Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

Απόλογισμός πεπραγμένων Ν.Α. Άρτας τριετίας 2007-2009.

Άρτα, 27-01-2010

Κυρίες και κύριοι,

Διανύουμε ήδη τον τέταρτο και τελευταίο χρόνο της νέας Νομαρχιακής Αρχής, που ο λαός τoυ Νομού Άρτας μας έκανε την τιμή και μας ανέθεσε την ευθύνη να διαχειριστούμε τις τύχες της. Το μήνυμα και η εντολή των εκλογών της 15ης Οκτωβρίου 2006 ήταν ξεκάθαρο και δεν άφηνε πολλά περιθώρια, καθώς απαιτούσε μία καινούργια αρχή περισσότερο αποφασιστική και διεκδικητική, που θα ενώνει και θα οδηγεί τις υγιείς δυνάμεις του τόπου σε ένα και μόνο στόχο, να πάει η Άρτα μπροστά.
Μέλημά μας πρώτο και καθοριστικό ήταν η δημιουργία μιας φιλικής, σύγχρονης, αποτελεσματικής και ανθρώπινης Δημόσιας Διοίκησης που θα υπηρετεί και θα στηρίζει τον πολίτη και θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για όλους μέσα σ’ ένα περιβάλλον κοινωνικής δικαιοσύνης και ανθρωπιάς...

Περάσαμε το μήνυμα και αναπτύξαμε σχέσεις αμφίδρομης επικοινωνίας και ενημέρωσης με όλους τους φορείς και τους πολίτες του νομού κάνοντας πράξη μία καινοτόμο πρωτοβουλία τακτικών επισκέψεων στα Δημοτικά Συμβούλια, στα Δημοτικά διαμερίσματα, στα συμβούλια των κοινωνικών εταίρων και των επιχειρήσεων. Καταστήσαμε σαφές ότι επιζητούμε τον κοινωνικό έλεγχο και θέτουμε σε πρώτη προτεραιότητα τον δημοκρατικό προγραμματισμό. Ενεργοποιήσαμε και δώσαμε λόγο στον πολίτη μετατρέποντάς τον από απαθή θεατή σε ενεργό και ισότιμο συμμέτοχο και συνδιαμορφωτή των αποφάσεών μας. Η πολιτική των «ανοιχτών θυρών» δεν ήταν τελικά σύνθημα αλλά η απτή καθημερινή πραγματικότητα που χαρακτήρισε τη πορεία μας τα χρόνια αυτά.
Πετύχαμε ταυτόχρονα να καταγράψουμε την υφιστάμενη κατάσταση και να διατυπώσουμε με σαφήνεια τους στόχους της νέας Νομαρχιακής Αρχής, να καταθέσουμε την ξεκάθαρη πολιτική μας βούληση να αναδείξει όλα τα σοβαρά προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας αλλά και να παλέψει για την υλοποίησή τους με σοβαρότητα, ευθύνη και τόλμη συνεργαζόμενη αρμονικά με όλους τους φορείς του Νομού, Βουλευτές, ΟΤΑ Α’ βαθμού και κοινωνικούς εταίρους .
Παράλληλα με αυτά η ΝΑ Άρτας με βήματα σταθερά και σίγουρα φιλοτεχνεί και προβάλλει το ανανεωμένο της προφίλ προς κάθε κατεύθυνση της δημόσιας ζωής, καλλιεργεί σχέσεις εμπιστοσύνης και συνεργασίας με όλα τα Υπουργεία, την Περιφέρεια Ηπείρου και φορείς του Δημόσιου τομέα.
Ο Νομός γίνεται εξωστρεφής και κέντρο επίσκεψης υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών που επί τόπου συζητούν και δίνουν λύσεις σε χρόνια προβλήματα που ταλανίζουν την τοπική μας κοινωνία και τα αποτελέσματα δεν αργούν να φανούν.
Αψευδής μάρτυρας της πορείας αυτής είναι ο σημερινός απολογισμός. Ένας απολογισμός που θέλουμε να συζητηθεί, να προβληματίσει, να αναδείξει τυχόν αδυναμίες, να προκαλέσει σκέψεις και προτάσεις που θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην επίτευξη του κοινού μας στόχου που δεν είναι άλλος από την προσφορά καλών υπηρεσιών στον τόπο και τους πολίτες.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ- ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ
Ανταποκριθήκαμε αποφασιστικά στην μεγάλη πρόκληση που λέγεται Δημόσια Διοίκηση. Στόχος μας ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα που κινείται, υπηρετεί και στηρίζει τον πολίτη με σεβασμό και αξιοπρέπεια.
Θυμίζουμε εδώ ότι:
• Κάναμε πράξη και τηρούμε απαρέγκλιτα την πολιτική ανοιχτών θυρών και δεχόμαστε τους πολίτες όλες τις ημέρες και ώρες της εβδομάδος.
• Βάλαμε σε πρώτη προτεραιότητα τα θέματα προστασίας του πολίτη ενεργοποιώντας όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και διενεργήσαμε σωρεία ελέγχων σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και λοιπές επιχειρήσεις, με πρωταγωνιστές τις Δ/νσεις Υγείας- Πρόνοιας και Κτηνιατρικής καθώς και τα τμήματα Εμπορίου και Συγκοινωνιών. Δεν διστάσαμε να προχωρήσουμε σε επιβολή αυστηρών προστίμων ακόμη και στο κλείσιμο καταστημάτων, όταν οι συνθήκες υγιεινής τους εγκυμονούσαν σοβαρούς κινδύνους για το καταναλωτικό κοινό.
• Καθιερώσαμε από την πρώτη μέρα την απογευματινή λειτουργία του Κ.Ε.Π και επεκτείναμε την λειτουργία του και τα Σάββατα.
• Προχωρήσαμε στον εκσυγχρονισμό και μηχανοργάνωση των υπηρεσιών της Ν.Α. Άρτας μέσω του προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας» με την εγκατάσταση και λειτουργία 192 Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, εκπαιδεύσαμε το προσωπικό της Ν.Α. στη χρήση τους, και δημιουργήσαμε ένα διαρκές πρόγραμμα εκπαίδευσης και σεμιναρίων όπως για το ΕΣΠΑ, το σύστημα διαχείρισης ποιότητας συχρηματοδοτούμενων έργων κ.α
• Υιοθετήσαμε και θέσαμε σε εφαρμογή τις νέες τεχνολογίες (ΣΥΖΕΥΞΙΣ, ολοκληρωμένα πληροφοριακά συστήματα Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων, δομημένη καλωδίωση σε κάθε κτίριο κλπ). Αναμορφώσαμε και εμπλουτίσαμε την ιστοσελίδα της Ν.Α. με νέα υπηρεσία «Επικοινωνία με το Νομάρχη» όπου δίνεται η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να απευθύνουν τα ερωτήματά τους στον Νομάρχη μέσω διαδικτύου και να λαμβάνουν τις απαντήσεις άμεσα. Ακόμη μέσω της ιστοσελίδας μας, δίνεται πλέον η δυνατότητα στους πολίτες να ενημερωθούν για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για άδειες-εγκρίσεις που χορηγούν οι υπηρεσίες της Ν.Α. καθώς επίσης και η δυνατότητα ενημέρωσης για τις προκηρύξεις και τις διακηρύξεις των έργων που υλοποιεί η Ν.Α. Άρτας.
• Ολοκληρώθηκε η πιστοποίηση κατά ISOτων υπηρεσιών των Δ/νσεων Προγραμματισμού, Οικονομικού, Τεχνικών Υπηρεσιών και Εγγείων Βελτιώσεων και λάβαμε την διαχειριστική επάρκεια σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας προγραμματικής περιόδου 2007-2013.
• Ολοκληρώθηκε η τροποποίηση του Οργανισμού καθώς και η διαδικασία πρόσληψης προσωπικού μόνιμου, μερικής απασχόλησης και STAGE. Παραμένει όμως οξύ το πρόβλημα της στελέχωσης των υπηρεσιών, οι οποίες δεν καλύπτουν ούτε το 40% των θέσεων που προβλέπει ο οργανισμός με ότι κακό αυτό συνεπάγεται.
• Τέλος και επειδή αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία στο θέμα του Διοικητηρίου, τονίζουμε ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία στην απόκτηση του οικοπέδου που θα το φιλοξενήσει. Η οριστική διευθέτηση του θα πραγματοποιηθεί στις 4/11/2010, καθώς τότε ορίστηκε η εκδίκαση της αίτησης αναιρέσεως που υπέβαλλε ο αντίδικος στο Άρειο Πάγο. Όλα δείχνουν ότι ένα ακόμη μεγάλο στοίχημα κερδήθηκε οριστικά.

ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΤΟΜΕΑΣ (Γεωργία- Κτηνοτροφία- Αλιεία)
Η Άρτα, νομός κατ’ εξοχήν αγροτικός, που στηρίζει την επιβίωσή του στον πρωτογενή τομέα Γεωργία- Κτηνοτροφία- Αλιεία δεν θα μπορούσε ποτέ να υστερήσει της προσοχής και του ενδιαφέροντός μας.
Στηρίξαμε με κάθε μέσο και σε όλα τα επίπεδα τα προβλήματα του αγροτικού μας κόσμου με την ενίσχυση των υποστηρικτικών μηχανισμών και την μείωση του χρόνου στην διεκπεραίωση των υποθέσεών τους, την καταβολή των πάσης φύσεως αποζημιώσεων και οικονομικών ενισχύσεων.
Λειτουργήσαμε γραφείο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε στην Άρτα και αναλάβαμε πρωτοβουλίες για την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου (ακαρπία, επιδοτήσεις, σχέδια βελτίωσης, ημερομηνία έναρξης κοπής των ακτινιδίων ).
Δεν διστάσαμε να μπούμε μπροστά στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των αγροτών και να ενώσουμε και τη δική μας φωνή στην κατεύθυνση ικανοποίησης των δίκαιων αιτημάτων τους.
Μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες της Ν.Α. είναι η ένταξη τεσσάρων έργων συνολικού προϋπολογισμού 22.860.000 € στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που εκσυγχρονίζουν το απαρχαιωμένο υφιστάμενο χωμάτινο δίκτυο και επιτυγχάνουν την ορθολογική διαχείριση των υδάτων. Τα έργα αφορούν την επένδυση των αρδευτικών διωρύγων Δ0, Δ1, Δ06 ΤΟΕΒ ζώνης Λούρου καθώς και την βελτίωση του δρόμου Ρετσιανά – Καστανιά. Το μεγαλύτερο μάλιστα απ’ αυτά, που αφορά την επένδυση της διώρυγας Δ0 Ζώνης Λούρου μήκους 18 χιλιομέτρων με προϋπολογισμό 18.000.000 ευρώ, δημοπρατήθηκε τον Νοέμβριο και σύντομα ξεκινά η υλοποίησή του.
Τα αρδευτικά αυτά έργα, σε συνδυασμό με τα εγγειοβελτιωτικά πεδιάδας Άρτας και το Αρδευτικό έργο Πέτα – Κομποτίου που κατασκευάζονται, θα αλλάξουν την πεδιάδα, και θα δημιουργήσουν προοπτικές για την ανάπτυξη νέων καλλιεργειών περισσότερο δυναμικών και αποδοτικών.
Ολοκληρώθηκαν επτά (7) αρδευτικά έργα σε όλο το νομό ενταγμένα στα ΠΕΠ Ηπείρου συνολικού προϋπολογισμού 4.434.280 ευρώ καθώς και η βελτίωση των εγκαταστάσεων του αντλιοστασίου Βίγλας προϋπολογισμού 810.000 ευρώ.
Ολοκληρώθηκε η υλοποίηση του έργου «Δίκτυο καταγραφής κρίσιμων παραγόντων και τηλεειδοποίησης για την προστασία της φυτικής και ζωικής παραγωγής» προϋπολογισμού 472.150 ευρώ. H υλοποίηση του δικτύου δίδει τη δυνατότητα σε κάθε ενδιαφερόμενο να λαμβάνει έγκυρες μετεωρολογικές προβλέψεις στην ιστοσελίδα www.meteoalarms.gr.
Αποδείξαμε έμπρακτα το ενδιαφέρον μας και συμβάλλαμε αποφασιστικά στην επίλυση των χρόνιων προβλημάτων των ΓΟΕΒ και ΤΟΕΒ επιχορηγώντας τους με συνολικό ποσό 600.000 ευρώ χωρίς να προσμετρούνται σ’ αυτά τα έργα που εκτελέσθηκαν από την Διεύθυνση Εγγείων Βελτιώσεων που αγγίζουν το ποσό του 4.050.000 ευρώ και συνέβαλαν στην αποφυγή πλημμυρικών φαινομένων παρά τις μεγάλες και έντονες βροχοπτώσεις που κατά καιρούς εκδηλώθηκαν.
Διαχωρίσαμε την αρδευτική και στραγγιστική περίοδο και αναλάβαμε εξ ολοκλήρου την πληρωμή των εξόδων λειτουργίας του αντλιοστασίου Βίγλας κατά την χειμερινή περίοδο από Νοέμβριο έως Μάιο (προϋπολογισμού 56.000 € ετησίως) προσφέροντας μεγάλη ελάφρυνση στους παραγωγούς και μάλιστα με προγραμματική σύμβαση στην οποία συμμετέχουν και οι εμπλεκόμενοι δήμοι.
