Τετάρτη, 7 Απριλίου 2010

Επισκέπτες και απόδημοι έδωσαν ζωή στην Ήπειρο


Οι Ηπειρώτες γιόρτασαν το Πάσχα με σύμμαχο τον καλό καιρό και παρά την οικονομική κρίση, το φαγοπότι και το γλέντι δεν έλειψαν.

Εκτός από ένα θανατηφόρο τροχαίο στην Πέρδικα Θεσπρωτίας το Μεγ. Σάββατο, ευτυχώς στην Ήπειρο μέχρι χθες δεν θρηνήσαμε άλλα θύματα των τροχών.
Οι απόδημοι που ήρθαν στα χωριά μας ήταν λιγότεροι από πέρυσι, αλλά και οι επισκέπτες. Ωστόσο χάρηκαν τα Ηπειρωτικά ήθη και έθιμα και απόλαυσαν τις ομορφιές του τόπου.
Αξιοσημείωτο είναι ότι η μείωση στις κρατήσεις τις ημέρες του Πάσχα έφτασε το 40%, σύμφωνα με τους ιδιοκτήτες των καταλυμάτων της περιοχής μας. Μειωμένη κατά 4% ήταν φέτος και η έξοδος των εκδρομέων από τα μεγάλα αστικά κέντρα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τροχαίας.
Στα Γιάννινα χαρακτηριστική ήταν η εικόνα στις καφετέριες και στα μπαρ των Ιωαννίνων το τριήμερο του Πάσχα. Ενώ ήταν γεμάτα, εντούτοις οι παραγγελίες σε ποτά ήταν λίγες και τα έσοδα μικρά.

ΜΙΚΡΗ H ΔΙAPKEIA
Αλλά και η περίοδος διακοπών του Πάσχα σμικρύνθηκε. Ενώ παλαιότερα ήταν γύρω στις 10 ημέρες, τώρα περιορίστηκε στις τρεις.
Η πλειοψηφία του κόσμου, επειδή τα οικονομικά δεν είναι ανθηρά, περιορίστηκε σε βραχεία έξοδο.

Ο ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας εόρτασε στην Ήπειρο, ενώ την Κυριακή του Πάσχα μετέβη αυθημερόν σε στρατόπεδο της Σκύρου και επέστρεψε στους Φραγκάδες.
Ο κ. Παπούλιας έφτασε στη Σκύρο στις 12:30 με στρατιωτικό αεροσκάφος και στο αεροδρόμιο τον υποδέχθηκαν ο διοικητής της Σμηναρχίας και οι τοπικές αρ-
χές.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκε τη Μονάδα, όπου ευχήθηκε στους σμηνίτες "χρόνια πολλά" και εξήρε το έργο που επιτελούν, στο νευραλγικό για την άμυνα της χώρας, αυτό σημείο του Αιγαίου.
Όπως συνηθίζει τον Επιτάφιο παρακολούθησε στα Γιάννινα, ενώ Ανάσταση έκανε στους Φραγκάδες.

ΣΤΗ BOPEIO HΠEIPO
Με λαμπρότητα εορτάστηκε το Πάσχα και στη Βόρειο Ήπειρο, όπου επέστρεψαν αρκετοί, μικρότερος αριθμός πάντως σε σύγκριση με πέρυσι, Βορειοηπειρώτες, αλλά και Αλβανοί, που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Η ταλαιπωρία στην Κακαβιά, όμως, τους περίμενε και φέτος. Μάλιστα ήταν εντονότερη, καθώς τη Δευτέρα του Πάσχα έπαθαν ζημιά οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές της Αλβανικής Αστυνομίας, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στο Αλβανικό έδαφος ουρά αυτοκινήτων που ήταν γύρω στα 2 χιλιόμετρα.
Η καθυστέρηση ξεπέρασε τις τέσσερις ώρες και η αγανάκτηση ήταν μεγάλη. Όταν τo σύστημα αποκαταστάθηκε σχηματίστηκαν ουρές και στο Ελληνικό τελωνείο.
Ο Μητροπολίτης Δημήτριος τέλεσε την Ανάσταση στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμόρφωσης του Σωτήρα, ενώ την δεύτερη Ανάσταση στο ναό Tαξιαρχών Αργυροκάστρου.

ΠΑΣΧΑ «ΦΤΩΧΕΙΑΣ»
Για πολλούς αυτό το Πάσχα ήταν λιγότερο καταναλωτικό. Η ευχή «Καλή Ανάσταση» απέκτησε και δεύτερο νόημα, αυτό των δύσκολων ημερών που θα θέλαμε να οδηγήσουν σε καλύτερη ζωή.
Πάσχα «φτώχειας» με τους νεόπτωχους άνεργους ή μεροκαματιάρηδες της μιζέριας. Και με τους χωρίς ρίζες εδώ, και γιʼ αυτό πιο έκθετους από όλους, μετανάστες, που επιζούν, κυρίως οι πρόσφατοι, όλο και πιο δύσκολα.
Με την κρίση όλα πάντως γίνονται πολύ πιο δύσκολα για τους περισσότερους. Άνισα όμως.
Άλλη είναι η περίπτωση ενός μικρέμπορα που κατεβάζει τα ρολά ή ενός υπαλλήλου που με τα τελευταία μέτρα περιορισμού των πραγματικών αποδοχών του δεν ξέρει τι να περικόψει: το σχολείο των παιδιών, το φαγητό, τα έξοδα στέγασης (πώς να πληρώσει πια και το νοίκι και τις τόσες δόσεις για τα πάντα).
Και άλλη η περίπτωση ενός άνεργου που δεν του μένει σχεδόν τίποτε. Ίσως η οικογενειακή αλληλεγγύη.
http://www.proinoslogos.gr/pn/index.php?module=pagesetter&func=viewpub&tid=13&pid=3179