Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

Επιπλέον στρατεύματα αποστέλλουν οι ΗΠΑ στην Αϊτή

.
Οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι αποστέλλουν άλλους 4.000 ναύτες και πεζοναύτες – προερχόμενους από τον Περσικό Κόλπο και την Αφρική - στην Αϊτή προκειμένου να συμβάλλουν στην επιχείρηση αρωγής.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του πολεμικού ναυτικού, οι επιπλέον άνδρες θα ενισχύσουν «σημαντικά» την ταχύτητα με την οποία παρέχεται η βοήθεια στους σεισμόπληκτους.
Η αποστολή θα ανεβάσει τον αριθμό των αμερικανικών στρατευμάτων στην Αϊτή σε 16.000.
Χθες, ισχυρός μετασεισμός έσπειρε για άλλη μία φορά τον πανικό, ωστόσο δεν αναφέρθηκαν επιπλέον θύματα...

Την ίδια στιγμή, και ενώ εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο συντονισμό των επιχειρήσεων αρωγής που προκαλούν καθυστερήσεις, συνεχίζεται η ανάσυρση επιζώντων από τα ερείπια, εννέα ημέρες μετά το φονικό σεισμό. Ανάμεσά τους, ένα πεντάχρονο αγόρι που φέρεται να ανασύρθηκε από το θείο του, καθώς και ένα δεκάχρονο κορίτσι με τον οκτάχρονο αδερφό της. Πάνω από 120 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα συνεργεία διάσωσης.

«Η Αϊτή δεν είναι υπό κηδεμονία»
Η Αϊτή δε βρίσκεται «υπό κηδεμονία» διαβεβαίωσε σήμερα η ηγεσία της χώρας, σημειώνοντας ότι η ανάπτυξη της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης μετά τον καταστροφικό σεισμό της 12ης Ιανουαρίου έγινε μετά από δικό της αίτημα.
«Είναι σαφές ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται εδώ ύστερα από δικό μας αίτημα για να μάς βοηθήσουν στα θέματα της ασφάλειας και της ανθρωπιστικής βοήθειας», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αϊτής Ζαν-Μαξ Μπελερίβ στο γαλλικό ραδιοσταθμό RTL.
Σύμφωνα με τον Αϊτινό πρωθυπουργό, η βοήθεια από διαφορετικούς στρατούς σ' έναν ελεγχόμενο βαθμό και στο πλαίσιο ενός διαλόγου είναι ευπρόσδεκτη στην Αϊτή.
«Η Αϊτή δεν είναι υπό κηδεμονία», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος Ρενέ Πρεβάλ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Liberation.
«Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον με ρώτησε αυτήν την εβδομάδα εάν συμφωνούμε να έλθουν αμερικανοί στρατιώτες να βοηθήσουν. Τής είπα, ναι. Στο πλαίσιο αυτό έφθασαν οι αμερικανοί στρατιώτες», τόνισε.