Ενισχύσαμε στο σύνολό του τον πρωτογενή τομέα με έργα συνολικού προυπ. 2.290.216 ευρώ όπως: τον καθαρισμό τάφρων-διωρύγων, την κατασκευή γεφυριών, την μεταφορά νερού σε ομβροδεξαμενές για το πότισμα των ζώων σε ορεινά βοσκοτόπια, την κατασκευή & συντήρηση δεξαμενών-στεγάστρων, τεχνικά έργα και αρδευτικά έργα, έργα στα Ιχθυοτροφεία, προμήθεια γόνου στις λιμνοθάλασσες, την χαλικόστρωση αγροτικών δρόμων, έργα στο αντλιοστάσιο Βίγλας και πολλά άλλα.
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες καθαρισμού και εκβάθυνσης του αλιευτικού καταφυγίου Κορωνησίας προϋπoλογισμού 100.000 ευρώ καθώς και ο ηλεκτροφωτισμός του λιμένα προϋπολογισμού 70.000 ευρώ.
Ακόμη δώσαμε λύσεις σε ζητήματα λειτουργίας και νομιμοποίησης των μικρών πτηνο-κτηνοτροφικών μονάδων και ενισχύσαμε οικονομικά τους αλιευτικούς συνεταιρισμούς.
Εγκρίθηκε πρόταση στο πρόγραμμα Leader του Aγροτικού Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» προϋπολογισμού 6.250.000 ευρώ που υποβάλλαμε μέσω της αναπτυξιακής μας εταιρίας ΕΤΑΝΑΜ ΑΕ ΟΤΑ, και το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η προκήρυξη των δράσεών του.
Δεν μπορεί φυσικά να μην αναφερθεί η υποβολή ολοκληρωμένου φάκελου του αλιευτικού καταφυγίου Κορωνησίας για ένταξή του στο ΕΠΑΑΛ Αλιείας 2007-2013 με συνολικό προϋπολογισμό 1.700.000 ευρώ.
Σε συνεργασία πάλι με την «ΕΤΑΝΑΜ Α.Ε. ΟΤΑ» και τις Ν.Α. Πρέβεζας και Αιτωλοακαρνανίας υποβάλλαμε προς έγκριση, και αναμένεται η αξιολόγηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σχέδιο Τοπικού Προγράμματος στα πλαίσια του άξονα 4 του Προγράμματος Αλιείας 2007- 2013, του οποίου η Δημόσια Δαπάνη του Σχεδίου ανέρχεται στα 7.496.500 ευρώ. Ωφελούμενοι από το πρόγραμμα θα είναι αλιείς, αλιευτικοί συνεταιρισμοί, επιχειρήσεις, συλλογικοί φορείς, κάτοικοι και Ο.Τ.Α. της περιοχής παρέμβασης.
Καθιερώσαμε τακτικές επαφές γεωπόνων και κτηνιάτρων στις έδρες των δήμων για την ενημέρωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων μας και αναλάβαμε πρωτοβουλία, για συνδιοργάνωση στην πόλη μας, με Πανεπιστήμια, Υπουργεία και άλλους φορείς, του 24ο Πανελλήνιου ζωοτεχνικού συνέδριου, του 3ου διεθνούς συνέδριου Αλιείας, καθώς και πλήθος άλλων ημερίδων.
Συμμετείχαμε επίσης σε Πανελλήνιας εμβέλειας εκθέσεις αγροτικών προϊόντων όπως είναι το Φεστιβάλ Γάλακτος και Τυριού , Ελιάς και ελαιολάδου και στην Έκθεση Μελισσοκομίας και άλλων μελισσοκομικών προϊόντων, στηρίζοντας τις προσπάθειες των παραγωγών της περιοχής μας και προωθώντας με τον τρόπο αυτό τα προϊόντα μας, τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό.
Τέλος έχουν υποβληθεί, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για ένταξη στο πρόγραμμα «Αλέξανδρος Μπαλτατζής» και είναι στο στάδιο της αξιολόγησης μελέτες που αφορούν έργα επένδυσης των αρδευτικών διωρύγων Δ07 ΤΟΕΒ ζώνης Λούρου, Δ3 ζώνης Λούρου, Δ5 ζώνης Λούρου, Δ3 ΤΟΕΒ Αράχθου, τα αρδευτικά δίκτυα Περάνθης-Λουτροτόπου ενώ παράλληλα αναλάβαμε πρωτοβουλία σύνταξης μελέτης, αξιοποιώντας το στελεχιακό δυναμικό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκηση Άρτας, που θα αφορά την αναδιάρθρωση των εσπεριδοειδών, και θα είναι έτοιμη το επόμενο χρονικό διάστημα.

