Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2010

H μεγαλύτερη δακτυλοειδής έκλειψη της χιλιετίας.


Συνέβη σήμερα και διήρκεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη για τα επόμενα 1013 χρόνια!
.
Η έκλειψη Ηλίου που εντυπωσίασε σήμερα την Αφρική και την Ασία διήρκεσε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη δακτυλιοειδή έκλειψη τα επόμενα χίλια χρόνια.
Το σπάνιο υπερθέαμα, που περιόρισε τον ηλιακό δίσκο σε...ένα λεπτό φωτεινό δαχτυλίδι, εισήλθε στην κύρια φάση του στις 09.06 ώρα Ελλάδας και διήρκεσε 11 λεπτά και 8 δευτερόλεπτα. Έγινε έτσι η «η δακτυλιοειδής έκλειψη με τη μεγαλύτερη διάρκεια την Τρίτη Χιλιετία», ανακοίνωσε η NASA.
Το ρεκόρ θα σπάσει ξανά στις 23 Δεκεμβρίου του 3043, αναφέρει το AFP!
Στις δακτυλιοειδείς εκλείψεις, η Σελήνη περνά ακριβώς μπροστά από τον Ήλιο, όπως και στις ολικές εκλείψεις. Συμβαίνουν όμως σε περιόδους που το φεγγάρι βρίσκεται στη μέγιστη απόστασή του από τη Γη, οπότε φαίνεται μικρότερο και δεν αρκεί για να καλύψει εντελώς τον ηλιακό δίσκο, αφήνοντας μόνο έναν δακτύλιο (ένθετη αριστερά).
Το πρωί της Παρασκευής η σκιά της Σελήνης άγγιξε πρώτα την περιοχή του Τσαντ στην Αφρική. Το μονοπάτι της έκλειψης συνεχίστηκε στην Δημοκρατία του Κονγκό, την Ουγκάντα, την Κένυα και τη Σομαλία, πριν φτάσει στην Ιορδανία (ένθετη δεξιά).
Έπειτα το θέαμα διέσχισε τον Ινδικό Ωκεανό και συνεχίστηκε στις Μαλδίβες, τη νότια Ινδία, το Μπαγκλαντές, τη Μιανμάρ και την Κίνα.