Πέμπτη 8 Απριλίου 2010

Η αφόρητη πολιτική μοναξιά της Ντόρας Μπακογιάννη


Αφού επί ημέρες οι κατάλληλοι ρεπόρτερ μετέδιδαν ότι θα ξεσπάσει σύγκρουση στην συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ την Κυριακή, με την κ. Μπακογιάννη να παίρνει θέση εναντίον των οργανωτικών αλλαγών που προτείνει ο Αντώνης Σαμαράς, σήμερα έγινε γνωστό ότι η κ. Μπακογιάννη δεν θα προσέλθει τελικά στην συνεδρίαση.
Είναι προφανές ότι αφού επί ημέρες και μετά την ομιλία της στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης η κ. Μπακογιάννη προσπάθησε να δημιουργήσει συγκρουσιακό κλίμα, τελικά διαπίστωσε ότι «δεν την παίρνει» να μετρηθεί στην ψηφοφορία της Κυριακής. Και φοβούμενη νέο στραπάτσο μετά εκείνο της ψηφοφορίας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αποφάσισε να φυγομαχήσει.

Συνεργάτες της διέρρεαν σήμερα ντο απόγευμα ότι η κ. Μπακογιάννη θα εξακολουθήσει να παρεμβαίνει πολιτικά και να μιλά πολιτικά, διότι το ζητούμενο αυτή τη στιγμή για τη Ν.Δ. είναι η διεύρυνση της πολιτικής της επιρροής και όχι η εσωστρέφεια. Γι’ αυτό και εκείνη θα συνεχίσει να παρουσιάζει τις απόψεις της για όλα τα μεγάλα ζητήματα, ώστε να βγει από το “κάδρο” της εσωστρέφειας που τη στέλνουν κάποιοι. Υποστήριξαν επίσης ότι “κανένας σοβαρός δεν ασχολείται με τη νομή κομματικής ισχύος σε μια περίοδο που η χώρα συγκλονίζεται από την κρίση“.
Κύκλοι της Ρηγίλλης εξέφρασαν την λύπη τους, επειδή «η κα Μπακογιάννη αντιλαμβάνεται τη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος – και τις διαδικασίες, που δρομολογήθηκαν με την εντολή των 800.000 εκλογέων της 29ης Νοεμβρίου 2009 – ως πεδίο «εσωστρέφειας» και ως “ζητήματα νομής εσωκομματικής ισχύος”» και πρόσθεσαν:
«Ακριβώς λόγω της κρίσης, η Νέα Δημοκρατία οφείλει να μετεξελιχθεί, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σε ένα κόμμα πραγματικά ανοιχτό στην ευρύτερη κοινωνία, που να αφουγκράζεται ακόμη περισσότερο τα προβλήματα του λαού και να δίνει ουσιαστικές λύσεις….Η συμμετοχή στις, προγραμματισμένες από καιρό, αυτές διαδικασίες, είναι στοιχειώδης υποχρέωση κάθε στελέχους του κόμματος. Εφόσον, βέβαια, αντιλαμβάνεται πραγματικά την κρίση αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος και θέλει να υπάρξουν ριζικές ανατροπές σε όσα μας οδήγησαν, μέχρι σήμερα, στο τέλμα και την αναποτελεσματικότητα.»
Οι αλλαγές
Οι αλλαγές που εισηγείται ο Αντώνης Σαμαράς και καλείται να εγκρίνει σε πρώτη φάση η Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ, μεταξύ άλλων προβλέπουν:
* Τακτικό Συνέδριο ανά διετία, μετονομασία της Κεντρικής Επιτροπής σε Πολιτική Επιτροπή και του Πολιτικού Συμβουλίου σε Εκτελεστική Γραμματεία.
Τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής (Πολιτική Επιτροπή) θα μειωθούν από 500 σε λιγότερα από 200, ενώ ο γραμματέας του οργάνου θα μπορεί να εκλεγεί βουλευτής μόνον μέσα από τη λίστα Επικρατείας.
* Το Πολιτικό Συμβούλιο (Εκτελεστική Γραμματεία) θα απαρτίζεται από 15 μέλη, μαζί με τον πρόεδρο του κόμματος. Τα 7 θα εκλέγονται από την Πολιτική Επιτροπή και τα υπόλοιπα 7 θα είναι προσωπικότητες στελέχη του κόμματος, με συγκεκριμένη θέση στο κομματικό οργανόγραμμα.
* Εκλογή από τη βάση και των διοικήσεων των Νομαρχιακών Επιτροπών (ΝΟΔΕ).
* Το 20% των εκλεγμένων στις διοικήσεις τοπικής και νομαρχιακής οργάνωσης θα πρέπει να έχουν ηλικία έως 35 ετών. Ποσοστό τουλάχιστον 20% στις ίδιες οργανώσεις θα πρέπει να είναι πρωτοεκλεγμένα μέλη
Για τον Αντώνη Σαμαρά είπε ότι σήμερα «ελέγχει μόνο ένα μέρος του κόμματος και πρέπει να είμαστε ανεκτικοί μέχρι το συνέδριο για να δούμε αν θα ελέγξει το σύνολο του».
Την Κυριακή, η Κεντρική Επιτροπή θα κληθεί, πρώτον, να εγκρίνει τις προτάσεις που παρουσίασε στο προσυνέδριο της Θεσσαλονίκης ο κ. Σαμαράς και, δεύτερον,να εισηγηθεί προς το Συνέδριο τις σχετικές αλλαγές στο γαλάζιο καταστατικό.
http://www.antinews.gr/?p=39940