Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Αυτές είναι οι προτεραιότητες του νέου Περιφερειάρχη Ηπείρου


Στην αντιμετώπιση των αγροτικών προβλημάτων θα δώσει βαρύτητα ο νεοεκλεγείς Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλ. Καχριμάνης, τονίζει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ και στον δημοσιογράφο Γιώργο Κυρούση.

Αναλύοντας τις προτεραιότητες του πρώτου αιρετού περιφερειακού συμβουλίου ο κ. Καχριμάνης αναφέρει τους στόχους της νέας περιόδου και δηλώνει ότι θα είναι κοντά στα καθημερινά ζητήματα των πολιτών. Παράλληλα, ένας ακόμη τομέας που θα τον απασχολήσει σοβαρά είναι και η ενιαία προβολή της Ηπείρου, δηλαδή ο καλύτερος συνδυασμός θαλάσσιου και ορεινού τουρισμού, έτσι ώστε να υπάρξει ισόρροπη ανάπτυξη όλων των περιοχών.

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
-Οι νέες Περιφέρειες θα έχουν αυξημένες αρμοδιότητες και για τους πρώτους αιρετούς Περιφερειάρχες, αυξημένες υποχρεώσεις. Πιστεύετε ότι με την σημερινή δομή των Υπηρεσιών, θα μπορέσουν να λειτουργήσουν θετικά για την Περιφέρεια, ή χρειάζονται ριζικές αλλαγές;
Ακόμη και σήμερα το τοπίο είναι «θολό» όσον αφορά τις αρμοδιότητες και κυρίως την οργάνωση των υπηρεσιών. Εκκρεμεί η έκδοση Προεδρικών Διαταγμάτων, ως επίσης και το οριστικό Οργανόγραμμα. Έχουν εντοπιστεί και έχουν υποδειχθεί και από μας και από την ΕΝΑΕ ελλείψεις που υπάρχουν και θέλω να πιστεύω ότι θα γίνουν οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις. Πρώτα λοιπόν θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν όλα τα παραπάνω και στη συνέχεια να δούμε που και τι αλλαγές χρειάζονται.

-Πρώτη σας προτεραιότητα με την ανάληψη των καθηκόντων σας ποια θα είναι;
• Ασφαλώς είναι η οργάνωση της Περιφέρειας που ως νέα διοικητική μονάδα, ξεκινά σχεδόν από μηδενική βάση. Και αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία μέρα στην άλλη, αλλά θα χρειαστεί αρκετό διάστημα. Παράλληλα όμως θα αρχίσουμε να «τρέχουμε» και τα άμεσα ζητήματα της καθημερινότητας των πολιτών και κυρίως αυτών που αφορούν την επίλυση προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας και τα οποία είχαμε τη δυνατότητα να τα εντοπίσουμε κατά την προεκλογική περίοδο.

- Διανύουμε σοβαρή οικονομική κρίση. Πιστεύετε ότι αυτή θα θέσει σοβαρά εμπόδια στο έργο σας, ή θα αναζητήσετε και πόρους από άλλες πηγές π.χ. ΕΕ;
• Οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης είναι ορατές την τελευταία διετία και ήδη έχουμε σημαντική μείωση του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων, που έχει σαν αποτέλεσμα μεγάλες καθυστερήσεις σε μικρά και μεγάλα έργα υποδομής. Οι ενδείξεις δεν είναι ευοίωνες για το άμεσο - τουλάχιστον - μέλλον και αυτό θα μας αναγκάσει να είμαστε σε συνεχή ετοιμότητα για την εξεύρεση πόρων. Σε πρώτη ασφαλώς προτεραιότητα είναι η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που παρέχει το ΕΣΠΑ, αν και σε μεγάλο ποσοστό αυτό πλέον έχει κατανεμηθεί. Για άλλα επείγοντα έργα θα αναζητήσουμε κεφάλαια και από άλλες πηγές, ενώ θα προσπαθήσουμε να αξιοποιήσουμε και τον ιδιωτικό τομέα.

- Έργο προτεραιότητας στην Ήπειρο, ποιο θα είναι για σας;
• Δεν θα έλεγα ότι είναι ένα, αλλά περισσότερα: Έχουμε ήδη πει ότι θα δώσουμε βαρύτητα στην επίλυση άμεσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αγρότες μας με τα εγγειοβελτιωτικά - αποστραγγιστικά έργα και παράλληλα θα προχωρήσουμε σε σχεδιασμό για τη βελτίωση των υποδομών σε κάθε γωνιά της Ηπείρου.

