Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΑΘΗΝΑΣ ΙΩΑΝΝΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ 2013

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΗΠΕΙΡΟΥ ΤΗΣ 20/12/2012
Ο Προϋπολογισμός οικονομικού έτους 2013, χωρίς Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης – ως εξειδίκευση του Επιχειρησιακού Προγράμματος - και με την απουσία Προγράμματος Έργων και συγκεκριμένων κριτηρίων ανά ενότητα παρεμβάσεων, δεν μπορεί να είναι ο Προϋπολογισμός της Ηπείρου, για την Ήπειρο, μέσα σε αυτή τη συγκυρία...

Επειδή η ψήφιση του Προϋπολογισμού είναι κορυφαία πράξη κάθε συλλογικού οργάνου και ο Προϋπολογισμός είναι εργαλείο που σηματοδοτεί την πορεία της Ηπείρου, και
Επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση μπορεί και επιβάλλεται πια να ξεφύγει από τις αδυναμίες της κεντρικής διοίκησης και οφείλει να δημιουργήσει και να εξειδικεύσει ευκαιρίες, δίνοντας μια ελπίδα στους πολίτες, αναφερόμαστε ως εξής:

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στις 14/01/2011 - με επιστολή μας – ως παράταξη «ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ», μόλις ξεκίνησε η θητεία σας δηλαδή, σας επισημάναμε την ανάγκη άμεσης δρομολόγησης των διαδικασιών εκείνων που θα οδηγήσουν στην αποφυγή απώλειας χρόνου στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ και κατά κύριο λόγο χάραξης Ολοκληρωμένου Σχεδίου Ανάπτυξης για την Ήπειρο.

Άμεσα και χωρίς καθυστέρηση να χαράξει η Περιφέρεια Ηπείρου και ιδίως το Περιφερειακό Συμβούλιο, αναπτυξιακή στρατηγική και να αναπροσανατολίσει – στα νέα δεδομένα – τις ανάγκες και τις αναπτυξιακές ευκαιρίες που θα βοηθήσουν του Ηπειρώτες και την Ήπειρο να βγουν από τα αδιέξοδα της οικονομικής κρίσης που είχε αρχίσει να προδιαγράφεται.

«Ούτε μια μέρα χαμένη στην προσπάθεια για την αναπτυξιακή προοπτική της Ηπείρου» σας τονίσαμε.

Τελικά , και δυστυχώς για την Ήπειρο, μια ολόκληρη θητεία χαμένη – η θητεία σας αυτή – στην πιο κρίσιμη συγκυρία για τον τόπο μας θα σηματοδοτήσει με συγκεκριμένο τρόπο την προοπτική του.
Κατά τον πρώτο Προϋπολογισμό – του οικονομικού έτους 2011 – ξεκινήσατε με μια “λογιστική απεικόνιση” των στοιχείων των τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων (πρώην Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις) και μια “ανεπιτυχή” σε πολλά σημεία συρραφή “υποχρεώσεών σας”. Καθαρά δικών σας (!!!) κ. Περιφερειάρχη.

Φυσικά από την πρώτη χρονιά δεν υπάρχει κανένας προγραμματισμός ούτε καν στο ελάχιστο. Πως θα μπορούσε άλλωστε, αφού κουβαλούσατε μαζί σας προσωποποιημένα όλα τα χρέη σας – ως πρώην Νομάρχης – τα οποία τα δώσατε “προίκα” στην αιρετή Περιφέρεια, ένα μεγάλο μέρος ακόμη και η πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και λιγότερα οι Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις Πρέβεζας και Άρτας.
Το ίδιο συνεχίστηκε και στον δεύτερο Προϋπολογισμό του οικονομικού έτους 2012.
Αποδείχθηκε σήμερα, δυστυχώς περίτρανα, αυτό που από την πρώτη ημέρα σας επισημάναμε !!!

Πρωταθλήτρια στα χρέη αξίας 17.817.265 € η Περιφέρεια Ηπείρου, δεύτερη στο γενικό κατάλογο, πρώτη στο χρέος ανά κάτοικο, πολύ μακράν του τρίτου σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών.

Και δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα:
 Σε ποιους οφείλονται αυτά;
 Σε ποια φυσικά αντικείμενα αναφέρονται;
 Με βάση ποιες χρηματοδοτήσεις δημοπρατήσατε έργα ; – αν δημοπρατήσατε – και πόσα ασυμβασιοποιημένα έργα υπάρχουν;
 Θα έπρεπε το Περιφερειακό Συμβούλιο να έχει ενημέρωση γι’ αυτά από την πρώτη ημέρα;

Απάντηση καμία, μέχρι και σήμερα.

Αντίθετα, στα δύο χρόνια λειτουργίας σας, αντί έστω να “προσπαθήσετε” να μην δημιουργήσετε και άλλες υποχρεώσεις, συνεχίσατε με τον ίδιο τρόπο – ξεπληρώνοντας “μικρουποχρεώσεις” – δημιουργώντας “νέες μικρουποχρεώσεις” και πορευόμενοι με “γιορτές και πανηγύρια” εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως ξέρατε από την προγενέστερη λειτουργία σας ως πρώην Δήμαρχος και πρώην Νομάρχης.

