Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Οι αιρετοί της Ηπείρου συζήτησαν για τον «Καλλικράτη»


Η Ν.Δ. θα επιλέξει υποψήφιους στην Αυτοδιοίκηση με ανοιχτές διαδικασίες, ανέφερε ο υπεύθυνος του Τομέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης Μιχαλολιάκος, ο οποίος μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση αιρετών και από τους τέσσερις Νομούς της Ηπείρου, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο στα Γιάννινα.

Στους συνέδρους διανεμήθηκε η πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση, όπου περιέχονται ενστάσεις και προτάσεις για τον «Καλλικράτη». Μεταξύ των ενστάσεων που διατυπώνει η Ν.Δ. για τον Καλλικράτη είναι οι εξής:
Η προτεινόμενη μεταρρύθμιση, ομοίως με τον «Καποδίστρια», δεν αγγίζει το μεγαλύτερο ασθενή, δηλαδή την κεντρική διοίκηση. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται, «είναι σαν να ανακαινίζουμε τον 2ο και 3ο όροφο μίας πολυκατοικίας και να αφήνουμε σε άθλια κατάσταση το ετοιμόρροπο ισόγειο και τον πρώτο όροφο».
Δεν υπάρχει σαφήνεια για τις αρμοδιότητες που θα μεταφερθούν σε κάθε επίπεδο ξεχωριστά.
Δεν υπάρχει καμία σοβαρή πρόβλεψη για δημοσιονομική αποκέντρωση και διασφάλιση της οικονομικής αυτοτέλειας των νέων θεσμών.
Δεν υπάρχει σαφής εικόνα για το ρόλο της περιφερειακής αυτοδιοίκησης.
Δεν διευκρινίζονται τα κριτήρια και οι αρχές της χωροθέτησης των νέων Περιφερειών.
Το Πρόγραμμα «Ελλάδα» από μόνο του δεν μπορεί να στηρίξει ούτε την μετάβαση στο νέο σύστημα, ούτε την μελλοντική ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας.
Δεν διευκρινίζονται πλήρως οι αρχές, οι κανόνες και οι διαδικασίες για την εφαρμογή του όλου προγράμματος.
Αλλά η Ν.Δ. δεν περιορίζεται στις εντάσεις, προχωρά και σε συγκεκριμένες προτάσεις, σύμφωνα με τις οποίες η νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση πρέπει:
Να σέβεται το Σύνταγμα της χώρας καθώς και το Ευρωπαϊκό δίκαιο.
Να τηρεί τις αρχές της εγγύτητας και επικουρικότητας.
Να διασφαλίζει σαφή κατανομή και διάκριση των αρμοδιοτήτων και να καταπολεμά τη διάσπαση ή επικάλυψη αρμοδιοτήτων.
4Να προάγει τη διαφάνεια, την αξιολόγηση και την πολιτική και κοινωνική λογοδοσία.
Να κάνει πράξη τις αρχές της οικονομικότητας, αποδοτικότητας, αποτελεσματικότητας, βιωσιμότητας, προσθετικότητας και εταιρικότητας.
Η μεταρρύθμιση οφείλει να είναι συνολική, συνεκτική και ολοκληρωμένη, δηλαδή να επιφέρει τομές και αλλαγές σε όλα τα επίπεδα της δημόσιας διοίκησης και όχι μόνο της περιφερειακής και της τοπικής.
Η αποκέντρωση αρμοδιοτήτων να συνοδεύεται από την αντίστοιχη αποκέντρωση πόρων (δημοσιονομική αποκέντρωση).
Πρωτίστως οφείλει να αλλάξει ο μεγαλύτερος ασθενής που είναι η κεντρική διοίκηση.

Ο Β. ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ
• Σε μια κατάμεστη αίθουσα, σε μια έντονα πολιτική ομιλία του, ο κ. Μιχαλολιάκος επεσήμανε ότι «εμείς δεν υποβαθμίσαμε ποτέ το πολιτικό μήνυμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Για παράδειγμα, ενδεχόμενη εκλογή Περιφερειαρχών, ασφαλώς είναι μια πολιτική αναμέτρηση».
Ξεκαθάρισε με νόημα ότι «η διαδικασία για την επιλογή προσώπων, που θα υποστηρίξει η Ν.Δ. στις αυτοδιοικητικές εκλογές, θα είναι ανοιχτή. Τον πρώτο λόγο θα τον έχει η τοπική κοινωνία. Θα υποστηριχθούν πρόσωπα με κριτήρια αξιοσύνης, ήθους, εργατικότητας και αποτελεσματικότητας».
Ίσως αυτό απογοήτευσε κάποιους από τους παριστάμενους αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αλλά η Ν.Δ., σύμφωνα με τον κ. Μιχαλολιάκο, «δεν ποδηγετεί την κοινωνία. Παίρνει ιδέες από την κοινωνία. Φιλοδοξεί τον εμπλουτισμό του στελεχιακού δυναμικού. Την δημιουργία ενός ισχυρού ομφάλιου λώρου, που να την συνδέει με την κάθε τοπική κοινωνία».

ΑΝΑΚΑΜΨΗ
Κατά τα άλλα ο κ. Μιχαλολιάκος υποστήριξε ότι η Ν.Δ. θα ανακάμψει και θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του Ελληνικού λαού.
«Ξεκινάμε με τον Αντώνη Σαμαρά και με σιγουριά για το αύριο», είπε χαρακτηριστικά.
Και πρόσθεσε: «Η ανατροπή των αγκυλώσεων, όλων των παθογενειών που κράτησαν την Ελλάδα καθηλωμένη, είναι πρωταρχικό καθήκον, θέση και δέσμευση όλων μας. Και είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε. Άλλωστε αυτό είναι μονόδρομος».
Παρατήρησε ότι η ανάδειξη του Αντώνη Σαμαρά ως Προέδρου της Ν.Δ. είχε «κινηματικό χαρακτήρα. Ήταν η άρνηση της κομματικής βάσης της παράταξης, στο τέλος της Ν.Δ. Γιατί η ήττα της 4ης Οκτωβρίου 2009, ήταν ήττα απαξίωσης κι ο κίνδυνος για το τέλος της Ν.Δ. ήταν υπαρκτός».

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
• Ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας επεσήμανε ότι «πρέπει να ακούσουμε τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, καθώς η μάχη ξεκινά από τώρα».
• Ο Νομάρχης Αλέκος Καχριμάνης παραπονέθηκε για έλλειψη πόρων, που, όπως είπε, δημιουργεί ασφυκτικό πρόβλημα.
• Ο Δήμαρχος Νίκος Γκόντας επεσήμανε ότι η Διοικητική Μεταρρύθμιση έπρεπε να είχε προχωρήσει νωρίτερα από τη Ν.Δ.
• Ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ιωαννίνων Αναστάσιος Σιαφάκας πρότεινε να βολιδοσκοπηθούν και να αξιολογηθούν από τώρα τα πρόσωπα για τους Δήμους.
***
• Μετά την εισήγηση του κ. Μιχαλολιάκου, ακολούθησαν τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών και έγινε γόνιμος διάλογος, χωρίς την παρουσία δημοσιογράφων και τηλεοπτικών συνεργείων.

http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=2031