Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Βαγγ. Αργύρης: Οι Ενώσεις Συνεταιρισμών δεν δικαιολογούν το ρόλο τους!


«Εθιμική, θεσμική» χαρακτήρισε την αντίδραση των αγροτών ο γ΄ αντιπρόεδρος της Βουλής, βουλευτής Ιωαννίνων κ. Βαγγέλης Αργύρης, σε συνέντευξη που έδωσε χθες στο ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι 1 του Πειραιά και η οποία ήδη συζητείται στον αγροτικό κόσμο.

«Κάθε χρόνο –είπε– την ίδια περίοδο, οι αγρότες, αφού έχουν κάνει το ταμείο τους, έχουν δει ότι είναι μείον, υπάρχει έλλειμμα, προσπαθούν λοιπόν να καλύψουν αυτό το έλλειμμα, διεκδικώντας μέσα από τον κρατικό προϋπολογισμό, από οπουδήποτε τα χρήματα αυτά».
Ο κ. Αργύρης πρόσθεσε ότι έχουν δίκιο οι αγρότες, όχι όμως και απόλυτα δίκιο γιατί τότε θα είχαν μια ενιαία έκφραση, ένα ενιαίο συνεταιριστικό κίνημα. Αποκαλυπτικός ήταν και στο ζήτημα των Ενώσεων, αναφέροντας ότι από τις 140, οι δέκα μπορούν να δικαιολογήσουν το ρόλο τους!
«Όλες οι υπόλοιπες –συνέχισε– δεν τον δικαιολογούν και αντί να στηρίξουν το εισόδημα του παραγωγού, θα έλεγα, ότι ζουν από αυτό». «Το συνεταιριστικό κίνημα, πρόσθεσε, είναι οικονομικές μονάδες, δεν είναι συνδικαλιστικό όργανο. Πρέπει λοιπόν να στηρίζει το εισόδημα του παραγωγού μέσα από τη δραστηριότητα. Αυτό το πράγμα ελάχιστοι Συνεταιρισμοί το κάνουν».

Ακόμη δεν παρέλειψε να αφήσει αιχμές κατά των ηγεσιών της ΠΑΣΕΓΕΣ και της ΓΕΣΑΣΕ, τονίζοντας ότι πρέπει και σε αυτές να υπάρξει μεγάλη ανανέωση.
«Δεν μπορείς –συμπλήρωσε– να έχεις συνομιλητή ένα θεσμικό όργανο όπως είναι η ΠΑΣΕΓΕΣ και η ΓΕΣΑΣΕ και μέλη, που είναι οι αγρότες, να βρίσκονται στα μπλόκα. Υπάρχει μια δυσλειτουργία, δεν υπάρχει μια αναλογικότητα».
Με βάση αυτά, κάλεσε την Κυβέρνηση να «κάνει συνομιλητές πρώτα τους νέους αγρότες».


http://www.proinoslogos.gr/pn/index.phpmodule=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=633