Σάββατο 8 Μαΐου 2010

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού


Η 8η Μαΐου καθιερώθηκε από το 1929 ως η Παγκόσμια Ημέρα Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου, ως φόρος τιμής για τον μεγαλύτερο και παλαιότερο ανθρωπιστικό οργανισμό.

Ένας Οργανισμός ορόσημο στην ιστορία της ανθρωπότητας, που παρείχε και παρέχει σε καιρό ειρήνης, πολέμου και καταστροφών ανθρωπιστικές υπηρεσίες προς το κοινωνικό σύνολο με βάση το αξίωμα της αμερόληπτης βοήθειας που πρώτος εισήγαγε ο Ερυθρός Σταυρός το 1864 με την ίδρυσή του από τον Ερρίκο Ντυνάν.
Σήμερα αποτελεί τον μεγαλύτερο ανθρωπιστικό οργανισμό με δράση σε κάθε γωνιά του πλανήτη μέσω των 186 Εθνικών Συλλόγων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου είναι παρόντες, στην πρώτη γραμμή για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των πολέμων, των καταστροφών, της αστικοποίησης, του ρατσισμού, της φτώχειας, της αστικής βίας, των επιδημιών και όλων των σύγχρονων ανθρωπιστικών προκλήσεων.

Ένα έργο τεράστιο, πολύμορφο και κυρίως σύμφωνο με την ανάγκη, ο άνθρωπος να βοηθά τον διπλανό του και κατα συνέπεια το περιβάλλον γύρω του. Οι σύχρονες προκλήσεις από την αύξηση των καταστροφών, από την αύξηση της κοινωνικής και αστικής βίας, από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής επιτάσσουν την προσέγγιση και προστασία των πιο αδυνάμων. Επιτάσουν την ενίσχυση του εθελοντικού κινήματος και την εμπότιση της αρχής του ανθρωπισμού, ώστε τα προβλήματα να μειωθούν και περισσότερες ζωές να σωθούν.
Με αφορμή τα παραπάνω και την προσπάθεια προαγωγής του εθελοντισμού στην χώρα μας, οι Εθελοντές του Ε.Ε.Σ. δημιούργησαν τον ιστοχώρο www.samarites.gr. Η σελίδα αυτή αποτελεί την πύλη γνωριμίας των πολιτών με το Σώμα Εθελοντών Σαμαρειτών, Διασωστών και Ναυαγοσωστών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, την μεγαλύτερη εθελοντική δύναμη Πρώτων Βοηθειών και Διάσωσης στην χώρα μας.
Στην ιστοσελίδα δημιουργήθηκε και μία Ελεύθερη Ηλεκτρονική Βιβλιοθήκη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, ένα διαρκώς τροφοδοτούμενο σύστημα πληροφόρησης και εκπαίδευσης για πολίτες και εθελοντές πάνω σε ζητήματα πρώτων βοηθειών, διάσωσης, αντιμετώπισης καταστροφών, ναυαγοσωστικής αλλά και σε ζητήματα που άπτονται του εθελοντισμού και της ευρύτερης έννοιας της υγείας.
Για τους παραπάνω λόγους οι Εθελοντές έχουν ξεκινήσει μια ευρεία καμπάνια προώθησης της ιστοσελίδας www.samarites.gr με σκοπό την διάδωση πολύτιμης γνώσης μέσω της Ελεύθερης Ηλεκτρονικής Βιβλιοθήκης αλλά και της ενίσχυσης του εθελοντισμού, μιας αξίας που η χώρα μας έχει ιδιαίτερη ανάγκη εν μέσω των σύγχρονων ανθρωπιστικών προκλήσεων.