Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010

Κορίτσι νικά τα αγόρια και βγάζει το σταυρό από το νερό

.
Ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι, η Κατερίνα Μουγκούλη, έσπασε την παράδοση, ανασύροντας το σταυρό από το βυθό της χειμωνιάτικης θάλασσας του Ιονίου, πριν από αρκετά αγόρια και άντρες που βούτηξαν γι' αυτόν, κατά τη διάρκεια των εορτασμών των Θεοφανίων.

Η Κατερίνα βούτηξε αρκετά μέτρα για να πιάσει το μεταλλικό σταυρό την Τετάρτη προς έκπληξη και ευχαρίστηση του πλήθους και των ιερέων, κοντά στην προκυμαία του κόλπου Κακομέ, που βρίσκεται απέναντι από την Κέρκυρα, δήλωσε ένας υπεύθυνος.
"Ήταν μια κρύα μέρα και συναγωνίστηκε με αρκετά αγόρια και άντρες. Ο σταυρός ήταν μεταλλικός και πήγε κάτω στο βυθό, αρκετά μέτρα κάτω," είπε ο Βλαντίμιρ Κουμί, ο πρόεδρος της κοινότητας, ο οποίος συνδιοργάνωσε την τελετή. "Χαρήκαμε όλοι που ένα κορίτσι τον έπιασε. Είναι η νεότερη από τέσσερις αδερφές και συμπεριφέρεται λίγο σαν αγόρι," πρόσθεσε. Το συμβούλιο της έδωσε βραβείο 10.000 λεκ (80 ευρώ) και ο ιερέας της έδωσε ένα επιπλέον βραβείο, είπε ο Κουμί.
.
Η πρώτη γυναίκα στην Αλβανία που έχει βουτήξει για το σταυρό
Στην Ελλάδα, οι γυναίκες ξεκίνησαν να παίρνουν μέρος στην παραδοσιακή βουτιά για το σταυρό, πριν αρκετά χρόνια, αλλά στην Αλβανία, η Μουγκούλη ήταν η πρώτη γυναίκα που αναφέρθηκε να έχει συμμετάσχει.
Οι θρησκευτικές τελετές απαγορεύτηκαν από το κομμουνιστικό καθεστώς της Αλβανίας το 1967 και επιτράπηκαν ξανά το 1990, αφού ο κομμουνισμός κατέρρευσε. Μεγάλες θρησκευτικές τελετές είναι τώρα δημοφιλείς ανάμεσα στους Αλβανούς, που είναι κυρίως μουσουλμάνοι, αν και ο τακτικός εκκλησιασμός είναι λιγότερο συνηθισμένος.
Στις αλβανικές πόλεις, οι παραδοσιακοί ρόλοι των φύλων αλλάζουν, αλλά στην ύπαιθρο οι γυναίκες είναι συνήθως περιορισμένες στις οικιακές εργασίες.