Πέμπτη 15 Οκτωβρίου 2009

Στην τύχη τους αφέθηκαν οι πύργοι της Ηπείρου


Οι πύργοι που υπάρχουν στην Ήπειρο ερειπώνονται, γιατί, όπως υποστηρίζουν οι αρχαιολόγοι, «δεν συνδέθηκαν με εθνικά ιδεολογήματα. Οι χριστιανικοί ναοί και οι αρχαιολογικοί χώροι κυριάρχησαν ως παράδοση και κληρονομιά».

Οι πύργοι της Ηπείρου είναι μερικοί από τα δεκάδες σημαντικά μνημεία, τα οποία, δυστυχώς, αφήνονται στην τύχη τους, αφού συχνά καταρρέουν. Φαίνεται ότι ανήκουν στις αθέατες κρίσεις του Ηπειρωτικού πολιτισμού.
Οι τοποθεσίες στις οποίες κτίζονταν οι πύργοι ήταν προσεκτικά επιλεγμένες. Οι πύργοι ορθώνονταν για να φρουρούν και να προστατεύουν, στρατηγικής αξίας σημεία, όπως περάσματα, διόδους, κάστρα, ποτάμια, λίμνες, παράλιους τόπους.
Οι πύργοι Ηπείρου ανήκουν σε μια κατηγορία αμυντικών οικοδομημάτων, η οποία αναπτύχθηκε κατά τον 11ο αιώνα και ήταν πολύ διαδεδομένη στη μεσαιωνική Ευρώπη. Αυτοί οι πύργοι, οι οποίοι αποτελούν μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα μεσαιωνικά μνημεία είναι ψηλά, επιβλητικά, τετράγωνα ή κυκλικά οικοδομήματα. Κτισμένα συνήθως πάνω σε υψώματα διακρίνονται από μεγάλες αποστάσεις να υψώνονται περήφανα στον ουρανό...
Τα σύμβολα αυτά της δύναμης και του πολέμου, αλλά και της φεουδαρχικής οργάνωσης της ευρωπαϊκής μεσαιωνικής κοινωνίας χαρακτηρίζονται από τις μεγάλες διαστάσεις, τις απόλυτα ισορροπημένες αναλογίες και την έλλειψη εξωτερικών διακοσμητικών στοιχείων.
Εξωτερικά ένας πύργος διακρίνεται σε τρία μέρη: την βάση, το μεσαίο και το άνω τμήμα. Η εξωτερική τοιχοδομία των βάσεων χαρακτηρίζεται από την παντελή έλλειψη παραθύρων. Σπάνια μόνο υπάρχουν στενά κάθετα ανοίγματα, τα οποία ήταν πολεμίστρες και ταυτόχρονα φωταγωγοί - αεραγωγοί.
Το μεσαίο τμήμα αρχίζει στο ύψος των 5 έως και 6 μέτρων από την επιφάνεια του εδάφους. Εδώ συναντάται η μοναδική είσοδος των πύργων. Το άνω τμήμα των πύργων δε φέρει ποτέ σκεπή, αλλά μόνο δώμα καμαρωτό, πλακοστρωμένο και είναι οπλισμένο με επάλξεις σχήματος «Π» ή «Μ».
.
.
http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=11&pid=7897