Τρίτη 24 Μαρτίου 2009

Τιμήθηκε ο αείμνηστος λαογράφος Σπύρος Μουσελίμης


Ο αυτοδίδακτος λαογράφος και αρχαιολόγος αείμνηστος Σπύρος Μουσελίμης τιμήθηκε την Κυριακή σε ειδική εκδήλωση στην ΕΗΜ από την Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Θεσπρωτίας και τον Σύνδεσμο Θεσπρωτών του Νομού Ιωαννίνων.
.
Ο Σπύρος Μουσελίμης ανέδειξε την Θεσπρωτική λαογραφία και αρχαιολογία, χρησιμοποιώντας δικές του αποτελεσματικές μεθόδους που τον καταξίωσαν και τον έκαναν αποδεκτό στον επιστημονικό χώρο.
Όπως τόνισαν οι ομιλητές Σπύρος Εργολάβος και Παναγιώτης Τσαμάτος, ο Σπύρος Μουσελίμης, αφού «δουλεύτηκε» πρώτα με το πνεύμα του καιρού και του τόπου του, συμμετείχε ενεργά σʼ αυτό που συντελούνταν γύρω του. Ακόμη υπογράμμισαν ότι συνέδεσε τον εαυτό του, παρʼ ότι έζησε σε εποχές δύσκολες, με την εξερεύνηση της Θεσπρωτικής γης.
Την ανεκτίμητη προσφορά του Σπύρου Μουσελίμη σημείωσαν στους χαιρετισμούς τους τόσο ο Νομάρχης Θεσπρωτίας Βασίλης Γιόγιακας, όσο και ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Θεσπρωτών Ιωαννίνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Σπύρος Μουσελίμης, ο απλός αυτός δάσκαλος, που έχει χαρακτηρισθεί ως ένας ερασιτέχνης «Ερρίκος Σλήμαν», υπήρξε πρωτεργάτης της ανεύρεσης του Αρχαίου Νεκρομαντείου του Αχέροντα. Τα βιβλία του, που θυμίζουν το πλούσιο και ολοκληρωμένο έργο του, χρησιμοποιούνται από σύγχρονους επιστήμονες στις έρευνές τους.