ΥΠΟΔΟΜΕΣ- ΟΔΙΚΑ
Κρίνοντας απολογιστικά τα χρόνια που πέρασαν και συνεκτιμώντας αυτά που έχουν εγκριθεί και θα υλοποιηθούν στην χρονιά που τρέχει μπορούμε να πούμε ότι το αποτέλεσμα υπερβαίνει κατά πολύ τις αρχικές μας προσδοκίες. Εάν δε σε αυτό προσμετρηθεί το μεγάλο κενό που προέκυψε από την λήξη του Γ’ Κ.Π.Σ. και την ουσιαστική έναρξη του ΕΣΠΑ 2007-2013 τότε μπορούμε σίγουρα να μιλάμε για μια απολύτως επιτυχημένη τετραετία.
Αναμφίβολα ήταν μία σημαντική διαδρομή για τα δεδομένα της Άρτας αλλά και ολόκληρης της Ηπείρου καθώς οι εξαγγελίες και η έναρξη των εργασιών κατασκευής της ΙΟΝΙΑΣ ΟΔΟΥ σε συνδυασμό και με την ολοκλήρωση της ΕΓΝΑΤΙΑΣ ΟΔΟΥ αίρουν οριστικά την χρόνια απομόνωσή μας από τα μεγάλα αστικά κέντρα και δημιουργούν συνθήκες δυναμικής αναπτυξιακής πορείας και προόδου σε όλους τους τομείς.
Σημαντική συμβολή στην άρση της απομόνωσης κατέχει το πρόγραμμα «ΠΙΝΔΟΣ», ένα πρόγραμμα φιλόδοξο που στοχεύει στην ενίσχυση των ορεινών μειονεκτικών περιοχών της Πίνδου, στη συγκράτηση του ντόπιου πληθυσμού, την επιστροφή των νέων ανθρώπων και τη δημιουργία μικρών επιχειρήσεων μέσα από την ανάπτυξη ήπιων μορφών εναλλακτικού τουρισμού.
Στο πρόγραμμα αυτό καταφέραμε να εντάξουμε 25 έργα για τον Νομό Άρτας συνολικού προϋπολογισμού 13.705.839 ευρώ, από τα οποία
• Ολοκληρώθηκαν οι δρόμοι Στρογγυλόκαμπος – Ρετσιανά, Σκοτωμένο προς Καταρράκτη, Καστανιά-Τετράκωμο, Μηλιά προς Ναζαίοι, ο δρόμος προς Ιερά Μόνη Σέλτσου, και το κέντρο αιωροπτερισμού Τζουμέρκων
• εκτελούνται και σύντομα ολοκληρώνονται οι δρόμοι: Καταρράκτης- Σκιαδάδες-Βουργαρέλι, Προφήτης Ηλίας Σκουληκαριάς - Κανάλια, η μελέτη του δρόμου Μακρύκαμπος προς Σκοτωμένο, η αποκατάσταση-συντήρηση της Ιεράς Μονής Αγίας Αικατερίνης στον Καταρράκτη, η βελτίωση των υποδομών πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επισκεπτών στους Δήμους Αγνάντων-Τετραφυλίας-Γ.Καραισκάκη-Ξηροβουνίου και στις Κοινότητες Μελισσουργών και Θεοδωριάνων.
• έχουν δρομολογηθεί επίσης οι διαδικασίες για την υλοποίησή του δρόμου Αστροχώρι-Μεγαλόχαρη, η διαμόρφωση του χώρου πρόσβασης και περιβάλλοντος χώρου της Μονής Σέλτσου, οι δρόμοι στα Δ.Δ. Ροδαυγής, Φανερωμένης, Πιστιανά, Σκούπα του Δήμου Ξηροβουνίου και Κουκκούλια του Δήμου Αγνάντων, η αποκατάσταση-συντήρηση του Ιερού Ναού Κόκκινης Εκκλησίας Βελεντζικού του Δήμου Ηρακλείας, η βελτίωση των υποδομών πληροφόρησης και εξυπηρέτησης επισκεπτών του Δήμου Ηρακλείας και ο εξοπλισμός αιθουσών πληροφορικής σε ορεινούς δήμους του Νομού.

