Τετάρτη 28 Απριλίου 2010

Σαμαράς: Καλώ όλους τους Έλληνες να μείνουν όρθιοι και ενωμένοι


Στην σημερινή ομιλία του στο Προσυνέδριο της ΝΔ στην Ρόδο, ο Αντώνης Σαμαράς, είπε μεταξύ άλλων:

Η χώρα ζει κρίσιμες στιγμές.
Δεν είναι μόνο το πρόβλημα του δανεισμού.
Είναι και το τέλος ενός πολιτικού συστήματος που στηρίχθηκε στο λαϊκισμό, στην ανευθυνότητα, στην αναδιανομή δανεικών και στις πελατειακές σχέσεις των κομμάτων με το κράτος και την κοινωνία.
Το οικονομικό σύστημα αναδιανομής δανεικών σε βάρος των παιδιών μας τέλειωσε.
Το πολιτικό σύστημα της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού τέλειωσε...

Από το «Τσοβόλα δώστα όλα» του 1989, ως το «υπάρχουν λεφτά» του 2009, η Ελλάδα χρεώθηκε και έφτασε ως το χείλος της αβύσσου.
Ο κ. Γιώργος Παπανδρέου δεν έχει αντιληφθεί ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι το πρόβλημα, δεν είναι η λύση του.
Όπως δεν έχει αντιληφθεί γιατί τα spreads των ελληνικών ομολόγων εξακολουθούν και σκαρφαλώνουν, κάνουν νέα ιστορικά υψηλά κάθε μέρα, παρά το μηχανισμό ευρωπαϊκής στήριξης που δημιουργήθηκε, παρά τις διευκρινίσεις που δόθηκαν και παρά την προσφυγή της Ελλάδας σ’ αυτόν…
– Διότι οι αγορές δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση, που παρομοιάζει την Οικονομία της χώρας με τον «Τιτανικό» κι ύστερα βγαίνει να δανειστεί.
— Δεν εμπιστεύονται μια κυβέρνηση που αυξάνει η ίδια το έλλειμμα που παρέλαβε το 2009, καταργώντας εισπράξεις και προσθέτοντας δαπάνες και που ύστερα βγαίνει και… καταγγέλλει την προηγούμενη κυβέρνηση!
— Δεν εμπιστεύεται πια ένα Κόμμα, που όταν ήταν στην Αντιπολίτευση απέρριψε τα πολύ ηπιότερα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης, μόλις βγήκε τα κατάργησε, ύστερα αρνήθηκε να πάρει μέτρα, ύστερα ενέπλεξε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύστερα δεν ήθελε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ύστερα κατέφυγε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και στο μεταξύ, ό,τι μέτρα κι αν έπαιρνε, δεν υποχωρούσαν τα spreads, γιατί είχε χαθεί η εμπιστοσύνη…
Στόχος δικός μας, αλλά και ελπίδα του Ελληνικού λαού, είναι να βγούμε από τον έλεγχο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου μιαν ώρα αρχύτερα. Και μέχρι τότε να ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες της ύφεσης. Να περιορίσουμε όσο μπορούμε τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων και την εκτίναξη της ανεργίας.
* Από οικονομική άποψη, προτεραιότητά μας είναι να σπάσουμε το «φαύλο κύκλο» της ύφεσης όσο γίνεται πιο γρήγορα.
* Από πολιτική άποψη προτεραιότητά μας είναι να διατηρήσουμε τη κοινωνική συνοχή.
Να περιορίσουμε την έξαρση της ανεργίας και την διάβρωση της μεσαίας τάξης.
Αυτοί είναι οι στόχοι μας. Και θα τους επιτύχουμε με τη βοήθειά σας.
Το μήνυμά μου παντού στην Ελλάδα είναι Ελπίδα. Αυτό έχει ανάγκη ο λαός μας σε δύσκολες στιγμές. Αυτό το μήνυμα μόνο η νέα Νέα Δημοκρατία μπορεί να φέρει.
Πρώτον, διότι προέκυψε η ίδια και ο νέος της Αρχηγός από μια κινηματική διαδικασία. Όπου 800 χιλιάδες Έλληνες πολίτες πήραν μέρος, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο, αλλά και κάθε προγνωστικό, και ανέτρεψαν κατεστημένες νοοτροπίες μέσα στην ίδια τη Νέα Δημοκρατία.
Νίκησαν την ηττοπάθεια κι έδωσαν ώθηση και προοπτική.
Σήμερα, παρά την ήττα της 4ης Οκτωβρίου, η Νέα Δημοκρατία έχει τα περισσότερα εγγεγραμμένα μέλη που είχε ποτέ κόμμα στην Ελλάδα.
Δεύτερον, διότι η εντολή αυτών που ψήφισαν στις 29 Νοεμβρίου ήταν να τα αλλάξουμε όλα και να προχωρήσουμε. Να σαρώσουμε το χθες. Κι ό,τι μας πίκρανε από το χθες. Κι ό,τι μας ντρόπιασε από το χθες. Κι ό,τι μας κρατάει πίσω, ό,τι μας κρατάει δεμένους με το χθες.
