Τρίτη 28 Απριλίου 2009

Επιστημονική Συνάντηση για την Ελληνιστική Κεραμική στα Γιάννενα


H ΙΒ΄ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Ηπειρωτικών Σπουδών διοργανώνουν στα Ιωάννινα την Η΄ Επιστημονική Συνάντηση για την Ελληνιστική Κεραμική.

Το διεθνές αυτό συνέδριο έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κάρολου Παπούλια και είναι αφιερωμένο στην αείμνηστη αρχαιολόγο Ηώ Ζερβουδάκη. Οι εργασίες του Συνεδρίου θα πραγματοποιηθούν από τις 5 έως τις 9 Μαΐου 2009, στην αίθουσα «Βασίλειος Πυρσινέλλας» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών ( πλησίον του Αρχαιολογικού Μουσείου Ιωαννίνων).
Σκοπός της διοργάνωσης αυτής, στην οποία συμμετέχουν πολλοί Έλληνες και ξένοι επιστήμονες, είναι η παρουσίαση της ελληνιστικής κεραμικής της Δυτικής Ελλάδος, με έμφαση στην Ήπειρο, την Αιτωλοακαρνανία και τα Ιόνια νησιά, και κατ’ επέκταση οι σχέσεις της περιοχής αυτής με την Ιταλία, την Ιλλυρία, τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και γενικά τη Δυτική Μεσόγειο.
Ένα καλαίσθητο λεύκωμα με κείμενα εξειδικευμένων επιστημόνων για την έρευνα της ιστορίας και της κεραμικής της περιοχής αυτής έχει ήδη εκτυπωθεί και θα διανεμηθεί στους Συνέδρους κατά την έναρξη του Συνεδρίου.
Στο πλαίσιο αυτής της συνάντησης θα γίνουν εισηγήσεις κατά γεωγραφική περιοχή, αρχίζοντας από την ελληνιστική κεραμική της δυτικής Ελλάδος, και τις ακόλουθες ειδικές θεματικές συνεδρίες: «Πόλη και χώρα», «Κέντρο και περιφέρεια», «Σχήμα και χρήση», «"Στρωματογραφία" - Στρωματογραφίες».