Υπογραμμίζουμε εδώ ότι στην τριετία αυτή δόθηκε ιδιαίτερη βαρύτητα στην ολοκλήρωση των έργων που ήταν ενταγμένα στο Γ’ ΚΠΣ καθώς υπήρχε άμεσος κίνδυνος απένταξής τους εάν δεν ολοκληρώνονταν στη καταληκτική τους ημερομηνία. Σήμερα με ικανοποίηση ανακοινώνουμε ότι όλα τα έργα υλοποιήθηκαν και αφορούν:
- Δρόμος Κακολάγκαδο – Σουμέσι προϋπ. 1.169.218 €
- Δρόμος Γέφυρα Άρτας – Κεραμάτες 2.018.336 €
- Δρόμος Άρτα – Κομμένο 1.123.600 €
- Δρόμος Νευρόπολη – Αριά 1.540.000 €
- Δρόμος Αριά – Τετράκωμο 1.130.000 €
- Β’ φάση δρόμου Μπανιώτη- Χανόπουλο 630.700 €
- Προσβάσεις Γέφυρας Αγριλιά (Τζαρή) προς Σκοτωμένο 3.100.000 €

Ολοκληρώθηκαν επίσης με πόρους της Ν.Α τα έργα:
- Βελτίωση – ασφαλτόστρωση συνδετήριας οδού Καλοβάτου με Ε.Ο Άρτας – Κορωνησίας 510.000 ευρώ
-Βελτίωση-ασφαλτόστρωση δρόμου Μπανιώτη προς Χανόπουλο με την κατασκευή πεζοδρομίων δεξιά και αριστερά του δρόμου για την ασφαλή χρήση των πεζών 800.000 €
- Ασφαλτόστρωση δρόμου από Ε.Ο Άρτας Καρδίτσας προς Ι.Μ Ροβέλιστας 1.135.000 €
-Δρόμος Άρτας– Κορωνησίας (ασφαλτικά κόμβου Πασιά, ηλεκτροφωτισμός κόμβου Ανέζας) 500.000 ευρώ
-Ολοκληρώθηκαν επίσης έργα συντήρησης του επαρχιακού οδικού δικτύου συνολικού προϋπολογισμού 1.958.000 ευρώ
- και δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται διάφορα οδικά έργα συνολικού ύψους 730.000 ευρώ.
-Εκτελέστηκαν επίσης οδικά έργα χρηματοδοτούμενα από Τ.Ε.Ο προϋπ. 1.600.000 €

Ακόμη δημοπρατήθηκαν και εκτελούνται τα παρακάτω έργα:
-Βελτίωση – ασφαλτόστρωση οδού από Ε.Ο Άρτας Κορωνησίας προς Γαβριά προϋπ. 1.500.000 ευρώ.
-Βελτίωση-Ασφαλτόστρωση δρόμου εντός του Δ.Δ. Καμπής προϋπ. 400.000 €
-Συμπληρωματικές εργασίες δρόμου Γέφυρα Άρτας προς Κεραμάτες ύψους 100.000 ευρώ.
-Δημοπρατήθηκε και η Β’ φάση του έργου «Διαμόρφωση εισόδου Κομποτίου». Το εν λόγω έργο με συνολική πίστωση 380.000 ευρώ θα ολοκληρωθεί εντός του 2010.

Δρομολογήθηκαν οι αναγκαστικές απαλλοτριώσεις για έξι συνολικά έργα εκτιμώμενης δαπάνης 1.420.000 ευρώ.
Συνεχίζεται σε μόνιμη βάση η διαγράμμιση του επαρχιακού δικτύου.
Υλοποιήσαμε και εγγυηθήκαμε προσωπικά την ολοκλήρωση του έργου ΚΑΑΚΥΑΜΕΑ μέσα στο χρονοδιάγραμμα που απαιτούσε το Τρίτο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης.

Αφήσαμε για το τέλος, γιατί θέλουμε να αποδώσουμε τη δέουσα σημασία σ’ αυτά που θα σημαδέψουν τη μελλοντική μας πορεία και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την πορεία υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007-2013, την υποβολή και την ένταξη, στην πρώτη προκήρυξη του ΕΣΠΑ, δύο μεγάλων οδικών έργων που αφορούν:
1) Την βελτίωση της Επαρχιακής οδού Άρτας –Γέφυρα Πλάκας (παράκαμψη Δ.Δ. Ελάτου Κορφοβουνίου) προϋπολογισμού 5.400.000 ευρώ και
2) Την βελτίωση της Επαρχιακής οδού Άρτας – Κομμένου (Β’ φάση) προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ.

Oλοκληρώθηκε επίσης η σύνταξη των μελετών και υποβάλλονται στο ΕΣΠΑ τα έργα:
• βελτίωση ασφαλτόστρωση Ε.Ο Ροδαυγής-Σουμέσι και η
• κατασκευή της γέφυρας Βίγλας μετ΄των προσβάσεων.
Τέλος ολοκληρώθηκαν οι φάκελοι προκειμένου να υποβληθούν σε προγράμματα των έργων :
• Κατασκευή κόμβων επί της εθνικής οδού Άρτας-Τρικάλων στις θέσεις Ζυγός Πέτα και Βόιδαρος Άνω Καλεντίνης και η
• κατασκευή κόμβων επί της επαρχιακής οδού Άρτας-Νεοχωρίου στις θέσεις Αγ.Παρασκευή, Ακροποταμιά, Λουτρότοπο και Νεοχώρι.

Επιπλέον η Ν.Α. συνεργάζεται άριστα με τη ΔΕΚΕ Ιωαννίνων για την κατασκευή κόμβου στην Εθνική οδό Άρτας-Ιωαννίνων στην θέση Γρατσούνα (εργατικές κατοικίες) ενώ γίνονται παρεμβάσεις για τους 4 κόμβους επί της εθνικής οδού Άρτας-Ιωαννίνων στις θέσεις Ρόκκα, Χαλκιάδες, ΚΤΕΛ και Αγ.Αναργύρων.

ΠΑΙΔΕΙΑ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι γιατί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιουργήσαμε τις υποδομές που διασφαλίζουν τις καλύτερες συνθήκες στην εκπαίδευση για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών Παιδείας σε ένα περιβάλλον ανθρώπινο, άνετο και λειτουργικό, που θα έλκει και δεν θα απωθεί καθώς:
Ολοκληρώσαμε:
α) Το Δημ. Σχολείου Γραμμενίτσας προϋπ. 1.940.000 €
β) Το 8ο και 12ο Νηπιαγωγείο Άρτας 670.000 €
γ) την κατασκευή αιθουσών στο 3ου Λύκειο 595.000 €
δ) την προσθήκη 2 αιθουσών στο Δημ. Σχολείου Αγίας Παρασκευής
192.780 ευρώ
ε) την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο Γυμνάσιο και Λύκειο Κομποτίου
260.000 €
στ) και διάφορα έργα συντήρησης σε σχολεία προϋπ. 232.500 €