Για τρίτη χρονιά λοιπόν έρχεστε με έναν Προϋπολογισμό “εξυπηρέτησης χρεών”

Δεν θέλετε να αντιληφθείτε – και φαίνεται ότι δεν σας νοιάζει το τι συμβαίνει στην κοινωνία. Δεν αντιλαμβάνεστε την αγωνία του κόσμου, των νέων ανθρώπων, των παραγωγών και κτηνοτρόφων της Ηπείρου, των επαγγελματιών.

 Ανεργία στην Ήπειρο: Πείτε μας μια παρέμβαση που έγινε από την Περιφέρεια Ηπείρου που να στόχευσε αποτελεσματικά σ’ αυτό !! Πείτε μας έστω μία !!

 Χρειάζονταν και χρειάζονται Επενδύσεις και συγκεκριμένες πολιτικές, αυτοδιοικητικές πρωτοβουλίες για να διασφαλιστεί η ανοχή και η αντοχή των κοινωνιών μας πλέον και εκεί ως Διοίκηση της Περιφέρειας Ηπείρου είσαστε απόντες.

 Στον Πρωτογενή τομέα, οι αποτυπωμένες παρεμβάσεις στον Προϋπολογισμό αφορούν μόνο παρεμβάσεις στους ΤΟΕΒ – συμφωνήσαμε και εμείς στα επείγοντα και αναγκαία. Όμως δεν μπορεί να είναι μόνο αυτά !!!


Και για να συνεχίζουμε και στα έργα, για τρίτη συνεχή χρονιά

 Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης, δεν υπάρχει. Τον Δεκέμβριο του 2011 ψηφίσατε τον Επιχειρησιακό Προγραμματισμό που περιλαμβάνει έναν κατάλογο έργων και αθροίζατε ένα ποσό στην τύχη. Το Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης θα έπρεπε να συγκεκριμενοποιεί έργα, και αυτό ή δεν μπορείτε ή δεν θέλετε να το κάνετε ή τέλος πάντων δεν σας βολεύει !!!
Για άλλη μια χρονιά, οι μέχρι τώρα 36 συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής καταλήγουν στα ίδια στοιχεία αναφορικά με τις παρατάσεις έργων.

Π.Ε.                       Οικ. Έτος 2011 Οικ. Έτος 2012
Άρτας                                8                      17
Θεσπρωτίας                     19                     15
Ιωαννίνων                         80                    67
Πρέβεζας                         7                         9
ΣΥΝΟΛΟ                      114                   108

Οι παρατάσεις, στην πλειοψηφία τους, αφορούν έργα, που δόθηκαν χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες πιστώσεις και θα συνεχίζουν να μεταφέρονται και μετά τη θητεία σας. Βρήκατε έναν εύσχημο τρόπο να μεταθέτετε τις πραγματικές υποχρεώσεις και οφειλές στο μέλλον, ονοματίζοντάς τες μη ληξιπρόθεσμες.
Αυτό, σε συνδυασμό και με την έλλειψη οποιουδήποτε προγραμματισμού και με τις ελλείψεις στα οικονομικά, οδηγεί σε μια εφιαλτική πραγματικότητα.
Στο ότι δηλαδή έχετε υποθηκεύσει το μέλλον της Ηπείρου !!!

Σας είχαμε τονίσει στις 30/11/2011: «Να κρατήσουμε τα πρακτικά της συνεδρίασης με τις επισημάνσεις που σας κάνουμε και να δούμε τον επόμενο χρόνο, τα έργα αυτά σε τι κατάσταση θα είναι». Σήμερα στις 20/12/2012, ένα χρόνο μετά, δυστυχώς άλλη μια φορά επαληθευόμαστε.

Το υποτιθέμενο Επιχειρησιακό Σχέδιο χωρίς την εξειδίκευση θα καταλήξει μνημείο των χαμένων ευκαιριών και των αναξιοποίητων δυνατοτήτων και στων συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Περιφέρειας Ηπείρου. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν το επιθυμείτε.

Είμαστε όμως πεπεισμένοι ότι δεν προωθείτε την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου, δεν προγραμματίζετε, δεν δεσμεύεστε, δεν λογοδοτείτε.

Να είστε όμως σίγουρος ότι θα λογοδοτήσετε στην κοινωνία, στην Ήπειρο. Γιατί πρέπει να λογοδοτήσετε για το πρώτο και το τελευταίο ευρώ που δαπανάται, και δεν πιάνει τόπο , αν και οι ανάγκες αυτές είναι οι πραγματικές ανάγκες της Περιφέρειάς μας.

Για τους λόγους αυτούς επιμείναμε από την αρχή και επιμένουμε στον προγραμματισμό και την διαφάνεια.

Γιατί είναι απαραίτητα στοιχεία για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των παρεμβάσεων και της ορθολογικής διαχείρισης των πιστώσεων, που αποτελούν χρήματα των φορολογούμενων, της νέας κανονικότητας και της ταχύτερης δυνατής εξόδου από τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό.


Περιφερειακή Σύμβουλος της ΠΕ Θεσπρωτίας
της παράταξης ΗΠΕΙΡΟΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ
ΑΘΗΝΑ ΙΩΑΝΝΟΥ