Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010

Η Εγνατία ΔΕΝ έγινε για την κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση του λεκανοπεδίου Ιωαννίνων.



Η Εγνατία ΔΕΝ έγινε για να λύσει τα κυκλοφοριακά προβλήματα των πόλεων απ΄ τις οποίες διέρχεται.
Η Εγνατία έγινε για την απρόσκοπτη, ασφαλή και ταχύτερη επικοινωνία των πολιτών και αγαθών μεταξύ των πόλεων και μεταξύ των κρατών. Δεν έγινε για να εξυπηρετηθούν οι μεταφορές λ.χ. μεταξύ Περάματος και Κουτσελιού!!!
Η πρωτοφανής, αντιεπιστημονική και “κουτοπόνηρη” άποψη που προσφάτως παρουσιάσθηκε απ΄ το ΤΕΕ-ΤΗ δεν εγκλείει μόνον επαρχιωτική αντίληψη, αλλά αντιστρατεύεται τη λειτουργία αυτής καθ΄ αυτής της Εγνατίας οδού. Πρόταση που θ΄ απορριφθεί βεβαίως απ΄ την ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε.
Ως γνωστόν η πρόταση αυτή προβλέπει τη χρησιμοποίηση τμήματος της Εγνατίας οδού για την εξυπηρέτηση των κυκλοφοριακών αναγκών της πόλης των Ιωαννίνων και του λεκανοπεδίου!!! Να χρησιμοποιηθεί δηλαδή ένα τμήμα της (από τον “κόμβο” της Πεδινής μέχρι λίγο πριν τη σήραγγα Δρίσκου, όπου θα αρχίζει ο νέος κλάδος των 5 χλμ. που θα συνδέει την Εγνατία με την παλαιά Ε.Ο. Ιωαννίνων – Τρικάλων, στο ύψος της Μάζιας) σ΄ έναν περιφερειακό δήθεν δακτύλιο του λεκανοπεδίου!!! Να εξυπηρετήσει το βόρειο με το νότιο πολεοδομικό συγκρότημα του λεκανοπεδίου!!!
Αν είναι δυνατόν!!!
Γιατί αν αυτή την “ρηξικέλευθη” πρόταση την υιοθετήσουν και εφαρμόσουν κι άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, τότε η Εγνατία, από δρόμος άνεσης και ασφάλειας, θα μετατραπεί σ΄ ένα κυκλοφοριακό κομφούζιο – σφαγείο.
Το ΤΕΕ-ΤΗ όταν έπρεπε να απαιτήσει την πρόβλεψη και κατασκευή κόμβων και ολοκληρωμένων συνδέσεων της πόλης με την Εγνατία, όταν έπρεπε να αντισταθεί στην κατασκευή της μιας και μοναδικής!!! εγκληματικής σύνδεσης (κι όχι κόμβου) της πόλης και του λεκανοπεδίου με την Εγνατία, περί άλλων ετύρβαζε. Τότε έπρεπε ν΄ απαιτήσει και την εγκατάσταση των διοδίων στα όρια, ενδεχομένως, του νομού Ιωαννίνων. Τότε έπρεπε να διατυπώσει απόψεις και για τη θέση των ΣΕΑ στην περιοχή της Ηπείρου.
Σήμερα, η κατεστημένη, αντιδραστική, σάπια και καθεστωτική αντίληψη και νοοτροπία, που με διάφορα τεχνάσματα πρόσκαιρων συμμαχιών “κυβερνάει εναλλάξ” επί χρόνια το ΤΕΕ-ΤΗ, αντί να κινητοποιήσει τα θεσμικά όργανα, τους αρμόδιους επιστημονικούς φορείς, τους μελετητές και σύμπασα την πολιτεία για μια σοβαρή αντιμετώπιση των χρονίων προβλημάτων του λεκανοπεδίου και της Ηπείρου, δεν κάνει τίποτ΄ άλλο απ΄ το να προχειρολογεί και να εκθέτει αρνητικά τον επιστημονικό ρόλο του ΤΕΕ. Κρίμα για άλλη μια ακόμα φορά.

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