- Οι καθυστερήσεις στην Ιόνια Οδό, που οφείλονται κατά την γνώμη σας και τι πρέπει να γίνει για επιτάχυνση των έργων;
• Η πραγματικότητα είναι ότι η Ιόνια Οδός, στην περιοχή της Ηπείρου, φέτος κινείται με πιο αργούς ρυθμούς από ότι πέρυσι. Υπάρχει πρόβλημα με τις απαλλοτριώσεις σε ορισμένες περιοχές, αλλά δυστυχώς καθυστερήσεις και διακοπή εργασιών διαπιστώνονται και σε περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, όπως στο Νομό Ιωαννίνων. Είναι φανερό ότι υπάρχουν και άλλα εμπόδια, που έχουν σχέση με τη ροή των πιστώσεων. Για μας όμως τέτοιας έκτασης καθυστέρηση δεν δικαιολογείται, από τη στιγμή μάλιστα που οι ανάδοχες εταιρίες εισπράττουν ήδη τα διόδια που τους έχουν παραχωρηθεί.

- Θεωρείτε αναγκαία την σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου με την υπόλοιπη Ελλάδα;
Η σιδηροδρομική σύνδεση είναι διαχρονικό αίτημα των Ηπειρωτών. Μέχρι τώρα, κατ’ επανάληψη, έχει εκφραστεί θετική βούληση από τις πολιτικές ηγεσίες των τελευταίων δεκαετιών, έχουν προχωρήσει και οι μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων και θα ήταν ευχής έργο εάν βρισκόταν και τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κατασκευή του. Με τη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση και με έργα που ήδη είναι δρομολογημένα να καθυστερούν υπερβολικά, είναι μάλλον εξαιρετικά απίθανο να βρεθούν πηγές χρηματοδότησης για την προώθησή του. Εμείς πάντως θα συνεχίσουμε να πιέζουμε προς κάθε κατεύθυνση, ώστε να τεθεί σε τροχιά υλοποίησης και αυτό το έργο, με το οποίο θα ολοκληρωθεί το πλέγμα των συγκοινωνιακών υποδομών της Ηπείρου.

- Για τον Τουρισμό της Ηπείρου, και προκειμένου να αναπτυχθεί, ποιές πρωτοβουλίες σχεδιάζετε;
• Προγραμματική μας θέση είναι η ενιαία τουριστική προβολή της Ηπείρου. Είναι κάτι που όχι απλά το υποσχεθήκαμε, αλλά και το πιστεύουμε ακράδαντα. Στόχος μας είναι να συνδυαστεί κατά τον καλύτερο τρόπο ο θαλάσσιος με τον ορεινό τουρισμό και παράλληλα η διασύνδεσή τους με τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα. Να μπορούν δηλαδή να υπάρξουν πολλαπλασιαστικά οφέλη προς πολλούς ταυτόχρονα κλάδους της τοπικής οικονομίας, με αξιοποίηση και προώθηση των τοπικών επώνυμων τοπικών προϊόντων κάθε περιοχής. Από τις πρώτες δράσεις που πρόκειται να σχεδιάσουμε είναι η συμπλήρωση των βασικών υποδομών στις παραθαλάσσιες περιοχές, ώστε να λυθούν προβλήματα ύδρευσης και αποχέτευσης που υπάρχουν.

- Η ανεργία, κυρίως των νέων, μαστίζει και την Ήπειρο. Ως νέος Περιφερειάρχης, πώς θα αντιμετωπίσετε αυτό το σοβαρό πρόβλημα;
• Όπως γνωρίζετε η ανεργία είναι ένα σύνθετο πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του απαιτούνται πολιτικές σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο. Η δική μας προγραμματική θέση είναι να βοηθάμε και να στηρίζουμε με κάθε τρόπο τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας. Στο πλαίσιο αυτό θα προχωρήσουμε στη βελτίωση των υποδομών στον αγροτικό τομέα ώστε να διατηρηθούν οι υπάρχουσες θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν και νέες. Είμαστε αποφασισμένοι - και το έχουμε ήδη αποδείξει - να στηρίξουμε τις νέες επενδύσεις, να αξιοποιήσουμε τις ευκαιρίες που μας παρέχει η γειτνίαση με την Αλβανία. Πρέπει όλοι να αντιληφθούν ότι το Δημόσιο έχει πλέον εξαντλήσει τα περιθώρια απασχόλησης και οι νέες θέσεις εργασίας θα προέλθουν μόνο από τον υγιή και ανταγωνιστικό ιδιωτικό τομέα.