Επιπλέον ολοκληρώθηκε η αγορά του οικοπέδου από την Ιερά Μητρόπολη Άρτας, έναντι του ποσού των 2.000.000 ευρώ, για την ανέγερση του 7ου Δημοτικού σχολείου και του 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας. Συντάχθηκαν οι απαιτούμενες μελέτες και το έργο θα δημοπρατηθεί το 2010.
Ολοκληρώθηκαν και αποστάλθηκαν στον ΟΣΚ Α.Ε. οι φάκελοι προς ανέγερση τριών (3) Νηπιαγωγείων (Καμπής, Γραμμενίτσας, Αγ.Αναργύρων) και ολοκληρώνονται επίσης και οι φάκελοι προς υλοποίηση άλλων τριών (3) νηπιαγωγείων (Αγ. Δημητρίου Πέτα, Διασέλου, Καλαμιάς) καθώς και οι φάκελοι του Μουσικού Γυμνασίου Αγ.Αναργύρων και του 1ου Ειδικού Δημοτικού σχολείου και 1ου Ειδικού νηπιαγωγείου Άρτας Γλυκορίζου τα οποία έχουν ενταχθεί στο ΣΔΙΤ 3 του Υπουργείου Παιδείας.
Δημοπρατήθηκαν και ολοκληρώθηκαν τα έργα συντήρησης και επισκευής σχολικών μονάδων σε όλο το νομό συνολικού προϋπολογισμού 1.654.200 €
Διευρύναμε και αναβαθμίσαμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες παιδείας με την ίδρυση και λειτουργία από τη χρονιά 2009-2010 του Μουσικού Γυμνάσιου στο Δήμο Βλαχερνών καθώς και με την ίδρυση και λειτουργία του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας στην πόλη της Άρτας.
Τέλος υποβάλλαμε τους φακέλους και πετύχαμε την κατ’ αρχήν έγκριση ένταξης στο ΕΣΠΑ 2007-2013 των έργων:
- Κατασκευή 7ου Δημοτικού σχολείου Άρτας προϋπ. 3.130.000 ευρώ και
- Κατασκευή 3ου Νηπιαγωγείου Άρτας προϋπ. 710.500 ευρώ.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ – ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Δυστυχώς η Άρτα , παρά την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και παράδοση και το απαράμιλλο φυσικό της κάλλος δεν μπόρεσε ποτέ να διεκδικήσει ένα σοβαρό ποσοστό του τουριστικού προϊόντος παραμένοντας ξεχασμένη και αποκλεισμένη από κάθε προγραμματισμό και αναφορά ως τουριστικού προορισμού.
Στη τριετία που διανύσαμε επιχειρήθηκε μία μεγάλη προσπάθεια για την ανατροπή αυτής της κατάστασης και επενδύθηκαν πολλαπλάσια χρήματα στην προβολή του τόπου.
Αντιπροσωπευτική εκδήλωση της πολιτικής μας αυτής ήταν η επιτυχημένη διοργάνωση του τριημέρου αφιερωμένου στις εναλλακτικές μορφές τουρισμού της Άρτας κατά το οποίο φιλοξενήθηκαν και περιηγήθηκαν σε όλο το νομό δημοσιογράφοι από όλα τα γνωστά και έγκυρα περιοδικά τουριστικού ενδιαφέροντος, εφημερίδων, τηλεοπτικών συνεργείων της ΝΕΤ και της ΕΤ3. Τηλεοπτικά συνεργεία εξάλλου των κρατικών καναλιών και του ΣΚΑΙ έχουν φιλοξενηθεί αρκετές φορές από την Ν.Α. Άρτας για τα γυρίσματα των εκπομπών τους στο τόπο μας. Οι εικόνες του φυσικού πλούτου της Άρτας ταξιδεύουν και γίνονται γνωστές σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελληνικής επικράτειας και όχι μόνο. Τα αποτελέσματα δεν αργούν να φανούν και η Άρτα βήμα-βήμα αποκτά νέους φίλους και επισκέπτες και ανεβάζει διαρκώς τους δείκτες συμμετοχής της στο προσφερόμενο τουριστικό προϊόν.
Η ΝΑ δίνει δυναμικό παρόν σε όλες τις τουριστικές εκθέσεις διανέμοντας καλαίσθητα τουριστικά έντυπα με θέμα τις ομορφιές του τόπου μας, μετέχοντας σε αναγνωρισμένες εκθέσεις όπως το «Τουριστικό Πανόραμα», η «Φιλοξένεια», ο «Λαϊκός Πολιτισμός» κ.α.
Δημιουργήσαμε και προβάλλαμε διαφημιστικά σποτ σε εθνικής εμβέλειας τηλεοπτικούς σταθμούς, κάναμε καταχωρήσεις σε όλα τα γνωστά περιοδικά τουριστικών προορισμών, ενισχύσαμε την διοργάνωση συνεδρίων και ημερίδων, δείξαμε το φιλικό και φιλόξενο προφίλ της Άρτας. Ακόμη επισκεφτήκαμε μετά από πρόσκληση της ελληνικής ομογένειας, το Ντιτρόιτ της Αμερικής όπου η Άρτα το 2009 ήταν η τιμώμενη πόλη.
Συμβάλλαμε αποφασιστικά στην διατήρηση της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς ενισχύοντας οικονομικά όλους τους πολιτιστικούς φορείς καθώς και όλους τους ιστορικούς Δήμους και Κοινότητες που διοργανώνουν επετειακές εκδηλώσεις μνήμης.
Επαναλειτουργήσαμε από το 2008 τη Ν.Ε.Λ.Ε Άρτας. Συστήθηκαν έως σήμερα 60 τμήματα μάθησης στα περισσότερα χωριά του Νομού μας στα οποία συμμετείχαν πάνω από 1.000 άνθρωποι και το συνολικό κόστος ανήλθε στο ποσό των 65.594 ευρώ.
Τολμήσαμε, πήραμε την απόφαση και καταθέσαμε την πολιτική μας βούληση να ταράξουμε τα νερά στα θέματα πολιτισμού και ιστορίας, διοργανώνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή εκδήλωση που θα μπορούσε ποτέ η ΝΑ Άρτας να πραγματοποιήσει, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Μία εκδήλωση που πέτυχε το σκοπό της, έκανε την Άρτα γνωστή στο Πανελλήνιο και κατάφερε να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα προσελκύοντας νέους φίλους και επισκέπτες.

