Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009

Το Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο στο Πάπιγκο

...........................................................................
Έπειτα από τη μεγάλη επιτυχία του πρώτου διεθνούς θερινού σχολείου με θέμα τη διατήρηση και διαχείριση της βιοποικιλότητας στο Πάπιγκο το Σεπτέμβριο 2008, εγκρίθηκε από την Διεθνή Επιστημονική Ένωση «Εταιρεία Βιολογίας Διατήρησης» (Society for Conservation Biology - SCB) η διοργάνωση του διεθνούς σχολείου, διάρκειας μιας εβδομάδας για δεύτερη συνεχή χρονιά.

Πρόεδρος της διοργάνωσης είναι η κα Βασιλική Κατή, λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαίδευσης της ως άνω Ένωσης. Το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως συνδιοργανωτής του θερινού σχολείου αναλαμβάνει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση των νέων της Ευρώπης στην επιστήμη που μελετά και αντιμετωπίζει σφαιρικά την οικολογική κρίση, την κλιματική αλλαγή και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας στον Πλανήτη. Το διεθνές σχολείο θα παρακολουθήσουν 15 επιλεγμένοι φοιτητές από 10 Ευρωπαϊκές χώρες, ενώ θα διδάξουν καθηγητές έξη Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων, όπως της Αγγλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας και της Ελλάδας...
Με την άφιξη της ακαδημαϊκής ομάδας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου πραγματοποιείται και η έναρξη της διοργάνωσης, η οποία θα λάβει χώρα στο Πάπιγκο. Ο θεωρητικός κύκλος των διαλέξεων θα καλύψει μεγάλο εύρος θεματολογίας από την κλιματική αλλαγή, έως τη διαχείριση απειλούμενων ειδών και τα οικονομικά του περιβάλλοντος, ενώ θα εμπλουτιστεί με εργαστήρια στη φύση, ανάβαση στη Δρακόλιμνη και μελέτη των υποαλπικών βιοκοινοτήτων. Επιπλέον, οι φοιτητές από όλη την Ευρώπη θα έρθουν σε επαφή με τον πλούσιο πολιτισμό του Ζαγορίου και την ιστορία της Ηπείρου, μέσα από σεμινάρια και εκδρομή στο Κεντρικό Ζαγόρι. Χορηγός του θερινού σχολείου είναι το πρώην Υπουργείο ΠΕ. ΧΩ.Δ.Ε., ενώ η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Ιωαννίνων, ο Δήμος Κεντρικού Ζαγορίου και το παραλίμνιο εστιατόριο «Μυροβόλος» θα παραθέσουν επίσημα γεύματα στην ακαδημαϊκή ομάδα.



http://epirusgate.blogspot.com/2009/10/blog-post_8217.html