Τετάρτη 14 Απριλίου 2010

Ανθρωπολογία με κορυφαίους προσκεκλημένους


Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα διήμερη εκδήλωση διοργανώνει το τμήμα Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Ιωαννίνων, στις 20 και 21 Απριλίου στο αμφιθέατρο της Κεντρικής Βιβλιοθήκης στην πανεπιστημιούπολη.

Τιτλοφορείται «Ξαναδιαβάζοντας τον Claude Levi-Strauss, μια συνάντηση φιλολογίας και ανθρωπολογίας» και οι προσκεκλημένοι είναι σημαντικοί επιστήμονες:
Εκτός από τους έλληνες καθηγητές που θα μιλήσουν για το πολυσχιδές έργο του κορυφαίου γάλλου ανθρωπολόγου που πέθανε τον περασμένο Οκτώβριο στα 101 του χρόνια, θα μιλήσουν δια ζώσης ένας από τους κορυφαίους σύγχρονους κοινωνικούς ανθρωπολόγους, ο Βέλγος Μαρσέλ Ντετιέν, καθηγητής στο πανεπιστήμιο «Τζονς Χόπκινς» καθώς και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης Μπόρις Γουάιζμαν. Ο δεύτερος, είναι ένας από τους πιο αξιόπιστους αναλυτές του Λεβί-Στρως, συγγραφέας του «Cambridge companion to Levi-Strauss». Ο πρώτος, ο Ντετιέν, 75 ετών σήμερα, είναι από τους επιστήμονες που ασχολήθηκαν εξαντλητικά και εμπεριστατωμένα με την αρχαιοελληνική περίοδο.

Μαζί με τον Πιέρ Βιντάλ-Νακέ και το δάσκαλό του, Ζαν-Πιέρ Βερνάν, ο Ντετιέν εμβάθυναν με τα ανθρωπολογικά «όπλα» ερμηνείας του Λεβί-Στρως στις έρευνες τους. Ο Ντετιέν θα μιλήσει στις 6 το απόγευμα της Τρίτης με θέμα «Οι Έλληνες του Αμαζονίου, μια ανθρωπολογία ανάμεσα σε εμάς και τους άλλους». Την πρώτη μέραθα μιλήσουν επίσης ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αιγαίου Θόδωρος Παραδέλλης, η πρόεδρος του τμήματος Φιλολογίας Αριάδνη Γκάρτζιου-Τάττη, η κα Ευθυμία Καρακαντζά, η καθηγήτρια του Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων Αθηνά Βογιατζόγλου και η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Φοίβη Γιαννίση.
Τη δεύτερη μέρα θα μιλήσουν ο Μπόρις Γουάιζμαν στις 10 το πρωί και οι Αθηνά Πεγκλίδου, Άννα Αποστολίδου, Δημήτρης Καργιάτης και Γιάννης Παπαθεοδώρου.

http://agon.gr/news/117/ARTICLE/5953/2010-04-14.html