Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Κορυφαία έργα ελληνικής τέχνης στο σφυρί του Sotheby's


Έργα κορυφαίων Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και του 20ού αιώνα θα δημοπρατηθούν στις 9 Νοεμβρίου στο φθινοπωρινό Greek Sale του Οίκου Sotheby's στο Λονδίνο.

Eκτός από το έργο Διαβάζοντας τη μοίρα του Νικολάου Γύζη (φωτο), που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και του οποίου η δημοπρασία ανακοινώθηκε τον Ιούλιο με τιμή εκτίμησης 230.000 με 350.000 ευρώ, η δημοπρασία περιλαμβάνει, επίσης, σπάνιες δουλειές από σπουδαία ονόματα του χώρου, όπως οι Σπύρος Βασιλείου, Γιάννης Σπυρόπουλος, Γεώργιος Ιακωβίδης, Γιώργος Μπουζιάνης και Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας.

Η δημοπρασία περιλαμβάνει 173 έργα -εκ των οποίων πολλά από το 19ο και 20ό αιώνα- και αναμένεται να συγκεντρώσει συνολικά το ποσό των 4 εκατομμυρίων λιρών...
Ο επικεφαλής του τμήματος Ελληνικής Τέχνης του οίκου Κωνσταντίνος Φράγκος ανέφερε ότι η επερχόμενη δημοπρασία του Νοεμβρίου θα προσφέρει στους συλλέκτες τη σπάνια ευκαιρία να αποκτήσουν μία σειρά έργων, τα οποία βρίσκονταν στην κατοχή ιδιωτών για πολλά χρόνια.

Το έργο του Σπύρου Βασιλείου «Οδός Πατησίων, Αθήνα» θα είναι ένα από τα κεντρικά έργα της δημοπρασίας και κατατάσσεται ανάμεσα στα σημαντικότερα έργα του καλλιτέχνη που έχουν δημοπρατηθεί ποτέ.
Φιλοτεχνημένο γύρω στο 1930, το έργο απεικονίζει μία ηλιόλουστη μέρα στην οδό Πατησίων, τη «ζωηρή» λεωφόρο της Αθήνας. Η αξία του πίνακα εκτιμάται στις 90.000 με 135.000 ευρώ.