Και σε αυτή την εντολή εγώ θα υπακούσω.
Μας έδωσαν εντολή να σηκώσουμε ψηλά τις ιδέες μας και τις αξίες μας, τις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού.
Αυτό ξεκινήσαμε και κάνουμε σε αυτήν πορεία προς το Συνέδριο.
Ώστε, να ξανακάνουμε αυτή την παράταξη όχι μόνο δύναμη επανόδου στην εξουσία, αλλά και Ελπίδα για όλους τους Έλληνες.
Τρίτον, διότι από την ώρα που αρχίσαμε την αναγέννηση της παράταξής μας, δείξαμε ότι είμαστε κόμμα υπευθυνότητας, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ που είναι κόμμα λαϊκισμού. Και κόμμα αποφασιστικής υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο αφού υποσχέθηκε στους πάντες τα πάντα, έφερε την χώρα στο χείλος της αβύσσου.
Αυτό το μίγμα υπευθυνότητας και αποφασιστικότητας, είναι αυτό ακριβώς που προσφέρει στήριγμα και Ελπίδα σε ένα λαό που δοκιμάζεται.
Τέταρτον, πέρα από όλα αυτά, η νέα Νέα Δημοκρατία διαθέτει ξεκάθαρο Σχέδιο για την Οικονομία. Υπέβαλε έγκαιρα τις προτάσεις της. Πίεσε την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει μέτρα και υπέδειξε και κάποια μέτρα. Ζήτησε συμπληρωματικά μέτρα τόνωσης της Οικονομίας, για να μην κλατάρει η αγορά, για να είναι αποτελεσματική η μείωση του ελλείμματος. Προειδοποίησε έγκαιρα για το φαύλο κύκλο όλο και βαθύτερης ύφεσης, που θα οδηγήσει σε όλο και μεγαλύτερα ελλείμματα, που θα απαιτεί όλο και σκληρότερα μέτρα, που θα οδηγεί σε όλο και βαθύτερη ύφεση. Αυτόν το φαύλο κύκλο μοιάζουν να φοβούνται πλέον και οι ξένες αγορές. Που εκτινάσσουν τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας, παρά το μηχανισμό στήριξης που δημιούργησε η Ευρώπη και την προσφυγή της Ελλάδας σε αυτόν.
Αυτό το φαύλο κύκλο εμείς έχουμε Σχέδιο για να τον σπάσουμε.
Πέμπτον, η νέα Νέα Δημοκρατία διαθέτει και όραμα για την Ελλάδα, για μια βιώσιμη Ανάπτυξη με ανταγωνιστικότητα και με στροφή στην ποιότητα παντού. Αυτό το μήνυμα περνάει από Συνδιάσκεψη σε Συνδιάσκεψη, ανασυγκροτώντας τις δυνάμεις της, ξεκαθαρίζοντας τις σχέσεις της με το παρελθόν, και δημιουργώντας νέα Σχέση Εμπιστοσύνης με τον Ελληνικό λαό.
Όταν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί και λαϊκίζει αφόρητα, και πολεμάει με τα φαντάσματα του παρελθόντος, η νέα Νέα Δημοκρατία χαράζει το μέλλον.
Όταν το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να σπέρνει τη μισαλλοδοξία και να διχάζει, η νέα Νέα Δημοκρατία ενώνει.
Όταν το ΠΑΣΟΚ σπέρνει το φόβο, η νέα Νέα Δημοκρατία δημιουργεί Ελπίδα και προοπτική.
Η Ελλάδα πέρασε πολλά κι έμεινε όρθια.
Η Ελλάδα δοκιμάστηκε πολλές φορές και άντεξε.
Όρθια θα μείνει κι αυτή τη φορά. Κι από την κρίση θα βγει καλύτερη, δυνατότερη, μαθημένη από τα σφάλματά της κι αποφασισμένη να μην τα επαναλάβει.
Καλώ αυτή τη στιγμή όλους τους Έλληνες, ανεξάρτητα από κομματικές προτιμήσεις, ανεξάρτητα από ιδεολογικές διαφωνίες, να μείνουν όρθιοι, να μείνουν ενωμένοι. Να πιστέψουν στον εαυτό τους. Να πιστέψουν στις αστείρευτες δυνάμεις του τόπου τους.
Να πιστέψουν σε αυτό που αποτελεί μάθημα από κάθε σελίδα της Ιστορίας μας: Ότι έχουμε πολλούς λόγους να τσακωνόμαστε, να γκρινιάζουμε, να διαφωνούμε. Αλλά έχουμε ένα μόνο λόγο να παραμένουμε μονιασμένοι: Ότι μπροστά στον κίνδυνο πάντα μονιασμένοι τα καταφέρνουμε. Πάντα μονιασμένοι νικάμε.
Θα μείνουμε μονιασμένοι κι αυτή τη φορά.
Θα βάλουμε σε τάξη το σπίτι μας.
Θα βρούμε το δρόμο μας.
Θα ξεπεράσουμε την κρίση.
Και θα νικήσουμε.
Τελικά θα νικήσουμε.
Και σαν Ελλάδα.
Και σαν νέα Νέα Δημοκρατία.
Εμείς θα φέρουμε Ελπίδα στην Ελλάδα
Εμείς θα δώσουμε πνοή στην Περιφέρεια.
Εμείς θα σηκώσουμε όρθια την Πατρίδα
Και θα την κάνουμε καλύτερη, ισχυρότερη, πιο δίκαιη.
Μαζί να νικήσουμε.