Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Καιρός τα Κληροδοτήματα να αποδοθούν στους πολίτες!

Γράφει: Κώστας Αγόρης

Νέες διαστάσεις παίρνει το θέμα της διαχείρισης των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων, που στα Γιάννινα έχει γίνει αντικείμενο πολύχρονης σκληρής αντιπαράθεσης ανάμεσα στα Αγαθοεργά Καταστήματα της Μητρόπολης από την μία πλευρά και σε μία μεγάλη μερίδα τοπικών φορέων και πολιτών από την άλλη.
Το φλέγον για την περιοχή μας ζήτημα μεταφέρεται πλέον και στη Βουλή κι αυτό χάρη σε σχετική ερώτηση που κατέθεσαν έξι Ηπειρώτες βουλευτές, όλοι τους της κυβερνητικής μάλιστα παράταξης, προς τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Οι βουλευτές, παλιοί αλλά και νεοεκλεγέντες, ζητούν από τον Υπουργό εξονυχιστικό έλεγχο στα οικονομικά των Κληροδοτημάτων και ειδικά για τα Γιάννινα την κατάργηση του ισχύοντος σήμερα καθεστώτος διαχείρισης των παλαιών Κληροδοτημάτων και των Σχολικών Περιουσιών.
Διατυπώνουν δηλαδή ένα αίτημα που έχει επανειλημμένα εκφραστεί από την Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, αλλά και από τον δήμαρχο Ιωαννίνων Νίκο Γκόντα, με το οποίο συμφωνεί και η μεγάλη πλειοψηφία της τοπικής κοινωνίας.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ
• Οι έξι Ηπειρώτες βουλευτές, όλοι τους προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, που υπογράφουν την πρόσφατη ερώτηση -με ημερομηνία 5 Μαΐου- προς τον Υπουργό Οικονομίας είναι οι Μιχάλης Παντούλας, Θανάσης Οικονόμου, Δημήτρης Τσιρώνης, Χρήστος Κατσούρας, Παύλος Στασινός και Βαγγέλης Παπαχρήστος.
Εδώ βέβαια, δεν μπορεί να μην παρατηρήσει κανείς ότι λείπει απ’ τον κατάλογο των υπογραφών εκείνη του Βαγγέλη Αργύρη που είναι και ο μοναδικός κυβερνητικός βουλευτής ο οποίος δεν προσυπογράφει την συγκεκριμένη ερώτηση!

ΤΙ ΖΗΤΟΥΝ
• Οι έξι βουλευτές, αφού κάνουν αναφορά σε πρόσφατη διαβεβαίωση του Πρωθυπουργού στη Βουλή ότι στο θέμα των Εθνικών Κληροδοτημάτων θα υπάρξει πλήρης διαφάνεια, προκειμένου η βούληση των διαθετών να γίνει απολύτως σεβαστή και η ελληνική κοινωνία να απολαύσει τις δωρεές των ευεργετών, ζητούν πρώτα απ’ όλα ανασυγκρότηση της Διεύθυνσης Εθνικών Κληροδοτημάτων.
Παράλληλα, κάνουν λόγο για ανάγκη διενέργειας οικονομικού και διαχειριστικού ελέγχου, έλεγχο στο σύνολο των Κληροδοτημάτων που εποπτεύει το υπουργείο Οικονομικών, για την καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται.
Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, μιλούν και για κυρώσεις που πρέπει να επιβληθούν σε περιπτώσεις όπου διαπιστωθούν παρανομίες, παραλείψεις ή άλλε παρατυπίες αναφορικά με την διαχείρισή τους.

ΓΙΑ ΤΑ ΓΙΑΝΝΙΝΑ
• Ειδικότερα για τα παλαιά Κληροδοτήματα των Ιωαννίνων, αλλά και τις Σχολικές Περιουσίες της πόλης, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης της θέσης τους.
Συντασσόμενοι ευθέως με τις απόψεις της ντόπιας Επιτροπής Αγώνα για τα Κληροδοτήματα, ζητούν ουσιαστικά αλλαγή στο καθεστώς διαχείρισής τους, με εφαρμογή του Ν. 1473/84, ο οποίος καταργεί την διορισμένη από τη Μητρόπολη Ιωαννίνων Εφοροεπιτροπεία που σήμερα είναι αρμόδια για τις περιουσίες των Ευεργετών.
Υπέρ της αλλαγής στο καθεστώς διαχείρισης των Ηπειρωτικών Κληροδοτημάτων και της απόδοσή τους στους Γιαννιώτες έχει ταχθεί εξάλλου και ο δήμαρχος Ιωαννίνων Νίκος Γκόντας, ενώ αντίστοιχο αίτημα έχει διατυπωθεί και από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος, τον κορυφαίο φορέα των αποδήμων Ηπειρωτών.


http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=4399