Κυριακή, 11 Οκτωβρίου 2009

Επανακαταμέτρηση των ψήφων ζητούν οι Αλβανοί Σοσιαλιστές

...........................................................................
Στους δρόμους βγήκαν χθες, Σάββατο, οι υποστηρικτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Αλβανίας, αξιώνοντας επανακαταμέτρηση των ψήφων των γενικών εκλογών του Ιουνίου, στις οποίες ισχυρίζονται ότι έγινε νοθεία.

Οι σοσιαλιστές μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου μετά τις εκλογές της 28ης Ιουνίου, από τις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα πήρε νέα εντολή για διακυβέρνηση της χώρας, αλλά με μικρότερη πλειοψηφία.
Οι διοργανωτές της χθεσινής διαδήλωσης προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσουν και άλλες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Χθες χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης συγκεντρώθηκαν έξω από το γραφείο του πρωθυπουργού, Σάλι Μπερίσα φωνάζοντας: «πού πήγε η ψήφος μου;» και «Ανοίξτε τις κάλπες». ..

«Αν ο Σάλι Μπερίσα κρατήσει με τη βία την απόφαση της πλειοψηφίας των Αλβανών μέσα στις κάλπες, θα αρχίσουμε ένα χωρίς τέλος κύμα διαμαρτυριών σε όλη την Αλβανία», δήλωσε ο ηγέτης του Σοσιαλιστικου Κόμματος, Έντι Ράμα. Πρόσθεσε δε, ότι οι Σοσιαλιστές μποϊκοτάρουν τις εργασίες του κοινοβουλίου διότι δεν θέλουν «να μοιραστούν την ευθύνη για την κλοπή των ψήφων».
«Θέλουμε το κοινοβούλιο να διερευνήσει τις κοινοβουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου και κάθε παρανομία που έγινε στις εκλογές, ώστε να μην επαναληφθεί κάτι τέτοι», δήλωσε ο Έντι Ράμα.
Η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και τα εκλογικά δικαστήρια αναγνώρισαν τη νίκη του Δημοκρατικού Κόμματος, που εξέλεξε 70 έδρες, έναντι 66 του Σοσιαλιστικού Κόμματος.
Ωστόσο οι κάλπες στις οποίες κατά τους Σοσιαλιστές έγιναν παρατυπίες, δεν έχουν ξανανοίξει, κάτι που έχει προκαλέσει τις αντιδράσεις τους, καθώς πιστεύουν ότι από την επανακαταμέτρηση των ψήφων θα αποδειχτεί η νίκη τους.