Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Νέο Πατριάρχη εκλέγει σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Σερβίας


Τον νέο Αρχιεπίσκοπο Πεκίου, Μητροπολίτη Βελιγραδίου και Καρλοβακίου και Πατριάρχη των Σέρβων εκλέγει σήμερα, η Ιεραρχική Σύνοδος της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Επικρατέστεροι διεκδικητές του πατριαρχικού θρόνου θεωρούνται ο μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος Ράντοβιτς και ο Επίσκοπος Μπάτσκας κ. Ειρηναίος Μπούλοβιτς.
Αυτοί χαρακτηρίζονται ελληνομαθείς, επειδή σπούδασαν στην Ελλάδα και συνθέτουν τη λεγόμενη προοδευτική ομάδα. Διατηρούν δε καλές σχέσεις με τη σημερινή πολιτική ηγεσία της Σερβίας...

Μία άλλη πτέρυγα στους κόλπους της ιεραρχίας αποτελούν οι αποκαλούμενοι συντηρητικοί. Την ομάδα αυτή συνθέτουν μητροπολίτες και επίσκοποι κυρίως από την Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο παρελθόν είχαν κατηγορηθεί για ακραίες εθνικιστικές απόψεις, ενώ προτιμώνται και από το Πατριαρχείο της Μόσχας. Από την ομάδα αυτή προβάλλονται κυρίως ο Επίσκοπος Μπανιαλούκα κ. Εφραίμ και ο Επίσκοπος Ζβόρνικ και Τούζλας κ. Βασίλειος.

Μία τρίτη ομάδα συνθέτουν οι αποκαλούμενοι ουδέτεροι ή μετριοπαθείς, που εκπροσωπούνται από τον επίσκοπο Ζίτσης κ. Χρυσόστομο και Νύσσης κ. Ειρηναίο.

Εκκλησιαστικοί αναλυτές στο Βελιγράδι επισημαίνουν, ωστόσο, ότι δεν θα πρέπει να αποκλείονται οι εκπλήξεις και η εκλογή κάποιου προσώπου, που δεν έχει μεγάλη δημόσια προβολή. Η διαδικασία εκλογής με κλήρο επιτρέπει κάτι τέτοιο, όπως συνέβη και κατά την εκλογή του εκλιπόντος Πατριάρχη κ. Παύλου.
Στην εκλογική σύνοδο συμμετέχουν 45 μητροπολίτες και επίσκοποι.

Σύμφωνα με το καταστατικό της Εκκλησίας της Σερβίας, ο Πατριάρχης εκλέγεται με κλήρωση, μεταξύ τριών ιεραρχών, που θα αποσπάσουν το 50% συν μία ψήφο.

Τα ονόματα των τριών αυτών υποψηφίων γράφονται σε ξεχωριστά χαρτιά και τοποθετούνται στην κληρωτίδα απ' όπου ένας μοναχός τραβάει ένα χαρτί και έτσι εκλέγεται ο νέος προκαθήμενος.

Η πρώτη, ανεπίσημη, ενθρόνιση γίνεται στον καθεδρικό ναό του αρχάγγελου Μιχαήλ, στο Βελιγράδι και μερικές ημέρες ή και μήνες αργότερα γίνεται η επίσημη τελετή, στην πόλη Πετς (Πέκιον) του Κοσόβου, όπου είναι και η έδρα του σερβικού Πατριαρχείου.

Η διαδικασία εκλογής του Πατριάρχη με κλήρο θεσπίστηκε το 1969 για να αποτραπεί η δημιουργία πολιτικού κλίματος στους κόλπους της Εκκλησίας. Παρά ταύτα υπάρχουν εντός της ιεραρχίας ομάδες που εκπροσωπούν διαφορετικές απόψεις για το ρόλο της εκκλησίας στην κοινωνία.