Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Συμφωνία για κυβέρνηση συνασπισμού στην Αλβανία


Συμφωνία για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού επιτεύχθηκε στην Αλβανία, καθώς ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού Κινήματος Ολοκλήρωσης (LSΙ), Ιλίρ Μέτα, αποδέχτηκε τη σχετική πρόταση του πρωθυπουργού και πρόεδρου του Δημοκρατικού Κόμματος, Σαλί Μπερίσα.

«Με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ολοκλήρωσης του Ιλίρ Μέτα έχουμε πολλά κοινά σημεία στα προγράμματα και πάνω απ’ όλα ο κοινός μας στόχος είναι η ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο Μπερίσα, σε συνέντευξη Τύπου στα Τίρανα.
Ο Ιλ. Μέτα δήλωσε ότι αποδέχεται την πρόταση, αν και «η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη». «Ύστερα από διαβουλεύσεις με ντόπιους και ξένους παράγοντες αποφάσισα να αποδεχτώ την πρόταση να καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με μοναδικό σκοπό να αποφύγουμε την πολιτική κρίση», ανέφερε.
Ο Μέτα, ο οποίος προεκλογικά είχε αποκλείσει τη συνεργασία με το κόμμα του Μπερίσα, δεσμεύτηκε επίσης να συμβάλει με όλες του τις δυνάμεις στην ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων, που θα χρειαστούν για την ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ.
Σύμφωνα με τα προσωρινά αποτελέσματα της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής, ο συνασπισμός του Δημοκρατικού Κόμματος του Μπερίσα συγκεντρώνει 46,81% έναντι 45,42% του συνασπισμού των Σοσιαλιστών του οποίου ηγείται ο δήμαρχος των Τιράνων Εντι Ράμα. Το LSI του πρώην πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα συγκεντρώνει 5,56%.
Η παράταξη Μέτα, κατάφερε να εξασφαλίσει 4 έδρες στις βουλευτικές εκλογές της 28ης Ιουνίου και μετατράπηκε σε καθοριστικό παράγοντα για το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης, μια και το Δημοκρατικό Κόμμα κέρδισε τις 70 από τις 140 έδρες και δεν μπορούσε να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ο συνασπισμός «Ενωση για την Αλλαγή», υπό το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Εντι Ράμα, εξασφάλισε 66 έδρες.

ΑΠΕ-ΜΠΕ