εγκατασταθεί στη νέα του χώρα, αλλά να γίνει κομμάτι της νέας κοινωνίας. Σήμερα αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο, διότι οι μετανάστες αντιμετωπίζονται ως απειλή αντί για πιθανή πηγή ανάπτυξης (...). Η εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό δεν είναι πολύ καλή» επισήμανε ο κ. Γαβράς και πρόσθεσε: «Αλλά ελπίζω μετά από το Φόρουμ να βελτιωθεί».

Στο πλαίσιο του GFMD, το Ιδρυμα Ωνάση θεσμοθέτησε το Διεθνές Βραβείο Ωνάση «Εστία» που συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 50.000 ευρώ. Πρόκειται για μια τριετή δέσμευση του Ιδρύματος Ωνάση που θα επιβραβεύσει μια αξιόλογη και πρωτοποριακή πρωτοβουλία κοινωνικής ένταξης μεταναστών. Το βραβείο θα απονεμηθεί σε οργανισμό της Κοινωνίας των Πολιτών, ομάδα ή άτομο με έδρα και δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή της διοργανώτριας χώρας του GFMD.