Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2010

Ακούραστος φοροτεχνικός στον «αέρα» του Διαδικτύου.

.
Εδώ και λίγες ημέρες στον «αέρα» του Διαδικτύου βρίσκεται το πρώτο δωρεάν διαδικτυακό εργαλείο οργάνωσης, διαχείρισης και παρακολούθησης των αποδείξεων που έχουμε κληθεί από την κυβέρνηση να μαζεύουμε.

Θα μπορούσαμε να το ονομάσουμε ως την e-ξοικονόμηση χρόνου και εξόδων. Ένας ακούραστος φοροτεχνικός έτοιμος να βάλει τα λογιστικά μας σε τάξη. Πρόκειται για το AFOROLOGITO.gr, που δημιουργήθηκε από μία ομάδα ελλήνων συμβούλων μηχανογράφησης και λογιστικής, με σκοπό την δημιουργία μίας οργανωμένης διαδικτυακής κοινότητας...

Στόχος του AFOROLOGITO.gr είναι να αποτελέσει μία ολοκληρωμένη λύση με την οποία θα καταγράφoυμε τις αποδείξεις μας ηλεκτρονικά, όσο συχνά εμείς θέλουμε, με έναν πολύ εύκολο-ακόμα και για τους μη εξοικειωμένους με την τεχνολογία- και γρήγορο τρόπο.
Η διαδικασία είναι απλή: Με τη χρήση ενός ενεργού προσωπικού λογαριασμού e-mail κάνουμε εγγραφή και εν συνεχεία περνάμε τις πληροφορίες που αναγράφονται σε κάθε απόδειξη που έχουμε μαζέψει (ΑΦΜ, ημερομηνία, ποσό, επωνυμία επιχείρησης κ.λπ.) στα αντίστοιχα κουτάκια.
Το σύστημα αποθηκεύει όλες τις πληροφορίες, επιτρέποντας μελλοντική τους επεξεργασία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία δίνεται η δυνατότητα στα μέλη να ελέγχουν τα έξοδά τους μέσα από διαδραστικά γραφήματα στατιστικών, να διατηρούν αντίγραφο της λίστας των αποδείξεών τους και, αφού το υπουργείο ανακοινώσει το νομοσχέδιο, να υπολογίσουν επακριβώς το αφορολόγητό τους. Όλα αυτά, φυσικά, χωρίς καμία χρέωση.
Το AFOROLOGITO.gr είναι κάτι παραπάνω από ένα εξελιγμένο σύστημα αρχειοθέτησης. Δεν είναι μόνο ότι επιτρέπει να καταχωρούνται τα στοιχεία των αποδείξεων. Το σύστημα είναι ρυθμισμένο έτσι ώστε, εάν γίνει κάποιο λάθος (για παράδειγμα, αν πληκτρολογήσουμε λάθος ΑΦΜ), να ενημερώνει και να μην αφήνει τη διαδικασία να προχωρήσει. Εξοικονομεί χρόνο αφού, αν κάποιος άλλος έχει ήδη εισαγάγει απόδειξη από το ίδιο κατάστημα, εμείς πληκτρολογούμε μόνο το ΑΦΜ και τα υπόλοιπα στοιχεία συμπληρώνονται αυτόματα. Τέλος, όταν έρθει η ώρα να κατατεθούν τα στοιχεία των αποδείξεων, το AFOROLOGITO.gr θα τα μετατρέψει αυτόματα στη μορφή που θα ορίσει το υπουργείο.
Για την εγγραφή στο AFOROLOGITO.gr όπως προείπα δεν χρειάζεται τίποτα παραπάνω από μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (δεν χρειάζεται ονοματεπώνυμο, αριθμός ταυτότητας κλπ).
Η ιδιωτική πρωτοβουλία λοιπόν έρχεται να δώσει λύση -δωρεάν- στο χαοτικό μέτρο των αποδείξεων που επιχειρεί να καθιερώσει η κυβέρνηση. Τώρα εάν αναρωτηθείτε γιατί ,ενώ το δημόσιο διαθέτει κάποιες χιλιάδες εξειδικευμένους υπαλλήλους στην πληροφορική και τα λογιστικά, δεν επιχείρησε να δημιουργήσει κάτι αντίστοιχο, η απάντηση είναι απλή. Γιατί έχει καλλιεργηθεί μια άρρωστη νοοτροπία και στην ουσία στο δημόσιο κανείς δεν ενδιαφέρεται ειλικρινά για τον πολίτη.
politis.gr