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στηρίξαμε και στηρίζουμε κάθε μορφής επιχείρηση και ιδιαίτερα αυτές που δραστηριοποιούνται στην επεξεργασία, τυποποίηση και εμπορία των προϊόντων που ο νομός Άρτας παράγει. Πιστεύουμε ότι η όποια υστέρηση παρατηρήθηκε στην ανάπτυξη του δευτερογενούς τομέα οφείλεται εν πολλοίς στην έλλειψη των κατάλληλων υποδομών που θα λειτουργούσαν ως παρακαταθήκη και εχέγγυο για μια δυναμική και βιώσιμη πορεία προς τα μπροστά.
Η δημιουργία του ΒΙΟ.ΠΑ που θα μπορεί να αγκαλιάζει και να στηρίζει κάθε νέα μορφή επιχειρηματικότητας δεν είναι απλά αναγκαία, είναι επιβεβλημένη και επείγει.
Προσπαθήσαμε πολύ. Αναδείξαμε το θέμα σε όλη του την έκταση, διερευνήσαμε τους πιθανούς χώρους, εξασφαλίσαμε τις αναγκαίες πιστώσεις ύψους 500.000 € από την Περιφέρεια Ηπείρου για την προετοιμασία του φακέλου, υποβλήθηκε πρόταση εκδήλωση ενδιαφέροντος 10.000.000 € στο Υπουργείο Ανάπτυξης και δρομολογήθηκε η τεχνικοοικονομική συνεργασία με τη ΕΤΒΑ-ΒΙΠΕ ΑΕ. Δυστυχώς η προσπάθεια δεν ολοκληρώθηκε συνεχίζεται όμως για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης η οποία θα προϋποθέτει τη κοινωνική συναίνεση και τη βούληση της τοπικής κοινωνίας
Για την διαχείριση και αξιοποίηση του βεβαιωμένου γεωθερμικού πεδίου Συκιών η Ν.Α. συντόνισε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ωρίμανσής του (μελέτη, τοπογραφική αποτύπωση, τεύχη δημοπράτησης, πρόταση σύστασης επιτροπής, ενημέρωση εμπλεκομένων φορέων σε διεθνές συνέδριο), έτσι ώστε να είναι πλέον έτοιμο να δημοπρατηθεί άμεσα από την Περιφέρεια Ηπείρου.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ
Η πρόκληση γα ένα Νομό που διαθέτει τα Εθνικά πάρκα του Αμβρακικού και των Τζουμέρκων ήταν και παραμένει μεγάλη:
Αναλάβαμε δράσεις και πρωτοβουλίες όπως:
• Την ευαισθητοποίηση στα θέματα περιβάλλοντος όλων των κοινωνικών ομάδων και την εμπέδωση οικολογικής συνείδησης σε όλους τους πολίτες, διοργανώνοντας εκδηλώσεις την ημέρα του περιβάλλοντος, ημερίδες για, την ανακύκλωση σε όλες τις μορφές της ανθρώπινης δραστηριότητας, για την ενημέρωση των πολιτών για την προστασία και τη διαχείριση του Αμβρακικού κόλπου, για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις προοπτικές τους στο νομό Άρτας, με επίκεντρο την αξιοποίηση του Γεωθερμικού πεδίου Συκιών.
• Πήραμε ξεκάθαρη θέση στο θέμα του φράγματος του Αγίου Νικολάου ενώνοντας και τη δική μας φωνή με την απόφαση των κοινωνικών φορέων και των πολιτών.
• Ολοκληρώσαμε την αποτύπωση των πτηνο-κτηνοτροφικών επιχειρήσεων και δρομολογούμε τον καθορισμό χρήσεων γης.
• Ενεργοποιήσαμε το κλιμάκιο ελέγχου περιβάλλοντος (Κ.Ε.Π.ΠΕ.) της ΝΑ Άρτας, διενεργήσαμε σωρεία ελέγχων και επιβάλλαμε πρόστιμα.
• Στηρίζουμε και ενθαρρύνουμε τη λειτουργία του ΧΥΤΑ, την επέκτασή του καθώς και την ένταξη νέων δράσεων όπως είναι η διαχείριση των ογκωδών αντικειμένων, της φλούδας των εσπεριδοειδών, της λυματολάσπης, της κουτσουλιάς των πτηνοτροφείων σε συνεργασία με το Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων.
• Ενισχύουμε και στηρίζουμε τους ΟΤΑ Α’ βαθμού για την κατασκευή των βιολογικών τους καθαρισμών.
• Η Ν.Α. υπέβαλλε και ενέταξε στο ΕΣΠΑ για λογαριασμό Δήμων, τα έργα αποκατάστασης των Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ) των Δήμων Αθαμανίας, Αράχθου, Αμβρακικού, Κομποτίου και Ξηροβουνίου του Νομού μας τα οποία και δημοπρατούνται.
• Ολοκληρώθηκε το έργο «Ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και Διαχείρισης πυροπροστασίας Νομού Άρτας» προϋπολογισμού 700.000 €, το οποίο θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην πρόληψη και αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και ιδίως των δασικών πυρκαγιών που πιθανόν να εμφανισθούν στην περιοχή, διαφυλάττοντας το περιβάλλον αλλά και τις μοναδικές πολιτιστικές και φυσικές αξίες που φιλοξενεί ο Νομός μας.
• Ακόμη ολοκληρώθηκε το έργο «Διαχείριση, Αποκατάσταση και Αναβάθμιση του Διεθνούς Σημασίας Υδροβιότοπου του Αμβρακικού Κόλπου» συνολικού προϋπολογισμού 2.976.299 €, το οποίο θα συμβάλει στην προστασία του Αμβρακικού κόλπου με δράσεις που αφορούν την ποιότητα του νερού, την δημιουργία εδαφολογικών χαρτών, την διερεύνηση αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων στον πυθμένα του Αμβρακικού Κόλπου και συσχέτισή τους με την ιχθυοπαραγωγή, και δράσεις ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης των πολιτών .
• Επίσης υλοποιείται το έργο “Hydropower”, προϋπολογισμού 220.000 €, στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος SouthEastEurope (SEE) και αφορά την οικολογική διαχείριση των φυσικών υδάτινων πόρων του νομού, τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την παραγωγή ενέργειας από μικρά υδροηλεκτρικά έργα κ.α.
• Τέλος στο πλαίσιο της συνεργασίας που έχει δρομολογηθεί μεταξύ Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και ΔΕΗ εξασφαλίσαμε την σύμφωνη γνώμη και την χρηματοδότηση από τη ΔΕΗ, της μελέτης που θα αφορά την ανάδειξη και αξιοποίηση σημείων φυσικού κάλλους γύρω από την τεχνητή λίμνη Πουρναρίου.

