Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΑΠΟ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΛΛΑ ΒΟΥΤΗΓΜΕΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΑΤΙΚΗ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

.
Απάντηση στον δήθεν δημοσιογράφο κ. Αναστασίου

Ο κ. Αναστασίου απαντώντας στις 4/2 σε σχόλιό μου που αναρτήθηκε στο epirusgate την 3/2, με απεκάλεσε φερέφωνο του πρώην υφυπουργού κ. Μπέζα. Όπως ήταν φυσικό απάντησα. Την απάντησή μου όμως αυτή, σε αντίθεση με ότι η δημοσιογραφική δεοντολογία προβλέπει, το συγκεκριμένο blog δεν την δημοσιεύει. Δεν ξέρω τι σχέσεις συνεργασίας έχουν με τον κ. Αναστασίου, εγώ όμως πιστεύω ότι η απάντησή μου θα δώσει σε πολλούς να καταλάβουν πολλά. Γι αυτό και σας τη στέλνω και ελπίζω να αναρτηθεί.

Ένα από τα βασικά προβλήματα της δημοσιογραφίας στον τόπο μας είναι ότι επιβιώνουν με όλες τις καταστάσεις οι «φελλοί» και οι «γλείφτες» της εκάστοτε εξουσίας, που μόλις δεν τους κάνει τα χατήρια αρχίζουν υποτίθεται να ελέγχουν το διεφθαρμένο σύστημα και να καταγγέλλουν την εξουσία.

Η εγκυρότητα μιας εφημερίδας δεν εξαρτάται μόνο από το εάν είναι καταχωρημένη σε κάποιο ΦΕΚ του Υπουργείου Τύπου. Εξαρτάται από τους ανθρώπους που την εκδίδουν και την γράφουν, το ήθος την επάρκεια και την αντικειμενικότητά τους.
Ο δήθεν δημοσιογράφος κ. Αναστασίου στερείται όλων αυτών που ανέφερα προηγουμένως. Ότι και να γράφει στην εφημερίδα του – είναι γνωστό σε ολόκληρη την Θεσπρωτία – πως από πίσω υπάρχει κάποια σκοπιμότητα. Γι αυτό εξάλλου και στο πρόσφατο παρελθόν έχει καταδικαστεί για ψευδή δημοσιεύματα με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις και όχι λίγοι έχουν ασκήσει εναντίον του μηνύσεις.

Επειδή το παίζει «ελεύθερος από αλυσίδες », ανέτρεξα στις λίστες με τα ποσά της κρατικής διαφήμισης σε εφημερίδες, περιοδικά, ραδιόφωνα και τηλεοράσεις που αποκάλυψε πέρσι η zougla.gr (και τα οποία εύκολα κάποιος μπορεί να βρει ), για να βγάλετε τα συμπεράσματά σας.
.
Εφημερίδα Η ΤΟΛΜΗ 24.498,27 +14.820,85=39.319,12 ευρώ
Εφημερίδα ΤΙΤΑΝΗ 21.635,28 ευρώ
ΡΑΔΙΟ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 17.153,66 ευρώ

Ο κ. Αναστασίου εισέπραξε λοιπόν σε μία χρονιά από την κρατική διαφήμιση 78.108,06 ευρώ (οι δύο εφημερίδες και ο ραδιοφωνικός σταθμός ανήκουν στον ίδιο, γράφουν ακριβώς τα ίδια πράγματα και τις κρατάει για να παίρνει διπλά τα διαφημιστικά πακέτα ), όταν - για να υπάρχει μέτρο σύγκρισης- η εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ (Ιωαννίνων) που έχει 20πλάσια κυκλοφορία από τις εφημερίδες του πήρε 20.675,10 ευρώ και μία αντίστοιχης κυκλοφορίας θεσπρωτική εφημερίδα το ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΒΗΜΑ πήρε για την ίδια χρονική περίοδο 2.556,84 ευρώ.
.
Ο λόγος επομένως για τον οποίο οι εφημερίδες του κ. Αναστασίου «συνετέλεσαν τα μέγιστα στην ανάδειξη της αλαζονικής διαχείρισης και τις αυθαιρεσίες του Μπέζα», είναι προφανώς γιατί ο κ. Μπέζας παρενέβη για να μπει τέλος σε αυτή τη σκανδαλώδη χρηματοδότηση που αποτελεί αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος της σωστής δημοσιογραφίας και νοσηρό φαινόμενο για το πολιτικό μας σύστημα. Μόνο που ο κ. Μπέζας έπρεπε τότε που είχε τη δυνατότητα, να κάνει και άλλα πράγματα για το συγκεκριμένο ζήτημα, που όμως δεν τα έκανε. Ούτε ο δημοσιογραφικός χώρος προχώρησε ποτέ σε αυτοκάθαρση. Αυτά προκύπτουν από τη λογική των πραγμάτων...
.
Πάντως ο κύριος «ελεύθερος από τις αλυσίδες» ήταν και είναι καλά βουτηγμένος στην κρατική διαφήμιση ώστε να μην τον πνίγουν οι αλυσίδες... Γι αυτό ακριβώς και στην ουσία καμία κριτική και έλεγχο δεν κάνει και δεν έκανε, όχι μόνο στους σημερινούς αλλά και στους προηγούμενους και στους προηγούμενους των προηγούμενων διοικούντες. Μόνο στον κ. Μπέζα, επειδή του έβαλε φαίνεται χέρι.
Δεν ξέρω τι θα κάνει ο κ. Μπέζας (κάποτε θα πρέπει να πάψει να σιωπά και να απαντήσει, αλλιώς θα θεωρηθεί ότι κάτι φοβάται). Όσον αφορά εμένα ούτε φερέφωνο είμαι, ούτε τις πλάτες του κ. Αναστασίου διαθέτω. Εγώ είμαι πραγματικά ελεύθερος από αλυσίδες. Ας μας απαντήσει αν αυτά που αναφέρει η zougla.gr του κ. Μάκη Τριανταφυλλόπουλου είναι αλήθεια ή όχι.

Θεμιστοκλής Δημητρίου
..
.
.