Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Ξεκινάει ο διάλογος για τον «Καποδίστρια 2»

.
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τα κείμενα για τον «Καποδίστρια 2» και το νέο εκλογικό νόμο ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Ο κ. Ραγκούσης που είχε την Τρίτη τετράωρη συνεργασία με τον... πρωθυπουργό πήρε το «πράσινο» φως να ξεκινήσει η διαβούλευση για τις δύο μειζονες αλλαγές στη λειτουργία του κράτους και του πολιτικού συστήματος.
Πάντως, το κείμενο για τον «Καποδίστρια 2», όπως άλλωστε έχει αποδεχθεί και το δ.σ. της ΚΕΔΚΕ, δεν θα περιλαμβάνει τους χάρτες με τη νέα χωροταξική κατανομή περιφερειών και δήμων, προκειμένου, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στην αυτοδιοίκηση gr, «να μην επικεντρωθεί εκεί το ενδιαφέρον»...

Τι θα περιλαμβάνει η πρόταση της κυβέρνησης που θα σταλεί πριν τις 18/1 οπότε ξεκινάει το συνέδριο της ΚΕΔΚΕ στις Τοπικές Ενώσεις Δήμων και Κοινοτήτων: τις νέες αρμοδιότητες περιφερειών και δήμων, τον νέο τρόπο λειτουργίας τους, τον τρόπο της μεταφοράς πόρων κλπ.

Όσον αφορά τον αριθμό των δήμων η κατανομή θα στηριχθεί στη μελέτη του ΙΤΑ που προβλέπει 380-390 (από 1035 που είναι σήμερα) χωρίς όμως να περιλαμβάνει την Αττική. Αυτός είναι και λόγος που ορισμένα σενάρια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας κάνουν λόγο για περίπου 500 δήμους. Για τις περιφέρειες η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει να είναι όσες και σήμερα, δηλαδή 13, διατηρώντας με αυτό τον τρόπο τα υφιστάμενα όρια. Εξαίρεση θα αποτελέσουν οι περιφέρειες Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας, στις οποίες θα δημιουργηθούν μητροπολιτικές διοικήσεις με επίκεντρο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μονεδρική και δήμος

Αλληλένδετες με τον «Καποδίστρια 2» θα είναι και οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα όρια των μονοεδρικών θα ταυτίζονται με αυτά των νέων δήμων. Άλλωστε, με εξαίρεση τις νησιωτικές και κάποιες απομακρυσμένες ορεινές περιοχές το πληθυσμιακό (κατώτατο) όριο για τη δημιουργία των 180 μονοεδρικών (εκλογή με σταυρό) και των δήμων θα είναι παρόμοιο, δηλαδή γύρω στους 60-65.000 κατοίκους. Παράλληλα οι υπόλοιποι 120 από τους 300 της Βουλής θα εκλέγονται με λίστα στις 13 περιφέρειες της χώρας, ενώ διατηρούνται το πλαφόν του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή και οι ρυθμίσεις του «Νόμου Σκανδαλίδη» για την κατανομή των εδρών και την επίτευξη αυτοδυναμίας.

Κακλαμάνης: χωρίς 4 δις να μην την αποτολμήσει

Να μην αποτολμήσει τη Διοικητική Μεταρρύθμιση αν δεν έχει εξασφαλίσει τα 4 δις που απαιτούνται κάλεσε την κυβέρνηση με δηλώσεις του από τη Δεξαμενή όπου τελέστηκε στην Αθήνα ο αγιασμός των υδάτων, ο Νικήτας Κακλαμάνης: "Και επί εποχής Νέας Δημοκρατίας και τώρα, έχει την καταρχήν σύμφωνη γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων, υπό αυστηρές όμως προϋποθέσεις. Οι κυριότερες είναι, ουσιαστικές αρμοδιότητες, που θα ακολουθούνται, όμως, από πόρους, ουσιαστική αποκέντρωση, χωροταξική συνένωση των δήμων αντικειμενικά και όχι με πολιτικά κριτήρια, και το κυριότερο απ’ όλα η Μεταρρύθμιση αυτή χρειάζεται περίπου 4 δις ευρώ για να ολοκληρωθεί. Η κυβέρνηση πρέπει να απαντήσει αν τα έχει. Αν δεν τα έχει, να μην την αποτολμήσει", είπε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αθηναίων

http://www.aftodioikisi.gr/controlItem.aspx?id=5427