Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2010

Πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης από το Σάββατο η Κωνσταντινούπολη

Με μια σειρά εορταστικών εκδηλώσεων η Κωνσταντινούπολη παίρνει το Σάββατο τη σκυτάλη, μαζί με τη γερμανική πόλη Έσση και το Πετς της Ουγγαρίας, της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2010.

Η Κωνσταντινούπολη ορίστηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως η ευρωπαϊκή πολιτιστική πρωτεύουσα για το 2010 -η πρώτη τουρκική πόλη που αναλαμβάνει τη διοργάνωση- και ελπίζει ότι με τις 170 εκδηλώσεις που θα οργανώσει θα προσελκύσει περίπου 10 εκατομμύρια επισκέπτες. Συγκριτικά το 2009 η πόλη είχε υποδεχτεί 7,5 εκατομμύρια τουρίστες.
Το γεγονός αυτό ωστόσο έχει και πολιτική διάσταση, όπως εκτιμά ο Τσενγκίζ Ακτάρ, ειδικός στις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ στο πανεπιστήμιο Μπαχτσεσεχίρ της Κωνσταντινούπολης. «Υπάρχει ασφαλώς σχέση μεταξύ του τίτλου αυτού (της πολιτιστικής πρωτεύουσας) και της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, αφού δίνει τη δυνατότητα να παρουσιάσει την Τουρκία στην Ευρώπη και την Ευρώπη στην Τουρκία» είπε χαρακτηριστικά ο Ακτάρ...

Για το Σάββατο θα δοθούν πολλές συναυλίες, παραστάσεις δρόμου και επιδείξεις με πυροτεχνήματα, ενώ πολλά μουσεία έχουν ανακοινώσει ότι θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι τα μεσάνυχτα.
Περίπου 5.000 προσκεκλημένοι θα παραστούν στη δεξίωση που θα δοθεί, παρουσία του προέδρου της χώρας, Αμπντουλάχ Γκιουλ και του πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τους οργανωτές, 20 χώρες θα εκπροσωπηθούν σε υπουργικό επίπεδο.
Στο πρόγραμμα της πολιτιστικής πρωτεύουσας, το οποίο έχει αναλάβει ο οργανισμός «Istanbul - 2010», περιλαμβάνονται τα εγκαίνια, τον Ιούλιο, του Μουσείου Αθωότητας, που βασίζεται σε μια ιδέα του Νομπελίστα συγγραφέα Ορχάν Παμούκ, η έκθεση «Από το Βυζάντιο στην Ισταμπούλ» (Σεπτέμβριος - Νοέμβριος) που έχει ήδη παρουσιαστεί στο Παρίσι, το ευρωπαϊκό φεστιβάλ θεάτρου των πανεπιστημίων (Μάιος) αλλά και μια συναυλία του συγκροτήματος U2 (Σεπτέμβριος).