Δευτέρα 12 Απριλίου 2010

Ουγγαρία: Συντριβή των σοσιαλιστών


Τo κεντροδεξιό κόμμα Ένωση Νεαρών Δημοκρατών (Fidesz) είναι ο μεγάλος θριαμβευτής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στην Ουγγαρία, ενώ στο αντίπαλο «στρατόπεδο» οι σοσιαλιστές υπέστησαν συντριπτική ήττα.

Σύμφωνα με την Εκλογική Επιτροπή, το Fidesz εξασφάλισε 206 από τις συνολικά 386 έδρες, οι Σοσιαλιστές 28, ενώ το ακροδεξιό κόμμα «Γιόμπικ» («Για μια άλλη Ουγγαρία») θα εκπροσωπείται για πρώτη φορά στην ουγγρική Βουλή με 26 έδρες. Την είσοδό του στη Βουλή με πέντε έδρες εξασφαλίζει και το πρωτοεμφανιζόμενο κόμμα Πρασίνων.

Η τελική κατανομή των εδρών θα καθοριστεί μετά από το δεύτερο γύρο των εκλογών στις 25 Απριλίου, όταν οι Ούγγροι θα ψηφίσουν για τους υπόλοιπους 121 βουλευτές. Σύμφωνα με αναλυτές, το πρώτο κόμμα είναι πολύ κοντά στην εξασφάλιση των δύο τρίτων των εδρών, ποσοστό που θα επιτρέψει την ψήφιση δραστικών μεταρρυθμίσεων, όπως αλλαγές στο σύνταγμα της χώρας.
«Τα αποτελέσματα δείχνουν μια πολύ μεγάλη στροφή στην πολιτική της Ουγγαρίας. Είναι απρόσμενο για ένα κόμμα που κέρδισε, να επιτύχει μια τόσο μεγάλη και καθαρή νίκη», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της χώρας Λάζλο Σόλιομ.
Από την πλευρά του, ο ηγέτης του Fidesz Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι οι Ούγγροι ψήφισαν «κατά της απελπισίας».
«Οι Ούγγροι ψήφισαν για το μέλλον της χώρας μας. Σήμερα οι πολίτες καταψήφισαν την απελπισία», υπογράμμισε και συνέχισε: «Το γνωρίζω καλά πως αντιμετωπίζω την μεγαλύτερη και δυσκολότερη δουλειά στη ζωή μου και καλώ τους συμπολίτες μου να με βοηθήσουν σ’ αυτήν».
Η απερχόμενη κυβέρνηση του Γκόρντον Μπανάι είχε προχωρήσει σε οδυνηρές περικοπές των δημοσίων δαπανών προκειμένου να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα, το μέγεθος του οποίου ανάγκασε τη χώρα να προσφύγει στο ΔΝΤ
Ο Ορμπάν, που ήταν πρωθυπουργός της χώρας μεταξύ 1998 και 2002, υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους και να επαναφέρει την οικονομία της χώρας, που το 2009 παρουσίασε συρρίκνωση κατά 6,3%, σε τροχιά ανάπτυξης