Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Συνέντευξη Α. Μπέζα στο Ρ/Σ ΘΕΜΑ 9.89


Σε συνέντευξή του στο Ρ/Σ ΘΕΜΑ 9.89 και στους δημοσιογράφους Δήμο Βερύκιο και Δημήτρη Σταυρόπουλο, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Αντώνης Μπέζας, μεταξύ άλλων ανέφερε.

« Το πρόβλημα είναι ότι η αύξηση της έμμεσης και άμεσης φορολογίας σε συνδυασμό με τη μείωση των μισθών που προωθεί η κυβέρνηση, οδηγούν την ελληνική οικονομία σε βαθύτερη ύφεση. Επομένως και τα έσοδα του Δημοσίου θα είναι λιγότερα από όσα προσδοκά η κυβέρνηση.
Από την άλλη μεριά, οι μειώσεις δαπανών που έγιναν αφορούν σχεδόν αποκλειστικά τους μισθούς και τα επιδόματα. Όμως, στο Δημόσιο υπάρχουν πολύ περισσότεροι θύλακες σπατάλης όπως για παράδειγμα στις ΔΕΚΟ. Ως κυβέρνηση είχαμε ξεκινήσει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, όπως οι συγχωνεύσεις και καταργήσεις κρατικών φορέων, η ενιαία αρχή πληρωμών στο Δημόσιο και ο ηλεκτρονικός έλεγχος στα φάρμακα.

Η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει στα λόγια αυτές τις πρωτοβουλίες, υπάρχουν όμως μεγάλες καθυστερήσεις, όπως και στην προώθηση της απελευθέρωσης των αγορών ».

« Η κρίση ανέτρεψε τον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Καραμανλή, όπως συνέβη άλλωστε σε όλο τον κόσμο. Στις ΗΠΑ που το έλλειμμα έφθασε στις 11.3%, η Ν.Δ. ήταν κυβέρνηση; Στη Μεγάλη Βρετανία που το έλλειμμα είναι 12.7%, ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός;
Η κρίση ανέδειξε τις μεγάλες αδυναμίες της οικονομίας μας, το μεγάλο δημόσιο χρέος και τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα, οι οποίες όμως δεν δημιουργήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια, αλλά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες. Ο Καραμανλής πάντως είχε την τόλμη να πει τα πράγματα με το όνομά τους και να κάνει σκληρή αυτοκριτική πριν τις εκλογές ».

«Τα μέτρα της κυβέρνησης είναι όντως σκληρά. Αν είχαν κινηθεί αμέσως μετά τις εκλογές, τα μέτρα θα ήταν λιγότερο επώδυνα. Οι αντιδράσεις που έχουμε είναι φυσιολογικές και δικαιολογημένες. Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, παρότι γνώριζε την πραγματική κατάσταση, υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες και άλλα κάνει. Δεν είπε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν προετοίμασε σωστά τους πολίτες για τις πολιτικές που θα ακολουθήσει.
Αυτό είναι ένα μάθημα που αφορά όλους μας και όχι μόνο το ΠΑΣΟΚ. Δεν υπάρχουν εύκολες πολιτικές. Δεν υπάρχουν εύκολες και μαγικές λύσεις. Πρέπει να βάλουμε ένα οριστικό τέλος στο λαϊκισμό ».

« Το ΠΑΣΟΚ και η κυβέρνησή του, για προφανείς λόγους, έχουν στοχοποιήσει την απελθούσα κυβέρνηση της Ν.Δ. και τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Παράλληλα, οι κυβερνήσεις της Δεξιάς κατηγορούνται διαχρονικά για όλα τα δεινά του τόπου. Υπήρξαν λάθη κατά την πρόσφατη διακυβέρνηση της Ν.Δ. αλλά έγινε και σημαντικό έργο, το οποίο δε μπορεί να μηδενίζεται.
Σήμερα όμως, έχουμε φτάσει στο άλλο άκρο. Διασύρεται μία ολόκληρη παράταξη και παραποιείται η ιστορία και η προσφορά της, Είναι μία επίθεση που οφείλει να αντιμετωπίσει, και καλώς αντιμετωπίζει, η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ».