Τρίτη 27 Απριλίου 2010

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΜΟΥΡΓΚΑΝΑΣ

Γράφει ο Βασίλειος Καραπάνος
Πρόεδρος της Αδελφότητας Γαρδικίου Φιλιατών


Αγαπητοί κάτοικοι και καταγόμενοι από την περιοχή της Μουργκάνας.
Πριν από περίπου πέντε χρόνια αποφάσισα να ασχοληθώ ενεργά για το χωριό καταγωγής μου συμμετέχοντας στην Αδελφότητα και πριν δύο χρόνια στις τελευταίες εκλογές έβαλα υποψηφιότητα στην Ομοσπονδία Μουργκάνας όπου και εκλέχθηκα στο Διοικητικό Συμβούλιο.
Στην Ομοσπονδία μία φορά τον μήνα κάναμε σύσκεψη Διοικητικού Συμβουλίου για να συζητούμε και αποφασίζουμε για τις ενέργειες της Ομοσπονδίας.
Δυστυχώς μετά παρέλευση δύο ετών το συμπέρασμα που έβγαλα είναι ότι για την περιοχή μας η Ομοσπονδία είναι μόνο κατ’ όνομα και όχι σαν δράση δια τούτο οδηγήθηκα στην αμετάκλητό μου απόφαση να παραιτηθώ.
Δεν θα σας κουράσω πολύ αλλά έχω την υποχρέωση όχι μόνο σ’ αυτούς που με τίμησαν με τον σταυρό τους στις τελευταίες εκλογές αλλά και σε όλους που διαμένουν και κατάγονται από την περιοχή μας να σας ενημερώσω γι’ αυτούς τους λόγους...

Η δράση της Ομοσπονδίας την τελευταία διετία επικεντρώθηκε αποκλειστικά και μόνο με το πολιτιστικό κομμάτι και απολύτως τίποτε άλλο. Πού θα πάει το χορευτικό να χορέψει και που θα πάει το θεατρικό τμήμα να παίξει το Τσάμικο Γάμο. Σ’ αυτό το τμήμα μπορώ να πω ότι γίνεται μία θαυμάσια εργασία και σαν πολιτιστικό τμήμα η Ομοσπονδία έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις αν και πολλές φορές η παρουσίαση των συγκροτημάτων αυτών (χορευτικού και θεατρικού) ήταν οικονομικά αρνητικές για την Ομοσπονδία με αποτέλεσμα ένα χρέος που υπήρχε να διογκώνεται.
Η Ομοσπονδία δεν ιδρύθηκε αποκλειστικά και μόνο για την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας αλλά και για πολλούς άλλους σκοπούς ο κυριότερος για μένα αυτός που αναφέρεται στο άρθρο 2 παράγρ. γ που αναφέρει ότι σκοπός της Ομοσπονδίας είναι η συλλογική και υπεύθυνη μελέτη σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, όλων των τοπικών προβλημάτων και η καθιέρωση πρακτικά και δημιουργικά, της συμμετοχής κάθε μέλους στην επίλυση των τοπικών και κοινωνικών προβλημάτων. Στην ίδια έννοια σχεδόν ακολουθεί το άρθρο 3 παράγρ. γ.
Δυστυχώς η Ομοσπονδία δεν έχει ασχοληθεί παντελώς για έργα για την ανάδειξη και αξιοποίηση ης περιοχής. Καμία πρόταση σε κανένα φορέα για έργα στην περιοχή μας που θα φέρουν η θα κρατήσουν εκεί τον ήδη διαμένοντα πληθυσμό. Με το χορό και με τα Θεατρικά μόνο δεν έλκομαι κόσμο στην περιοχή αλλά διώχνουμε και αυτούς που ήδη έχουν μείνει. Γ΄ αυτό το θέμα επικαλούμαι τα πρακτικά των συνεδριάσεων του Διοικητικού συμβουλίου την τελευταία διετία.
ΟΙ μπουλντόζες της Νομαρχίας οργώνουν συνεχώς όλη την Δυτική Θεσπρωτία η σκαπάνη της αρχαιολογίας το ίδιο εμείς δεν ανήκουμε στον Νομό Θεσπρωτίας γιατί πάντα είμαστε έξω από τα έργα. Πρώτα περιμένουμε να κλείσει ένας δρόμος και μετά να μεσολαβήσουν οι ντόπιοι για την αποκατάστασή του. Οι δρόμοι μας γίνανε δύσβατοι και επικίνδυνοι για οδήγηση από ξενερίσματα και από τα βάτα που τους έχουν κλείσει. Κύριοι αν δεν κλάψει το παιδί δεν του δίνει η μάνα γάλα. Η Ομοσπονδία έχει μεγαλύτερη ισχύ με την παρουσία της παρά ένας Πάρεδρος Δημ. Διαμερίσματος που αντιπροσωπεύει δέκα με δεκαπέντε σπίτια και πολλές φορές λιγότερα. Δεν υπάρχουν αρχαίες Ακροπόλεις (κάστρα) στην περιοχή μας ?? γιατί αυτός ο παραμερισμός αν δεν ζητήσομε εμείς κάτι μη περιμένουμε την επιφοίτηση των αρμοδίων. Δεν υπάρχει σπήλαιο με θαυμάσιες σταλακτίτες και σταλαγμίτες στην Βελούνα? Τέτοια έργα θα φέρουν και ξένους επισκέπτες στην περιοχή μας.
Υπάρχουν και αρκετές έστω και λίγες οικογένειες στα χωριά μας που τα παιδιά πάνε στο Γυμνάσιο και Λύκειο. Τους αναγκάζουμε και αυτούς να φύγουν αφού η τελευταία τεχνολογία μάθησης μέσω Ιντερνέτ όχι μόνο αναγκαία δεν είναι αλλά και επιβεβλημένη. Ο Μπερίσια στην Αλβανία τοποθέτησε Ιντερνέτ σε όλα τα χωριά της χώρας του. Όχι μόνο για τους νέους αλλά και τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας που έχουν πάρει σύνταξη και γύρισαν στα χωριά τους και που η παρουσία τους δίνει και αυτή ζωή στην περιοχή μη τους διώχνεται. Γνωρίζεται ότι ο χειμώνας είναι βαρύς η νύχτα μεγάλη και παραμένουν στα σπίτια μέσα. Μη τους στερείτε έστω και την μικρή ενημέρωση και ψυχαγωγία μέσω της τηλεόρασης. Ενεργήστε και βάλτε μερικούς δέκτες και πομπούς για να πιάσουν κανάλια αφού η μορφολογία του εδάφους δεν επιτρέπει σε πολλούς να έχουν πρόσβαση η μήπως είναι το αγόγγυστο το ύψος των εξόδων.
Για το Αναπτυξιακό πρόγραμμα Πίνδος που ο προηγούμενος Βουλευτής μας και Υφυπουργός συμπεριέλαβε και την περιοχή μας. Ο Κύριος Μπέζας είχε την ευγενή καλοσύνη όχι μόνο να μας εντάξει αλλά μαζί με επιτελείς άλλων Υπουργείων να έλθει στη αίθουσα της Ομοσπονδίας για να μας ενημερώσει. Μείναμε ενθουσιασμένοι και στην επόμενη συζήτηση του Διοικητικού συμβουλίου της Ομοσπονδίας τα μέλη έκαναν προτάσεις για διάφορα έργα αλλά μείνανε στα χαρτιά. Καμία περαιτέρω ενέργεια δεν έγινε εκ μέρους της Ομοσπονδίας. Το ότι έγιναν έργα με χρήματα από το πρόγραμμα Πίνδος στην περιοχή έγιναν αλλά δυστυχώς με πρωτοβουλίες άλλων. Δυστυχώς κατά τον Νομάρχη κρίθηκε αναγκαία η συμπλήρωση και το πέρας κατασκευής του ΕΛΙΚΟΔΡΟΜΙΟΥ του Λιά. Άλλο έργο ήταν η αποκατάσταση του Μοναστηρίου της Αγίας Μαρίνας στη Χαραυγή και μερικοί άλλοι δρόμοι . Στα έργα αυτά δεν είχε καμία συμμετοχή η Ομοσπονδία.
Ένας άλλος τέως Βουλευτής του νομού Ιωαννίνων ο Κος Φούσας κάλεσε την Ομοσπονδία και την ενημέρωσε για το πρόγραμμα των περιοχών περί τον Καλαμά (παρακαλάμια δημαρχεία) αλλά και εδώ η Ομοσπονδία κώφευσε δια μία ακόμη φορά χωρίς να εισηγηθεί εντελώς τίποτε (και πάλιν επικαλούμαι τα πρακτικά της τελευταίας διετίας) μη στέλνοντας κανένα έγγραφο στον φορέα ανάπτυξης. Πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα να αξιολογηθεί στον τόπο μας. Και πώς να υπάρξουν τέτοιες ενέργειες αφού ούτε φάκελοι εισερχομένων – εξερχομένων εγγράφων εθεάθησαν την τελευταία διετία στα γραφεία μας. Αφού και η τοποθέτηση ενός Φαξ στην υπάρχουσα τηλεφωνική γραμμή στο γραφείο της Ομοσπονδίας καθίσταται από τους διοικούντες και κυρίως από τον πρόεδρο ως μη απαραίτητη.
Πρέπει να αναφερθώ ότι υπάρχει και το πρόγραμμα Θησέας για την περιοχή μας που και γι’ αυτό καμία ενέργεια δεν εγένετο.
Άφησα τελευταία το Οικονομικό θέμα της Ομοσπονδίας στο οποίο θα σας ενημερώσω περιληπτικά.
Από ένα έγγραφο που έχει στα αρχεία η Αδελφότητά μας (Γαρδικίου)της 08.03.99 της εξελεγκτικής επιτροπής της Ομοσπονδίας καθίσταται φανερό ότι το ταμείο είχε ένα πλεόνασμα 11.812.639 δραχμών. Τότε εξελέγη πρόεδρος ο Κος Ζμπήτας.
Έκτοτε το επόμενο έγγραφο πού έχω είναι την ημερομηνία των τελευταίων εκλογών όπου για τρίτη ή τέταρτη φορά εκλέγεται και πάλιν ο Κος Ζμπήτας. Το έγγραφο αυτό δυστυχώς αναφέρει ένα παθητικό της τάξης των 39,500.00 Ευρώ. Φυσικά μεσολάβησε η αγορά και η ανακαίνιση της νέας αίθουσας της Ομοσπονδίας στην οδού Γερανίου. Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει είναι ότι στην χρήση το προηγούμενου έτους το παθητικό ήταν 54,200 .00 Ευρώ γιατί η Ομοσπονδία έκανε πολιτιστικές εκδηλώσεις με παθητικό για το ταμείο της (6,800,00 Ευρώ) για τις θεατρικές παραστάσεις σε Αθήνα και Πλαίσιο. ¨Ένας νοικοκύρης ποτέ δεν επεκτείνεται στο χρέος του παρά πρώτα πρέπει να το συμμαζέψει. Δεν έφταναν όλα αυτά και το Διοικητικό συμβούλιο είχε ήδη αποφασίσει για ένα επενδυτικό σχέδιο μέσω ΟΠΑΑΧ ύψους 44,625.00 Ευρώ με συμμετοχή της Ομοσπονδίας 13,387.50 Ευρώ. Εδώ ήταν που ήταν καταχρεωμένη η Ομοσπονδία βάλαμε και άλλο ένα παθητικό επί πλέον της τάξεως των 13,387.50 Ευρώ. Αυτά κατά την δική μου την αντίληψη είναι υπεράνω πάσης λογικής.
Για τους λόγους αυτούς στην περυσινή ετήσια συνέλευση για τα οικονομικά διαμαρτυρήθηκα έντονα και δέχθηκα την επίθεση εκ μέρους κυρίως του προέδρου και των μελών του Διοικητικού συμβουλίου με αποτέλεσμα να κατηγορηθώ από τον πρόεδρο ότι ήρθα να διασπάσω-διαλύσω την Ομοσπονδία. Δεν έπρεπε να διαμαρτυρηθώ ότι για ένα Ντοκιμαντέρ (την επιτυχία του οποίου αφήνω να κρίνετε εσείς) πληρώθηκαν 25,465.00 Ευρώ για μία ιστοσελίδα 9,520.00 Ευρώ??? Και για ένα τουριστικό χάρτη με πολλά λάθη και διορθώσεις 9,640.00 Ευρώ.
Αλλά αυτές οι γκρίνιες μου έπιασαν τόπο αφού ο παραβρισκόμενος Κος Κων. Κόντης και η σύζυγός του έδωσαν ισόποση επιταγή με το χρέος στην Ομοσπονδία και πιστεύω ότι από εδώ και στο εξής δεν θα υπάρξει νέο παθητικό στα οικονομικά της Ομοσπονδίας.
Τέλος θέλω να ευχαριστήσω και δημοσίως το ζεύγος Κων. και Πανωραία Κόντη για την μεγάλη ευεργεσία προς την Ομοσπονδία, τον Κον. Απόστολο Ζέρβα για την συνεισφορά του με τα θαυμάσιο βιβλίο του στη Ομοσπονδία και τέλος τον Κον Γ. Στεργίου για την προσφορά του με τα τραγούδια του τόπου μας σε κασέτα. Τέλος όλους τους ιθύνοντες για το πολιτιστικό και θεατρικό της Ομοσπονδίας.
Αλλά για μένα Ομοσπονδία χωρίς παντελή ανάμειξη στην ανάδειξη και αξιοποίηση της περιοχής δεν μπορεί να κατανοηθεί.
Τέλος για το filiati blogspot εμείς οι Ηπειρώτες μακριά από τον Δήμο της γεννέτηράς μας θα θέλαμε πιο εμπεριστατωμένη ενημέρωση στα δρώμενα του δήμους και των αποφάσεών του Δημοτικού Συμβουλίου για προγραμματιζόμενα η εκτελεσθέντα έργα στην περιοχή μας

Ευχαριστώ για την προσοχή σας
Βασίλειος Καραπάνος
Πρόεδρος της Αδελφότητας Γαρδικίου Φιλιατών