ΨΗΦΙΑΚΑ ΕΡΓΑ Ν.Α. ΑΡΤΑΣ
Η Ν.Α.Άρτας ανταποκρινόμενη στα μηνύματα της εποχής και στην στροφή που υπάρχει προς τις νέες τεχνολογίες, υλοποίησε τα παρακάτω έργα:

1) Μελέτες ωρίμανσης έργων Ψηφιακής Σύγκλισης 4ης προγραμματικής περιόδου προϋπολογισμού 45.000 €, από το Ε.Π. “Κοινωνία της Πληροφορίας” -
2) Μετρήσεις και αξιολόγηση εντάσεων ηλεκτρομαγνητικών πεδίων στο Νομό Άρτας προϋπολογισμού 45.000 €, από το πρόγραμμα ΚΑΠ
3) «Διαδραστικές Πολυμεσικές Εφαρμογές στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και Infokiosks Πληροφόρησης στην πόλη της Άρτας», προϋπολογισμού 113.000 €, από το πρόγραμμα INTERREG
4) «Ολοκληρωμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και Διαχείρισης πυροπροστασίας Νομού Άρτας» προϋπολογισμού 700.000 €, από το Ε.Π. “Κοινωνία της Πληροφορίας”
Επίσης βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας για την δημοπράτησή του το έργο: «Δημιουργία υποδομών πληροφορικής σε δήμους του νομού για την προώθηση των νέων τεχνολογιών και την διεξαγωγή προγραμμάτων κατάρτισης» προϋπολογισμού 251.018,00 €, από το πρόγραμμα ΠΙΝΔΟΣ.
Τέλος στα πλαίσια του ΕΣΠΑ η Ν.Α.Άρτας υπέβαλε τις παρακάτω 3 προτάσεις προς έγκριση στο Ε.Π. «Ψηφιακή Σύγκλιση»:

1) «Ανάπτυξη Πλατφόρμας Τουριστικής Προβολής Νομού Άρτας», προϋπολογισμού 595.000,00 €.
2) «Διαδραστικά εργαλεία για τη διάθεση ηλεκτρονικών υπηρεσιών κατάρτισης, επιμόρφωσης και ψηφιακής ενσωμάτωσης ειδικών κοινωνικών ομάδων στο Νομό Άρτας», προϋπολογισμού 450.000 €.
3) «Ψηφιακός κόμβος μιας στάσης για την καθολική παροχή ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τη Ν.Α. Άρτας στις επιχειρήσεις», προϋπολογισμού 400.000,00 €.

εργα από ΔΙΑΚΡΑΤΙΚΑ-ΔΙΑΣΥΝΟΡΙΑΚΑ προγραμματα
Η Ν.Α.Άρτας στα πλαίσια του Γ ΚΠΣ υλοποίησε 2 διασυνοριακά έργα στο INTERREG IIIA ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2000-2006 :
Ø «Προστασία και ανάδειξη της κοινής πολιτιστικής κληρονομιάς στην παράκτια ζώνη Ελλάδας –Ιταλίας» προϋπολογισμού 151.425,00 €
Ø «Αποκατάσταση, αξιοποίηση και προώθηση των μνημείων της βυζαντινής περιόδου σε περιοχές της Ηπείρου και της Απουλίας» προϋπολογισμού 45.000,00 €.
Κατά τη διάρκεια της τριετής μας έως τώρα θητείας έγινε μεγάλη προσπάθεια για την υποβολή προτάσεων σε Ευρωπαϊκά προγράμματα του Δ ΚΠΣ αξιοποιώντας τα στο μέγιστο δυνατό προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.
Έτσι η Ν.Α. Άρτας υλοποιεί ήδη, όπως έχει αναφερθεί, το έργο “Hydropower” προϋπολογισμού 220.000 ευρώ ενώ υπέβαλλε προς έγκριση, στα πλαίσια του διασυνοριακού προγράμματος INTERREG ΕΛΛΑΔΑ – ΙΤΑΛΙΑ 2007-2013 μέσα στο 2009 δώδεκα (12) προτάσεις που αφορούν την τουριστική ανάπτυξη του τόπου , την προστασία του περιβάλλοντος, την ανάδειξη και προβολή των αγροτικών μας προϊόντων.

ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Κυρίες και Κύριοι, Πολίτες της Άρτας
Είμαστε εδώ,, παρουσιάζουμε τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που αναλάβαμε και είμαστε περήφανοι γιατί πιστεύουμε ότι ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις σας και έχουμε κερδίσει την εμπιστοσύνη σας.
Είμαστε εδώ για να επιβεβαιώσουμε για μια ακόμη φορά την απόφασή μας να πορευτούμε στηριγμένοι στην πλατιά κοινωνική συναίνεση, με τις υπηρεσίες μας αρωγούς και συνδιαμορφωτές της μεγάλης αυτής προσπάθειας, τους πολίτες ενεργά συμμέτοχους και με αποφασιστικότητα, σύνεση και κοινωνική υπευθυνότητα να αλλάξουμε τα πράγματα, να αλλάξουμε την Άρτα.
Τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στη συμφωνία που κάναμε με τους πολίτες. Προχωρούμε σταθερά μπροστά, αποφασιστικά και απαρέγκλιτα. Το έργο μας ολοκληρώνεται στις 31/12 βάζοντας τις βάσεις για την ανάπτυξη της επομένης περιόδου. Αυτή είναι η επιλογή μας. Αυτή είναι η δέσμευσή μας. Αυτή είναι η πολιτική μας.